Hirdetés
Hirdetés

Összecsapnak a titkosszolgálatok Európában – Magyarország is érintett

Káncz Csaba, 2018. december 07., 09:01

Az angol projekt keretében a résztvevők titkos, befolyásoló műveleteket hajtanak végre az EU több tagországában, hogy pszichológiai hadviselés keretében megváltoztassák az oroszokról kialakult esetleges pozitív véleményt. A projekt résztvevőinek sikerült megakadályoznia Pedro Baños ezredes kinevezését a spanyol miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsának élére. A dokumentumok szerint magyar résztvevő is van a csoportban.

A múlt hónapban ezeken a hasábokon számoltunk be arról, hogy a brit biztonságpolitikai gépezetet nem befolyásolták negatívan a Brexit keltette kaotikus politikai folyamatok. Az utóbbi pár hónapban ugyanis akkora pofonokat osztott ki egy provokáció után az orosz katonai hírszerzésnek (GU), hogy azok sokáig nem tértek magukhoz. Nos, a jelek szerint a GU mára összeszedte magát és az Anonymous csoporton keresztül egy átfogó angol titkos információs hadműveletről rántja le a leplet, beleértve azon „tisztviselők” neveivel, akik ezeket a műveleteket összefogják a brit nagykövetségeken szerte Európában.

Moszkva elleni információs műveletek

A dokumentumok tanúsága szerint az „Integrity Initiative”-re keresztelt projektet 2015-ben hozta létre a The Insititute for Statecraft nevű nevű szervezet Londonban.

A projekt fő támogatója a brit kormány a külügyminisztériumon keresztül, amely csak idén 700 millió forinttal támogatja. Mintegy 50 millióval szintén beszállt idén a NATO és 85 millióval az amerikai külügyminisztérium is.

Hirdetés
Káncz Csaba
Káncz Csaba

A Facebook is támogatja a projektet, de a pontos összeg nem derült ki. Az Integrity Initiative mára irodát tart fenn Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Norvégiában, Litvániában, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, Szerbiában és Montenegróban.

A projekt keretében a résztvevők különféle titkos, befolyásoló műveleteket hajtanak végre az EU számos tagországában, hogy a pszichológiai hadviselés (PsyOps) keretében megváltoztassák az oroszokról kialakult esetleges pozitív véleményt.

A tagországokban működő csoportokban a brit diplomaták mellett helyi politikusok, újságírók, akadémiai emberek és katonák vesznek részt. Magyarországról Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója van feltüntetve résztvevőként a kiszivárgott dokumentumokban.

Madridban már komoly vadat ejtettek

Ez a művelet része egy átfogóbb folyamatnak. Theresa May brit miniszterelnök márciusban már ígéretet tett arra, hogy „legyőzi” Moszkvát egy új kiber-műveleti kezdeményezéssel, amely a Fusion Doctrine fedőnéven fut. May akkor felszólította a hírszerzést, hogy használják a szociális médiát a dezinformációk terjedésének megakadályozására.

Az Integrity Initiative-nek a „Moncloa Művelet” keretében júniusban sikerült megakadályoznia Pedro Baños tartalékos ezredes kinevezését Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsának élére. A csoport szerint az ezredes túl sokat szerepelt az orosz médiában és ráadásul pozitívan nyilatkozott Putyin magas népszerűségéről Oroszországban. Ezért olyan vezető lapokban, mint az El Mundo és az El País az ezredes tekintélyét lejárató cikkekkel célzottan ásták alá a kinevezést.

Káncz Csaba jegyzete

A Political Capital megjegyzése

"Sajnálatosnak tartjuk, hogy Káncz Csaba Privátbankár.hu-n közzétett cikkében a tények ellenőrzése és a Political Capital megkérdezése nélkül tényként kezelt olyan híreszteléseket, melyeknek nincs valós alapja. Tette mindezt úgy, hogy közben akaratlanul is átvette egy orosz dezinformációs művelet érvanyagát. A Political Capital egyetlen munkatársa sem vesz részt semmilyen brit titkos pszichológiai hadviselési akcióban. A Political Capital az Institute of Statecraft felkérésére 2016-ban írt egy nyilvánosan, bárki által hozzáférhető, szabadon olvasható és sokat idézett elemzést a radikális baloldali pártok és Oroszország viszonyáról. Egy nyilvános elemzés azonban nem tekinthető sem titkos, sem konspiratív tevékenységnek. Spanyol miniszterek megbuktatásához pedig végképp nincs köze. Az Oroszország növekvő információs befolyását visszaszorítani hivatott kezdeményezéseket ugyanakkor intézetünk üdvözli, és azon álláspontunk is szilárd, hogy e törekvések egybeesnek Magyarország érdekeivel, ugyanis hazánk közép-kelet-európai országként erősen kitett az orosz befolyásszerzési kísérleteknek, valamit NATO és EU-tagállamként olyan szövetségi rendszerek tagja, melyek gyengítése a Kreml tudatos célja."


1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással igen jelentős, a természetjárás feltételeit javító fejlesztések kezdődnek Budapest környékén és az ország kiemelt térségeiben. Többek között kilátók és látogatóközpontok, tanösvények épülnek, megújul számos turistaház, rendbe teszik a kirándulók által használt pihenőhelyeket. A most induló, 2020 szeptemberig tartó beruházásokkal a térségek évente várhatóan több tízmillió látogatót vonzanak majd.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?