3p
Kábítószertartalmú gyógykészítmények törvényellenes felírásáért és egészségbiztosítási csalásért emeltek vádat ellenük, de eljárás indult az ügyben érintett nővérek és patikusok ellen is. Hét államban követték el a visszaéléseket, egy év alatt több, mint 32 millió, függőséget okozó tablettát írtak fel.
A kép csupán illusztráció: C-vitamin tabletták a futószalagon a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyárában. A C-vitamin tabletták nem tartalmaznak opiátot. (MTI Fotó: Mészáros János)

Több mint félszáz orvos, nővér, patikus ellen emeltek vádat szerdán az Egyesült Államokban opiát tartalmú gyógyszerek törvényellenes felírásáért, valamint egészségbiztosítási csalásért. A vádlottak fele orvos, aki pénzért vagy szexuális "szolgáltatásokért" írt fel opiát tartalmú gyógyszereket, köztük csakis kórházakban alkalmazható erős fájdalomcsillapítókat. A visszaéléseket több tagállamban követték el, és szövetségi vádemelésre hét államban - Louisianában, Alabamában, Tennessee-ben, Kentuckyban, Nyugat-Virginiában, Pennsylvaniában és Ohióban - került sor.

"Az opiát tartalmú gyógyszerek által előidézett járvány az amerikai történelem legvégzetesebb válsága" - fogalmazott William Barr amerikai igazságügyi miniszter a vádemelések nyilvánosságra hozatala után kiadott közleményében. Barr kiemelte azt is, hogy az Appalachia térségében a legrosszabb a helyzet. Az Appalachia az Appalache-hegységrendszerhez kötődő régió, amely a déli Louisianától és Alabamától a keleti parti Pennsylvaniáig húzódik, és az Egyesült Államok legszegényebb vidékeit foglalja magában.

Az opiátválság, vagyis az opiát tartalmú gyógyszerek járványszerű elterjedése ma az amerikai társadalom egyik legnagyobb problémája. A közegészségügyi és járványügyi hivatal (CDC) adatai szerint minden egyes napon 130 amerikai hal meg opiát tartalmú gyógyszerek túladagolása miatt.

A visszaélések ügyében hónapok óta tartott a nyomozás, a Szövetségi Nyomozó Irodán (FBI) belül külön csoportot hoztak létre a szerteágazó vizsgálatokra. Tennessee államban például vádat emeltek egy magát "rocky dokinak" becéző és ekként ismertté vált orvos ellen, aki több százezer, opiát tartalmú gyógyszert, feszültségoldót és nyugtatót írt fel szexuális ellentételezésért. Alabamában az egyik orvos a vádirat szerint a magánrendelőjében kifejezetten prostituált páciensekre "szakosodott", és kábítószeres partikat rendezett velük a lakásán.

Több orvos ellen az a vád, hogy előre aláírt, üres recepteket adtak ki pénz ellenében vagy előzetes vizsgálat nélkül, kérésre írtak fel kábítószer tartalmú gyógyszereket. A nyomozás adatai szerint a vádlottak több mint 32 millió, függőséget okozó kábítószeres pirulát írtak fel egy év alatt. Sok orvos elszámolta a költségeket a két állami egészségügyi programnál, a szegényeket segítő Medicaid és az idősekről gondoskodó Medicare-nél is.

"Amikor egészségügyi szakemberek kábítószer-kereskedőként viselkednek, akkor az igazságügyi minisztérium kábítószer-kereskedőként fogja kezelni őket" - nyilatkozta Brian Benczkowski, az egészségügyi tárca bűnügyekkel foglalkozó részlegének vezetője a The Wall Street Journal című lapnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG