Hirdetés

Prostik és gengszterek – egyszerre bukott a Fidesz és a Szabadságpárt

Wéber Balázs, 2019. október 17., 06:10

Strache pártjának és a magyar kormánypártnak is megvolt a maga Ibiza botránya, és mindegyik komoly pofont kapott a választóktól. A Szabadságpárt valószínűleg ellenzékbe szorul, Sebastian Kurz viszont továbbra is kormányzó szövetségese lehet Orbán Viktornak, mondta a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak. A Wiener Zeitung szerkesztője szerint ezzel ugyanakkor nem fog dicsekedni a régi-új kancellár.

Budapest, 2019. május 6. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár kezet fog tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatójukon a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache akkori osztrák alkancellár a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Valószínűleg az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek koalíciója irányítja a jövőben Ausztriát, nyilatkozta lapunknak Alexander Dworzak, a Wiener Zeitung szerkesztője.

Mint ismert, az ÖVP óriási fölénnyel nyerte a szeptember végi előrehozott parlamenti választásokat – a volt és jövendőbeli osztrák kancellár, Sebastian Kurz pártja 37,5, a második helyezett szociáldemokrata párt  mindössze 21,2 százalékot kapott –, egyedül azonban nem képes kormányt alakítani.

Hirdetés

Zöld kényszerházasság

Az osztrák napilap munkatársa szerint a szociáldemokraták magukkal vannak elfoglalva a a súlyos vereség után, az ÖVP korábbi kormánykoalíciós partnere, a Szabadságpárt (FPÖ) pedig szintén ellenzéki szerepre készül. Emiatt a Néppárt az  egyre népszerűbb Zöldekkel foghat össze.

Ez tűnik a legvalószínűbbnek még akkor is, ha a tartalmi kérdésekben – a klímapolitikától a migrációig – nagyon kevés a hasonlóság

mondja Dworzak arra utalva, hogy Kurz szigorú bevándorlás-politikája ellentétes a Zöldek jóval megengedőbb hozzáállásával.

Kurzra számíthat Orbán, de...

De mit jelenthet az osztrák belpolitikai erőviszonyok átrendeződése az Orbán-kormány számára?

A magyar miniszterelnök jó kapcsolatokat ápolt az ÖVP-FPÖ kabinettel, ezen belül Sebastian Kurzzal, és különösen jó viszony fűzte Heinz-Christian Strachéhoz, az FPÖ azóta megbukott vezéréhez és volt alkancellárhoz, akit idén májusban személyesen fogadott Budapesten.

Dworzak szerint Kurz továbbra is Orbán Viktor szövetségese maradhat:

250 ezer korábbi FPÖ-szavazó most Kurzra adta a voksát, aki ezért ezentúl is szigorú bevándorlás-politikát fog folytatni. Ilyen szempontból Orbánnak a jövőben is lesz egy szövetségese uniós szinten.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ezt a régi-új kancellár nem fogja nyilvánosan demonstrálni:

Ezzel ugyanis megsértené koalíciós partnerét, a Zöldeket, akik nagyon kritikusak Orbánnal szemben.

Az ÖVP és a Fidesz viszonya persze amúgy sem felhőtlen: tavaly szeptemberben például az osztrák néppárti képviselők is megszavazták a magyar kormányt a demokrácia állapota miatt bíráló Sargentini-jelentést.

Prostik és gengszterek

A Szabadságpártról, mint kormánypozícióban lévő szövetségesről viszont kénytelen lemondani az Orbán-kormány, hiszen az a jelek szerint ellenzékben lesz majd.

A jobboldali populista párt és a Fidesz amúgy hasonló utat járt be a közelmúltban. Egyrészt mindkettő tekintélyét überciki leleplezések tépázták: a Fideszt a családapaként kampányoló győri polgármester, Borkai Zsolt kurvázós, a Szabadságpártot Heinz-Christian Strache gengszteres videója hozta több mint kellemetlen helyzetbe. (Ugyanakkor szexbotránya volt Budaörs polgármesterének, a korábban SZDSZ-es Wittinghoff Tamásnak is.)

Az osztrák videón a Szabadságpárt akkori vezére állami megbízásokat ígér egy kétes hírű orosz (ál)oligarcha-rokonnak párttámogatásokért cserébe.

Választási bukták

Másrészt mindkét párt súlyos pofonokat kapott: a Fidesz az önkormányzati választásokon Budapest mellett tíz megyei jogú várost is elvesztett, a Szabadságpárt pedig a parlamenti választásokon bukott mintegy tíz százalékot 2017-hez képest.

Az biztos, hogy az említett botrányok egyik párt népszerűségének sem tettek jót. Alexander Dworzak szerint ugyanakkor a Szabadságpárt vereségének nem ez volt a fő oka:

Az FPÖ azt hangoztatta, hogy részegen mindenki beszélt már hülyeségeket. Sok polgár nagyon hamar meg is bocsátotta nekik a botrányt. Ennél sokkal fontosabb volt azonban, hogy a választás előtt kitudódott: Strache havi 10 ezer eurós, költségtérítésre használható számla felett rendelkezett, az FPÖ pedig havi 2500 euróért bérelt neki villát. Ez katasztrófa volt a párt számára, amely a kisemberek pártjának mondja magát. Ezt követően esett a támogatottságuk húszról 16 százalékra.

Strache ment, Borkai maradt

A 10 ezer eurós juttatást és a 2500 eurós „lakhatási támogatást” az FPÖ is megerősítette. Strache azt állítja, hogy a számla nem az övé volt, hanem az egész csapatáé. Néhány hete mindenesetre közölte, hogy befejezi politikai karrierjét.

Borkai Zsolt ezt nem tette meg: az újraválasztott polgármester ugyan bejelentette távozását a Fideszből – miután megnyerte a választást –, de polgármesteri címét a kurvázós videó és az őt ért korrupciós vádak ellenére is megtartja.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ide csak akkor költözhetsz be, ha törődsz a szomszédokkal

Ide csak akkor költözhetsz be, ha törődsz a szomszédokkal

Rendhagyó módon küzd az elmagányosodás ellen egy önkormányzat Svédországban: a lakásokat csak olyan bérlők vehetik ki, akik vállalják, hogy hetente minimum két órát más lakók társaságában töltenek. A remények szerint az emberek így boldogabbak lesznek, kevesebbszer betegszenek meg, és ezzel az egész társadalom jól jár.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?