Hirdetés
Hirdetés

Ritka feszült látogatásra indul Angela Merkel

2019. január 10., 07:33

Kétnapos hivatalos látogatást kezd Angela Merkel német kancellár ma Athénban.

A telefonban már korántsem volt ilyen jó a hangulat. Fotó: Európai Tanács
Fotó: Európai Tanács

Angela Merkel legutóbb 2014 áprilisában járt a görög fővárosban. Azóta sikerült előmozdítani két ügyet, amelyekben a pályafutása utolsó szakaszában tartó német kormányfő hangsúlyosan elkötelezte magát, az eredmények így külpolitikai munkásságának sikerei közé tartoznak.

Azonban a mostani  látogatás nemigen ad alkalmat a kancellárnak és vendéglátójának, a parlamenti választásra készülő Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnöknek arra, hogy gratuláljanak egymásnak a jól végzett munkához, mert mindkét ügyben kedvezőtlen fordulatok fenyegetnek.

Hirdetés

Az egyik ügy a görög államadósság-válság rendezése az euróövezeten belül, az úgynevezett Grexit - a görög euróövezeti tagság megszüntetése - nélkül, a másik pedig a Macedónia elnevezéséről csaknem három évtizede tartó görög-macedón vita lezárása.

Az adósságválság kezeléséhez kapcsolódó újabb fájdalmas reformot, a nyugdíjrendszer átalakítását január 1-jével kellett volna megkezdeni, de ez elmaradt, és a legnagyobb kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza a választói támogatottságának gyengülése miatt azt ígéri, hogy visszavon egyes megszorító intézkedéseket.

A macedón-görög névvita lezárási folyamata is veszélyben van, mert a választási győzelemre leginkább esélyes párt, a konzervatív Új Demokrácia elutasítja a Szkopjéval kötött megállapodást.

Ez a program

Angela Merkel a kancellári hivatal tájékoztatása szerint csütörtökön találkozik Alekszisz Ciprasszal, pénteken pedig felkeresi Prokopisz Pavlopulosz görög államfőt, valamint tárgyal az ellenzéki  Új Demokrácia elnökével, Küriakosz Mitszotakisszal, akinek pártja jóval a Sziriza előtt áll a közvélemény-kutatásokban.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Németországban a jelenleg 55-65 éves generációnak megy a legjobban a sora. A következő években viszont nyugdíjba vonulnak a baby boomerek, és ezzel nem kis fejtörést okoznak majd az állami nyugdíjrendszernek. A Fidelity International megvizsgálta, milyen lehetőségeket kínál a demográfiai lavina a befektetők számára és hogyan készülhetünk fel rájuk okosan.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?