5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább folytatódik a vita a magyar kormány és Brüsszel között. Szerintük nyílt együttműködés zajlik a bevándorlás fokozásáért.

Vasárnap megjelent a magyar kormánynak az a 8 oldalas állásfoglalása, amelyben az Európai Bizottság február végén kiadott közleményére reagál. Ebben a kabinet pontról pontra bemutatja azokat a terveket és javaslatokat, amelyek szerintük fokoznák a bevándorlást Európába.

Brüsszel: nincs titkos terv és Soros

Az Európai Bizottság február 28-án adott ki egy közleményt a kormány tájékoztatási akciójára válaszul. Az Eb a héten közölte: a magyar kampány elferdíti az igazságot, és egy "titkos terv" sötét képét igyekszik felfesteni, amelynek célja az Európába irányuló migráció ösztönzése. A testület szerint a kormány állításai rossz esetben tényszerűen helytelenek, és a legjobb esetben is erősen megtévesztők. Soros Györgyhöz pedig az egésznek semmi köze."

(Fotó: Magyar kormány Facebook oldala)

A plakátkampányban szereplő állításokkal kapcsolatban az Eb szóvivője elmondta, hogy a menekültek unión kívülről történő áttelepítése mindig is önkéntes alapon történt, és így is marad. Az áthelyezés kifejezés a menedékkérők Európai Unión belüli - egyik tagállamból egy másikba történő - áthelyezését jelenti, amellyel a tagállamok szolidaritásukat fejezik ki a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamok iránt. Az uniós menekültügyi szabályok azonban egyáltalán nem tartalmaznak kötelező áthelyezésre vonatkozó rendelkezéseket - húzta alá.

"Magyarországnak rendkívül kevés menedékkérőt - az áthelyezésre jogosult, mintegy 35 ezer ember közül mindössze 680 főt - kellett volna befogadnia. Magyarország nem tett eleget a kötelességének, és egyetlen menedékkérőt sem helyezett át a területére" - fogalmazott.

Erre adták most ki a 8 oldalas kormányzati állásfoglalást.

Magyar kormány: márpedig létezik a terv és Soros

A kormány szerint a bizottság megerősítette azon tervek és javaslatok létezését, amelyek fokoznák a  bevándorlást Európába. A kormány úgy látja, rendkívül sokatmondó a  brüsszeli állásfoglalásban szereplő egyik kijelentés, amely szerint „biztosítani kell a  legális migrációs lehetőségeket”. Nem  titkosösszeesküvés ez, hanem nyílt együttműködés a  bevándorlásfokozásáért - írják.

A kormány állításait nyilvános állásfoglalások, mindenkiáltal elérhető nyilatkozatok és szavazási jegyzőkönyvek bizonyítják. Az Európai Bizottság álláspontja szerint Soros Györgynek ehhez semmi köze. Ennek ellentmond az a tény, hogy a milliárdos spekuláns korábban közzétett javaslatai egybevágnak a  brüsszeli tervekkel. Nem megkerülhető tény, hogy Soros az  elmúlt években több mint 20 alkalommal egyeztetett brüsszeli biztosokkal - állítja a kormány.

Ezután 7 nagyobb pontban sorolják a Brüsszel ellen megfogalmazott érveiket:

  • A kötelező betelepítési kvótát nem vonták vissza
  • Felülírnák a tagországok határvédelmi jogait
  • A migránsvízum bevezetését az Európai Bizottság istámogatta
  • Nem tagadják, hogy több pénzt adnának a migrációttámogató szervezeteknek
  • Már most is több tízezer bevándorló kap pénzzel feltöltöttbankkártyákat
  • Kísérleti projektekkel legalizálnák a migrációt
  • Többféle módon is csökkentenék a bevándorlást ellenzőországok pénzügyi támogatását

Többek között az írják: Brüsszel továbbra is kvóták alapján akarja szétosztani a bevándorlókat Európában, ezt az Európai Bizottság sem tagadja. Állásfoglalásában a jogalkotási eljárást „megbeszélésnek” a javaslatokban szereplő pénzbüntetést pedig „szolidaritásnak” nevezi, de ez a lényegen nem változtat. A „szolidaritási hozzájárulásnak” nevezett büntetés – be nem fogadott migránsonként – akár a 100 000 eurót is elérheti.

Szerintük félrevezető a Bizottság azon állítása, hogy Magyarországnak a Tanácsban érdemi beleszólása volt a – meghatározott számú migráns szétosztására vonatkozó – kvótákról szóló döntésbe. Ezzel szemben az igazság az, hogy Magyarország hiába vétózott korábban az Európai Tanács ülésén, a Bizottság egy új javaslattal szándékosan alacsonyabb szintre szállította a vitát, ahol a szavazáskor megkerülték az ellenzők csoportját.

Brüsszel azt akarja elérni, hogy a tagállamok ruházzák át a határvédelmi jogok egy részét a Frontexre.

A magyar kormány úgy látja: hosszú ideje tervezik egy olyan vízum bevezetését, amely lehetővé tenné a migránsok számára, hogy már a külföldi uniós nagykövetségeken kérhessék az Európába való belépésre feljogosító vízumukat, ha belépésük célja a menekültstátusz kérése.

Sokatmondó tény szerintük az is, hogy a Bizottság a magyar kormány tájékoztató akciójával kapcsolatos legutóbbi közleményében sem tudta cáfolni azt, hogy jelentősen növekszik a bevándorláspárti aktivistacsoportok támogatása a 2021–2027- es uniós költségvetési keretben.

A Bizottság továbbra is azt állítja, hogy „nincsenek név nélküli bankkártyák”. Azonban maguk is elismerik, hogy a személyazonosításra csupán egy sorszám szolgál. Nem mellékes körülmény, hogy a kártya névtelensége sérti a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló uniós szabályokat.

Végül a kormány szerint Brüsszel duplán vonna el forrásokat a bevándorlást elutasító országoktól, hiszen a kohéziós politika mellett az új dublini rendszerben is büntetné azokat azországokat, akik nem fogadnak be migránsokat.

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
    Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
    A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
    Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
    Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
    Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
    Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
    Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
    A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
    Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
    Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
    Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
    Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
    Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
    A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
    Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
    Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
    Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
    Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
    Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
    Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
    Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
    Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
    Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
    Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
    Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
    Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
    Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
    Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
    A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG