Hirdetés
Hirdetés

Történelmi mélyponton a cseh munkanélküliség

2019. június 10., 11:35

Ebben az évezredben még nem volt olyan alacsony a munkanélküliek száma Csehországban, mint idén májusban.

Runners cross the Charles Bridge during the Prague International Marathon in Prague, Czech Republic, 05 May 2019. About 10,600 runners took part in the race. EPA/MARTIN DIVISEK
A prágai vár. EPA/MARTIN DIVISEK

Csehországban 2,6 százalékra csökkent a munkanélküliség az év ötödik hónapjában. Áprilisban ez a mutató még 2,7 százalék volt - jelentette a cseh munkaügyi hivatal hétfőn Prágában.

350 ezer betöltetlen állás

Hirdetés

Májusban 200 675 állás nélküli embert regisztráltak a hivatalok, ez 1997 májusa óta a legalacsonyabb szám. A szabad munkahelyek száma 346 552 volt, tehát jóval magasabb, mint a munkanélküliek száma - közölte a munkaügyi hivatal. A következő hónapokban várhatóan tovább csökken a munkanélküliség.

A szabad munkahelyek száma 6600-zal volt magasabb, mint áprilisban, és ez a szakértők szerint összefüggésben van a tavaszi-nyári szezonális munkák beindulásával. A vállalkozói szféra már most azt állítja, hogy nagyon nehéz ideiglenes munkaerőt szerezni egyes szezonális munkákra, például eperszedésre. A munkaközvetítéssel foglalkozó ügynökségek már többnyire ukrán és román vendégmunkásokat hoznak be ezekre a munkákra.

Prágában és környékén a legalacsonyabb a munkanélküliség (1,7 százalék), míg a Morva-sziléziai régióban a legmagasabb  (4,2 százalék).

Múlt kedden a fővárosban ugyanakkor a szervezők becslése szerint több mint százezer tüntető követelte Andrej Babis cseh miniszterelnök távozását állítólagos korrupciós ügyei miatt.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi a baj az európai baloldallal és miért nem találják a kiutat?

Mi a baj az európai baloldallal és miért nem találják a kiutat?

Az új, meghódítani kívánt társadalmi csoportok csak a fejetlenséget növelik ezekben a pártokban, ahogyan azt jól láthatjuk napjainkban az amerikai Demokrata Párt esetében. Mivel a globális politikai elitek nem hajlandók a szükséges gazdasági és társadalmi paradigma-váltást levezényelni, a biztonságpolitikai hőmérséklet további ütemes emelkedésére lehet számítani az elkövetkező időszakban is – az pedig nem igazán a baloldal terepe. Káncz Csaba jegyzete

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?