Hirdetés
Hirdetés

Összeomolhat Európa energia-ellátása, ha újabb szankciók jönnek

2018. október 10., 15:35

Az orosz energiacégeket érintő esetleges büntető-intézkedések komoly veszélybe sodornák az európai energiaszektort.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

A orosz energiaszolgáltatók elleni esetleges szankciók komoly veszélyt jelentenének Európára nézve, és azok végső soron a régió energiaszektorának összeomlásához vezetnének – hívta fel a figyelmet a BP olaj- és gázvállalat elnök-vezérigazgatója. Bob Dudley szerint ha a Rosneft, a Gazprom vagy a LUKoil a RusAlhoz hasonló korlátozásokban részesülne, az gyakorlatilag tönkretenné az Európai energiaszektort, Oroszország ugyanis a fő gázellátója a térségnek - írja az RT.

Az állami kézben lévő Gazprom piacvezető olajvállalat mintegy 40 százalékát biztosítja az európai gázellátásnak, geopolitikai szempontból ez a legköltséghatékonyabb és legbiztonságosabb energia-útvonal a kontinensen. A balti államok ugyanakkor úgy látják, az oroszok politikai előnyöket nyernek ezzel a helyzettel. Litvánia és Lengyelország már diverzifikálják az importot és bevonnák Katart és az Egyesült Államokat is az ellátásba.

Hirdetés

Az oroszok is Kína felé fordulnak

Európa és Oroszország szintén közeli partnerek, ha az olajexportról van szó. Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének adatai alapján Oroszország naponta több mint 5,2 millió hordót szállít más országokba, aminek 70 százaléka Európában köt ki, míg a második legnagyobb felvásárló Kína. Az Európába érkező import volumene az utóbbi tíz évben nőtt meg jelentősen, ez időszak alatt mintegy 15 százalékkal csökkent a térség ilyen jellegű termelése – derül ki az Eurostat adataiból.

Nehéz évek várnak Putyinékra - tovább erősödnek a szankciók?

A következő elnöki ciklusban felerősödhet az Oroszországra ható nyomás. Tovább >>>

Oroszország a szankciók kikerülése miatt egyre inkább Kína felé fordul, a Bloomberg korábbi cikke szerint az idei év első öt hónapjában az oroszok csaknem 20 százalékkal kevesebbet exportáltak a balti térségbe, míg márciusig 43 százalékkal növelték eladásaikat Kínában.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Egyesült Államok szankciókat léptetett életbe Oleg Gyeripaszka és az érdekeltségébe tartozó RusAl ellen, amely a világ második legnagyobb alumínium termelője. Az acélra és fémre kivetett védővámokkal együtt Donald Trump rendesen felforgatta a piacot, a cég részvényének árfolyama a szankciók életbe léptetése óta a harmadára esett.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A Pew Research Center közzétette felmérését arról, hogyan vélekednek egyes országok állampolgárai a mindennapjaikról. Ennek egyik legfontosabb eleme a nemi egyenlőtlenség kérdése, amelyből kiderült, hogy a férfiak sokkal inkább úgy vélik, hogy javult ebben a kérdésben a helyzet, mint a nők. Például a német férfiak 78 százaléka szerint jobb a helyzet most, mint a 90-es évek végén, míg csupán a nők 62 százaléka vélekedik a hasonlóan. De mi a helyzet Magyarországon?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?