Hirdetés
Hirdetés

Rés a vasfüggönyön: hogyan jut Kim Dzsongun luxus limuzinokhoz?

Fellegi Tamás, 2019. április 29., 20:25

Észak-Korea vezére immár többször használt külföldi útjain mindennel felszerelt luxus Mercedes limókat, amelyeket páncélvonatán szállít a helyszínre. A gyártó Daimler nem érti, hogyan juthatott hozzájuk, amikor a szankciók kiterjednek ezekre a járművekre. Kim pedig büszkén feszít, miután sikerült kijátszania az ENSZ-szankciókat

A Daimler nem érti, hogy juthatott az észak-koreai diktátor az általa gyártott páncélozott limuzinokhoz, miután a cégnek nincs kapcsolata Észak-Koreával, a szankciókat a legszigorúbban betartja. Minden luxusáru, így az említett járművek is a szankciók hatálya alá esnek, így most már kénytelen volt megszólalni a neves gyártó, miután Vlagyivosztokban ismét a járműveket használta Kim Dzsongun.

Becses darabok

A két jármű, egy Mercedes Maybach S600 Pullman Guard és egy Mercedes Maybach S62 a vasútállomáson várta, az S62 típus most először tűnt fel, az S600 Pullmann Guard már Szingapúrban és Hanoiban is feltűnt, amikor Kim az amerikai elnökkel találkozott. A Daimler szóvivője mindenesetre közleményben reagált az eseményre: a Daimler számára elsőrangú, hogy az exporttevékenységet a törvényekkel és az elvárható felelősséggel végezze.

Hirdetés

Szabályszerű export

A cég a világ majdnem összes országában értékesíti járműveit, de Észak-Korea nem szerepel a hivatalos vevők listáján. A közlemény szerint nincs üzleti kapcsolata az országgal több mint 15 éve, megfelelően az EU és az Egyesült Államok által alkalmazott embargónak. Hogy megakadályozza az Észak-Koreába vagy annak nagykövetségeire való szállítást, a Daimler szigorú exportellenőrzési folyamatot végez. Azt azonban, hogy egy legális vásárló kinek adja tovább a járműveket, különöse a használtakat, természetesen nem tudja befolyásolni a vállalat.

Kijátszható

A limuzinok használata mindenesetre jól mutatja, hogy mennyire nehezen betarthatók a szankciók. Megfelelő pénzért nyilván mindig akad valaki, aki elvégzi a csempészést, pláne tengeri úton, ahol nehéz tökéletes blokádot szervezni egy hosszú tengerparttal rendelkező ország esetében csak azért, hogy meggátolják az áruforgalmat. Sokat persze nem költhet az egyébként szegény ország az ilyen jellegű importra, de a diktátor nyilván úgy vélte, neki kijárnak az ilyen járművek, ha már egyszer a világ uraival való találkozókra jár.

Erre tervezték, csak nem neki

A Daimler szerint a Mercedes-Benz Pullmann limuzinok tökéletesen alkalmasak tárgyalások megtartására kényelmes körülmények között (például ha a vezér visszavonul tanácsadóival tárgyalni). A Kim által használt változat minden lényeges kommunikációs eszközzel fel van szerelve, a jármű leírása szerint az utas kapcsolatban maradhat az egész világgal, miközben saját megszokott helyének luxusát élvezi.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még nincs vége: Európához képest is drágák a magyar lakások

Még nincs vége: Európához képest is drágák a magyar lakások

A hazai ingatlanpiaci őrületet mostanra már senkinek sem kell bemutatni, még azok is találkoztak az időnként brutális lakás- és házárakkal, akik nem adták mostanában vásárlásra a fejüket. Ebből a szempontból mostani cikkünk sem kecsegtet sok jóval, hiszen az Eurostat statisztikája alapján egyelőre nem igazán látszik a hazai ingatlanpiacon tapasztalt félelmetes áremelkedés vége.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?