Hirdetés
Hirdetés

Putyin megsemmisíti a szovjet aktákat – a történelem államtitok

Káncz Csaba, 2018. június 20., 16:10

Oroszországban a tömeggyilkos Sztálinnak újraéledő kultusza van és a kommunista korszak bűneit a felejtés fátyla lengi be. Egy titkos 2014 februári határozat alapján mindazok iratait megsemmisítették a hatóságok, akiket szovjet munkatáborokba száműztek és aztán szabadon engedtek. A Kreml az erejét inkább egy jövő hónapban esedékes évfordulóra tartogatja – 1918 júliusában végezték ki a bolsevikok a cári családot.

Vlagyimir Putyin (Fotó: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)
Vlagyimir Putyin (Fotó: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

„Aki nem ismeri múltját, nem értheti a jelent, amely a jövőnek hordozója” – idézik gyakran a történelem hasznának kérdése kapcsán Tamási Áron szavait.  A második világháború utáni Németország szembenézett történelmi bűneivel (Vergangenheitsbewältigung) és atrocitásaival, elnyerve fokozatosan mind szomszédai, mind a nemzetközi közösség feloldozását és megbecsülését.  Az összeomlott Szovjetunió fő utódállamaként Oroszország viszont nem foglalkozik saját történelmének kritikus feldolgozásával és megítélésével. Sőt, a tömeggyilkos Sztálinnak újraéledő kultusza van és a kommunista korszak bűneit a csend és felejtés fátyla lengi be.

A Nagy Terror

Hirdetés

De ég és föld a különbség aközött, hogy az irattárakat nehéz kutatni vagy éppenséggel az állam rendszerszerűen megsemmisíti a véres korszakok aktáit. Márpedig június 7-én a GULÁG Történetét Feldolgozó Múzeum jelentette, hogy egy titkos 2014 februári határozat alapján mindazok iratait megsemmisítették a hatóságok, akiket szovjet munkatáborokba száműztek és aztán szabadon engedtek. Becslések szerint Sztálin Nagy Terrorjának 12 millió ember esett áldozatul az 1930-as évek második felében.

Mintegy 7 millió embert küldtek ezen évek alatt a szovjet büntetőtáborokba (GULÁG). A sztálini állambiztonság, az NKVD 1937 július 30-án bocsátotta ki hírhedtté vált 00447-es számú műveleti parancsát „a kulálokról, bűnözőkről és egyéb szovjetellenes bűnözőkről”. Ennek alapján csupán 1937 augusztusa és 1938 novembere között összesen 800 000 embert tartóztattak le, közülük mintegy 400 000-et agyonlőttek, a többieket pedig - csupán percekig tartó pereket követően - a GULÁG-ra küldték.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Kimazsolázott történelem

Mint most kiderült, a 2014 február 12-én kelt titkos határozatot szinte minden orosz biztonsági intézmény aláírta, így a Belügyminisztérium, az Igazságügyminisztérium, a Védelmi Minisztérium, a Rendkívüli Ügyek Minisztériuma, a nemzetbiztonsági szolgálatok és a Legfőbb Ügyészség. Mindezek alapján érthetőbbé válik, hogy Moszkva tavaly inkább agyonhallgatta a bolsevik forradalom százéves évfordulóját. Lenin elvtárs, a forradalom vezetője – új öltönyben – még mauzóleumában pihen a Kreml tövénél, a szobra még mindig orosz városok százaiban áll, de napjainkra a kormányzat nem akarja igazán felemlegetni tetteit. Valóban, az elmúlt pár évben újraírt orosz középiskolai történelemkönyvek már magát a forradalom fogalmát is bűnösnek tartják.

A Kreml az erejét inkább egy jövő hónapban esedékes évfordulóra tartogatja – 1918 júliusában végezték ki ugyanis a bolsevikok a cári családot. II. Miklóst és családját az orosz ortodox egyház 2000-ben szentté avatta, így a bolsevikok gyilkosságát mártíromságként lehet hetek múlva gyászolni országszerte. Putyin elnök barátjának és gyóntatójának, Tyihon Sevkunov püspök adományai is hozzájárultak egy új, óriási katedrális megépítéséhez, amely a cári, szent halottak kegyhelye.

Káncz Csaba jegyzete

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

A lengyel és az izraeli kormány már tavaly összekülönbözött egy holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt, most azonban új szintre lépett a konfliktus. Miután az ügyvezető izraeli külügyminiszter antiszemitának nevezte a lengyeleket, Varsó lemondta részvételét a holnapra tervezett V4-Izrael csúcson, majd ma délelőtt az egész találkozót törölték.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?