Hirdetés
Hirdetés

Putyin zsoldos cégeinek titkai – felforgatás mesterfokon

Káncz Csaba, 2019. július 10., 08:45

Az orosz zsoldos cégek hasznos eszköznek bizonyulnak a Kreml számára letagadható műveletek végrehajtására és a behatolásra olyan régiókba, ahonnan Moszkva már jó ideje kiszorult. A cégek egzotikus országokban kerülnek bejegyzésre, így a Kreml jogilag semmiért sem felelős. Káncz Csaba jegyzete.

(Fotó: depositphotos.com)
(Fotó: depositphotos.com)

Világszerte az új, úgynevezett hibrid hadviselési forma elmossa a határokat a háború és béke formális megkülönböztetése között – sőt a háború megindítását már gyakran nem is kísérik formális hadüzenetek. Az új, "gerilla geopolitikai hadviselés" eszköztárába tartozik a letagadható erők bevetése, a kisebbségek mobilizációja az ellenséges területen és a terrorizmus. A világban gyarapodik a száma a papíron magántulajdonban lévő zsoldos cégeknek, amelyek azonban valójában a katonai hírszerzés és a nagypolitika szoros felügyelete alatt működnek.

Bővült a paletta

Hirdetés

Ahogyan Margarete Klein, a Német Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézetének kutatója kifejti friss tanulmányában, az orosz zsoldos cégek (PMC) hasznos eszköznek bizonyulnak a Kreml számára a hagyományos haderő képességeinek növelésére, letagadható műveletek végrehajtására és a behatolásra olyan régiókba, ahonnan Moszkva már jó ideje kiszorult. Míg a nyugati PMC-k már Washingtoni iraki beavatkozásának idején virágoztak, az oroszokat csak pár éve hozták létre, így a Moran Security (2011), az RSB Group (2011), az E.N.O.T. (állítólag 2011) és a Wagner Group (állítólag 2013).

A kutató szerint az utóbbi időszakban a PMC-k kiszélesítették és kiterjesztették szolgáltatásaikat. Ide tartozik mára a kiberbiztonság és a katonai-hazafias nevelés is. Az RSB Group például három éve hozta létre a kibervédelmi részlegét, míg a Wagner Group fő tulajdonosa – egyben Putyin elnök bizalmasa – Jevgenyij Prigozsin 2015-ben hívta élete a hírhedt Internet Research Agencyt Szentpéterváron. Ez oknyomozó kutatások szerint valójában egy troll-gyár, amely még az 2016-os amerikai elnökválasztásba is beavatkozott.

Bevetések Afrikában és a Balkánon

Klein tanulmánya Afrikát és a Közel-Keletet nevezi meg, mint azon térségeket, ahova az orosz PMC-k benyomultak a közelmúltban. Valóban, ahogyan mi is kiemeltük fél éve ezeken a hasábokon, mára Moszkvának 10 afrikai országgal vannak aktív katonai kapcsolatai, úgy mint: Kongó, Szudán, Líbia, Madagaszkár, Angola, Guinea, Bissau-Guinea, Mozambik, Zimbabwe és a Közép-Afrikai Köztársaság. Klein kiemeli, hogy a PMC-k nincsenek engedélyezve Oroszországban, ezért olyan egzotikus helyeken regisztrálják őket, mint Belize, a Brit Virgin-szigetek, vagy a Cook-szigetek.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A kutató rámutat, hogy a PMC-k legalizálása eddig két ok miatt bukott el az oroszoknál. Egyrészt a bürokratikus belharcok miatt, amely állóháborúként zajlik a hadsereg és a biztonsági szervek között. A másik a hihető letagadás elve. Ahogyan Viktor Ozerov, a Szövetségi Tanács védelmi bizottságának vezetője találóan meg is fogalmazta: „Ha a PMC-k külföldön kerülnek bejegyzésre, akkor Oroszország jogilag semmiért sem felelős.”

De mik a kihívások az EU- és NATO-tagok számára? Klein szerint Afrikában és a Közel-Keleten a PMC-k inkább előkészítő szerepet töltenek be az orosz katonai-, politikai- és gazdasági behatolás számára. A FÁK nyugati perifériáján és a Balkánon pedig a Kreml fölhasználhatja a PMC-ket (szervezett bűnözői csoportokkal összefogva) a Nyugat-barát erők zaklatására, felforgató akciók végrehajtására, illetve katonai-ideológiai tréningekre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Te is használod. A jegybankelnök, az alsóház, a felsőház, valamint az ország elnöke is ekézi, mégis emelkedik, mi az? Hát a Facebook részvénye. Elképesztő módon annak ellenére ért éves csúcspontra, hogy úgy nagyjából mindenki utálja.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?