Hirdetés
Hirdetés

Putyin zsoldos cégeinek titkai – felforgatás mesterfokon

Káncz Csaba, 2019. július 10., 08:45

Az orosz zsoldos cégek hasznos eszköznek bizonyulnak a Kreml számára letagadható műveletek végrehajtására és a behatolásra olyan régiókba, ahonnan Moszkva már jó ideje kiszorult. A cégek egzotikus országokban kerülnek bejegyzésre, így a Kreml jogilag semmiért sem felelős. Káncz Csaba jegyzete.

(Fotó: depositphotos.com)
(Fotó: depositphotos.com)

Világszerte az új, úgynevezett hibrid hadviselési forma elmossa a határokat a háború és béke formális megkülönböztetése között – sőt a háború megindítását már gyakran nem is kísérik formális hadüzenetek. Az új, "gerilla geopolitikai hadviselés" eszköztárába tartozik a letagadható erők bevetése, a kisebbségek mobilizációja az ellenséges területen és a terrorizmus. A világban gyarapodik a száma a papíron magántulajdonban lévő zsoldos cégeknek, amelyek azonban valójában a katonai hírszerzés és a nagypolitika szoros felügyelete alatt működnek.

Bővült a paletta

Hirdetés

Ahogyan Margarete Klein, a Német Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézetének kutatója kifejti friss tanulmányában, az orosz zsoldos cégek (PMC) hasznos eszköznek bizonyulnak a Kreml számára a hagyományos haderő képességeinek növelésére, letagadható műveletek végrehajtására és a behatolásra olyan régiókba, ahonnan Moszkva már jó ideje kiszorult. Míg a nyugati PMC-k már Washingtoni iraki beavatkozásának idején virágoztak, az oroszokat csak pár éve hozták létre, így a Moran Security (2011), az RSB Group (2011), az E.N.O.T. (állítólag 2011) és a Wagner Group (állítólag 2013).

A kutató szerint az utóbbi időszakban a PMC-k kiszélesítették és kiterjesztették szolgáltatásaikat. Ide tartozik mára a kiberbiztonság és a katonai-hazafias nevelés is. Az RSB Group például három éve hozta létre a kibervédelmi részlegét, míg a Wagner Group fő tulajdonosa – egyben Putyin elnök bizalmasa – Jevgenyij Prigozsin 2015-ben hívta élete a hírhedt Internet Research Agencyt Szentpéterváron. Ez oknyomozó kutatások szerint valójában egy troll-gyár, amely még az 2016-os amerikai elnökválasztásba is beavatkozott.

Bevetések Afrikában és a Balkánon

Klein tanulmánya Afrikát és a Közel-Keletet nevezi meg, mint azon térségeket, ahova az orosz PMC-k benyomultak a közelmúltban. Valóban, ahogyan mi is kiemeltük fél éve ezeken a hasábokon, mára Moszkvának 10 afrikai országgal vannak aktív katonai kapcsolatai, úgy mint: Kongó, Szudán, Líbia, Madagaszkár, Angola, Guinea, Bissau-Guinea, Mozambik, Zimbabwe és a Közép-Afrikai Köztársaság. Klein kiemeli, hogy a PMC-k nincsenek engedélyezve Oroszországban, ezért olyan egzotikus helyeken regisztrálják őket, mint Belize, a Brit Virgin-szigetek, vagy a Cook-szigetek.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A kutató rámutat, hogy a PMC-k legalizálása eddig két ok miatt bukott el az oroszoknál. Egyrészt a bürokratikus belharcok miatt, amely állóháborúként zajlik a hadsereg és a biztonsági szervek között. A másik a hihető letagadás elve. Ahogyan Viktor Ozerov, a Szövetségi Tanács védelmi bizottságának vezetője találóan meg is fogalmazta: „Ha a PMC-k külföldön kerülnek bejegyzésre, akkor Oroszország jogilag semmiért sem felelős.”

De mik a kihívások az EU- és NATO-tagok számára? Klein szerint Afrikában és a Közel-Keleten a PMC-k inkább előkészítő szerepet töltenek be az orosz katonai-, politikai- és gazdasági behatolás számára. A FÁK nyugati perifériáján és a Balkánon pedig a Kreml fölhasználhatja a PMC-ket (szervezett bűnözői csoportokkal összefogva) a Nyugat-barát erők zaklatására, felforgató akciók végrehajtására, illetve katonai-ideológiai tréningekre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

A kormány fokozódó migrációs nyomással fenyeget, a számok mintha ezt alá is támasztanák, a részletek azonban rávilágítanak: ez a bevándorlás nagyon nem az a bevándorlás, ami ellen látványos plakátokon és hangzatos kijelentésekkel kampányolnak. Ez a migráció ugyanis keletről fenyegeti Magyarországot.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?