Hirdetés
Hirdetés

Páratlan káosz jöhet a kórházakban a kilépés után

2018. augusztus 29., 13:45
Cimkék
Nagy-Britannia
, Brexit
, NHS

Nagy felfordulást hoz a kórházakban majd a Brexit.

A betegellátás biztonságára és hatékonyságára jelentenek közvetlen veszélyt a brit EU-tagság megszűnésével járó kockázatok, ha ezeket a kormány nem kezeli megfelelően a kilépésig hátralévő időben - áll a brit állami egészségügyi szolgálat kórházi ápolószemélyzetének legmagasabb szintű szakmai szervezete által nyilvánosságra hozott figyelmeztetésben.

A Royal College of Nursing a brit parlamenti pártok vezetőinek, köztük Theresa May konzervatív párti miniszterelnöknek elküldött levelében szorgalmazza azt is, hogy újabb népszavazás döntsön a Brexit feltételrendszeréről, ezt azonban a Downing Street azonnal elutasította.

Hirdetés

A londoni kormányfői hivatal szóvivőjének szerdai reagálása szerint semmilyen körülmények között nem képzelhető el újabb referendum, mivel a kilépésről a britek többsége már az EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson döntött.

Maria Trewern, a 435 ezer tagot számláló RCN tanácsának elnöke a pártvezetőknek elküldött levélben hangsúlyozta, hogy a tagságon belül folyó eszmecserék egyértelművé tették a testület számára, hogy a Brexitnek számos következménye lesz a betegellátási rendszerben.

Veszélyben az ellátórendszer

A felhívás szerint a kilépéssel járó kockázatok - ha nem sikerül ezekre hiteles megoldást találni - a lakosság egészségi állapotát veszélyeztethetik, és súlyos hatással lehetnek a biztonságos és hatékony betegellátás fenntarthatóságára rövid és hosszú távon egyaránt.

Az RCN levele a kockázatok között említi a foglalkoztatási normák és az alkalmazotti jogok felhígulásának lehetőségét, és azt, hogy akadályok emelkedhetnek a szaktudás, a szakértelem és a kutatási eredmények határokon átívelő áramlása elé.

Az NHS ápolói szakszemélyzetének érdekképviseleti szervezete külön kiemeli azokat az ellátási kockázatokat is, amelyek akkor jelentkeznének, ha nem sikerülne elkerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság között az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése után. A brit egészségügy szakmai szervezetei már korábban is felhívták a figyelmet a Brexittel járó ellátási kockázatokra.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?