Hirdetés
Hirdetés

Páratlan káosz jöhet a kórházakban a kilépés után

2018. augusztus 29., 13:45
Cimkék
Nagy-Britannia
, Brexit
, NHS

Nagy felfordulást hoz a kórházakban majd a Brexit.

A betegellátás biztonságára és hatékonyságára jelentenek közvetlen veszélyt a brit EU-tagság megszűnésével járó kockázatok, ha ezeket a kormány nem kezeli megfelelően a kilépésig hátralévő időben - áll a brit állami egészségügyi szolgálat kórházi ápolószemélyzetének legmagasabb szintű szakmai szervezete által nyilvánosságra hozott figyelmeztetésben.

A Royal College of Nursing a brit parlamenti pártok vezetőinek, köztük Theresa May konzervatív párti miniszterelnöknek elküldött levelében szorgalmazza azt is, hogy újabb népszavazás döntsön a Brexit feltételrendszeréről, ezt azonban a Downing Street azonnal elutasította.

Hirdetés

A londoni kormányfői hivatal szóvivőjének szerdai reagálása szerint semmilyen körülmények között nem képzelhető el újabb referendum, mivel a kilépésről a britek többsége már az EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson döntött.

Maria Trewern, a 435 ezer tagot számláló RCN tanácsának elnöke a pártvezetőknek elküldött levélben hangsúlyozta, hogy a tagságon belül folyó eszmecserék egyértelművé tették a testület számára, hogy a Brexitnek számos következménye lesz a betegellátási rendszerben.

Veszélyben az ellátórendszer

A felhívás szerint a kilépéssel járó kockázatok - ha nem sikerül ezekre hiteles megoldást találni - a lakosság egészségi állapotát veszélyeztethetik, és súlyos hatással lehetnek a biztonságos és hatékony betegellátás fenntarthatóságára rövid és hosszú távon egyaránt.

Az RCN levele a kockázatok között említi a foglalkoztatási normák és az alkalmazotti jogok felhígulásának lehetőségét, és azt, hogy akadályok emelkedhetnek a szaktudás, a szakértelem és a kutatási eredmények határokon átívelő áramlása elé.

Az NHS ápolói szakszemélyzetének érdekképviseleti szervezete külön kiemeli azokat az ellátási kockázatokat is, amelyek akkor jelentkeznének, ha nem sikerülne elkerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság között az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése után. A brit egészségügy szakmai szervezetei már korábban is felhívták a figyelmet a Brexittel járó ellátási kockázatokra.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Félelmetes albérletárak Budapesten – mi a helyzet az agglomerációban?

Félelmetes albérletárak Budapesten – mi a helyzet az agglomerációban?

Még mindig olcsóbban lehet lakást vagy házat bérelni Budapest agglomerációjában, mint a központi kerületekben, de a különbség csökkenőben van, mert egyre nagyobb a kereslet a fővároshoz közeli, jó közlekedésű településeken.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?