Hirdetés
Hirdetés

Páratlan összeomlásról suttognak: katasztrófa szélén a világ egyik legnagyobb gazdasága

Káncz Csaba, 2017. november 30., 08:34

Az ingatlanszektor nagysága meghaladja már az ausztrál GDP négyszeresét. Eközben a háztartások adóssága a GDP 120 százalékát teszik ki, ez az arány 1980 óta ötszörösére, a világ egyik legmagasabb arányára kúszott fel. A szakértők között erősödik a vélemény, hogy a brutális buborékokat már nem lehet kezelni, és kipukkanásuk páratlan gazdasági depresszióhoz fog vezetni.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Európában és Észak-Amerikában is egyre erősödő jelenség, hogy a múlt századi nagy centrista bal- és jobboldali pártok politikai viharba kerülnek. Az idők szelleme a jelek szerint elérte Ausztráliát is, ahol Queensland szövetségi államban a múlt szombaton lezajlott választások eredményeképpen mindkét tradicionális nagy párt támogatottsága összecsuklott.

A Munkáspárt és a Liberális Nemzeti Párt összesített szavazataránya olyan mélyre esett, mint utoljára 1906-ban. A nagy nyertesek a nacionalista-populista pártok lettek, mint az Egy Nemzet és az Ausztrál Párt.

Gigabuborék

A második világháború utáni politikai rend felborulása azonban babazsúrnak számít ahhoz a kihíváshoz képest, amellyel a kontinensnyi ország hamarosan szembesülhet. Júniusban már foglalkoztunk az ausztrál ingatlanpiac várható beomlásával, de részletekbe nem tudtunk menni. Holott a szektor megingása, amelynek nagysága mára 5.6 ezermilliárd dolláros nagyságot ért el – az ausztrál GDP több mint négyszeresét – magával ránthatja a teljes gazdaságot.

Hirdetés

Az ország 104 negyedév óta mindenfajta recesszió nélkül növekszik – amellyel elragadta Hollandiától a világcsúcsot. Igen ám, de ezalatt az időszak alatt pénzügyi rendszere egy irtózatos buborékká alakult. Összességében az ausztrál gazdaság növekedését az ingatlan-buborék hajtotta, amelyet a nyersanyag-buborék hajtott, amelyet pedig végső soron a Kína-buborék.

A szövetségi kormányok is fűtik

Ausztrália a világ legnagyobb vasérc-exportőre, egymaga felel a globális szállítások értékének több, mint feléért, miközben szállításainak 80 százaléka Kínába irányul. Igen ám, de a kínai acéltermelés közel felét az ingatlanfejlesztések kötik le, amelyek hitelkörülményei egyre szigorodnak.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Ausztrália a világ legnagyobb szénexportőre is, kielégítve a globális igények 38 százalékát.

S noha 2008 és 2016 között a szállítások volumene 49 százalékkal nőtt, az árak összecsuklása miatt az export értéke 38 százalékkal zuhant.

Eközben az egymást követő ausztrál kormányok úgy tudtak felmutatni virtuális gazdasági növekedést, hogy elképesztő magasságokba fújták az ingatlanpiaci buborékot.

A világcsúcs buborékot 1961 óta fújják a kenguruk földjén, amely időszak alatt 6556 százalékkal nőttek az ingatlanárak.

A tavalyi év során a teljes ausztrál gazdasági növekedés 67 százaléka Sydney és Melbourne városainak ingatlanpiacáról jött, ahol a szövetségi kormányzatok mindent meg is tesznek, hogy tovább fűtsék a robbanás szélén álló kazánt.

Túleladósodott háztartások milliói

Eközben az Ausztrál Statisztikai Hivatal kimutatása szerint a 4 millió lakosú Sydney-ben 407 000 háztartás van, amelyek jelzáloghitele a „túleladósodott” kategóriába került. Ezen háztartások átlagos adóssága mára meghaladja a 765 000 dollárt. Országosan a háztartások adóssága a GDP 120 százalékát teszik ki, ez az arány 1980 óta ötszörösére, a világ egyik legmagasabb arányára kúszott fel.

Nem tekinthető véletlennek, hogy idén júniusban a Moody’s leminősített 12 ausztrál bankot, köztük az ország négy legnagyobb pénzintézetét. A szakértők között erősödik a vélemény, hogy a brutális buborékokat már nem lehet kezelni, és a kipukkanásuk páratlan gazdasági depresszióhoz fog vezetni.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?