Hirdetés
Hirdetés

Remek a hangulat a németeknél: a választásoktól sem félnek?

2017. szeptember 19., 13:10

A várakozásokat meghaladó mértékben javult a német gazdaságkutató intézet hangulatindexe szeptemberben.

Forrás: ZEW
Forrás: ZEW

A ZEW pénzügyi befektetők körében végzett felmérése szerint 17 pontra ugrott a hangulatindex az előző havi 10 pontról – ezek szerint a piac a német gazdaság lendületének erősödésére számít. Az elemzők ennél jóval finomabb, 12,5 pontra számítottak.

A gazdaság pillanatnyi helyzetének megítélését tükröző mutató 87,9 pontra emelkedett az augusztusi 86,7 pontról, az elemzők által várt 0,1 pontos csökkenéssel szemben. A vártnál kevésbé javult az euróövezeti konjunktúra várható alakulását előrejelző hangulatindex. A szeptemberi mutató a becsült 32,4 pont helyett 31,7 pontra emelkedett az augusztusi 29,3 pontról.

Hirdetés

A mannheimi kutatóintézet értékelése szerint az eredményt befolyásolta az erőteljes második negyedévi német gazdasági növekedés, ami párosult a bankhitelezés és a beruházások bővülésével. A ZEW szerint a német parlamenti választás nem merül fel bizonytalansági tényezőként, és elenyészett az erősödő euróval kapcsolatos aggodalom.

Ha Merkel elbukik, végleg az EU peremére szorulhatunk

Nagy összecsapás várható Németországban Angela Merkel és Martin Schulz között, ugyanakkor a németek szeptember 24-én sehogy sem veszítenek túl sokat. A magyar kormánynak egyértelműen jobb lenne, ha Angela Merkel maradna hatalmon, de miért? Tovább a videóhoz >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két óra alatt Pekingből New Yorkba: igyekeznek a kínaiak

Két óra alatt Pekingből New Yorkba: igyekeznek a kínaiak

A polgári repülésben nagy visszalépést jelentett, amikor a néhány, még működő Concorde leállt: azóta a hangsebesség áthatolhatatlan akadályt jelent a légi utas szállításban. Most Kínában álltak elő egy megoldás tervezettel, és nem is aprózzák el: kétszeres helyett hatszoros hangsebességgel süvítene a jármű.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?