Hirdetés
Hirdetés

Összeomolhat Európa energia-ellátása, ha újabb szankciók jönnek

2018. október 10., 15:35

Az orosz energiacégeket érintő esetleges büntető-intézkedések komoly veszélybe sodornák az európai energiaszektort.

A orosz energiaszolgáltatók elleni esetleges szankciók komoly veszélyt jelentenének Európára nézve, és azok végső soron a régió energiaszektorának összeomlásához vezetnének – hívta fel a figyelmet a BP olaj- és gázvállalat elnök-vezérigazgatója. Bob Dudley szerint ha a Rosneft, a Gazprom vagy a LUKoil a RusAlhoz hasonló korlátozásokban részesülne, az gyakorlatilag tönkretenné az Európai energiaszektort, Oroszország ugyanis a fő gázellátója a térségnek - írja az RT.

Az állami kézben lévő Gazprom piacvezető olajvállalat mintegy 40 százalékát biztosítja az európai gázellátásnak, geopolitikai szempontból ez a legköltséghatékonyabb és legbiztonságosabb energia-útvonal a kontinensen. A balti államok ugyanakkor úgy látják, az oroszok politikai előnyöket nyernek ezzel a helyzettel. Litvánia és Lengyelország már diverzifikálják az importot és bevonnák Katart és az Egyesült Államokat is az ellátásba.

Hirdetés

Az oroszok is Kína felé fordulnak

Európa és Oroszország szintén közeli partnerek, ha az olajexportról van szó. Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének adatai alapján Oroszország naponta több mint 5,2 millió hordót szállít más országokba, aminek 70 százaléka Európában köt ki, míg a második legnagyobb felvásárló Kína. Az Európába érkező import volumene az utóbbi tíz évben nőtt meg jelentősen, ez időszak alatt mintegy 15 százalékkal csökkent a térség ilyen jellegű termelése – derül ki az Eurostat adataiból.

Nehéz évek várnak Putyinékra - tovább erősödnek a szankciók?

A következő elnöki ciklusban felerősödhet az Oroszországra ható nyomás. Tovább >>>

Oroszország a szankciók kikerülése miatt egyre inkább Kína felé fordul, a Bloomberg korábbi cikke szerint az idei év első öt hónapjában az oroszok csaknem 20 százalékkal kevesebbet exportáltak a balti térségbe, míg márciusig 43 százalékkal növelték eladásaikat Kínában.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Egyesült Államok szankciókat léptetett életbe Oleg Gyeripaszka és az érdekeltségébe tartozó RusAl ellen, amely a világ második legnagyobb alumínium termelője. Az acélra és fémre kivetett védővámokkal együtt Donald Trump rendesen felforgatta a piacot, a cég részvényének árfolyama a szankciók életbe léptetése óta a harmadára esett.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?