Hirdetés
Hirdetés

Ritka feszült látogatásra indul Angela Merkel

2019. január 10., 07:33

Kétnapos hivatalos látogatást kezd Angela Merkel német kancellár ma Athénban.

A telefonban már korántsem volt ilyen jó a hangulat. Fotó: Európai Tanács
Fotó: Európai Tanács

Angela Merkel legutóbb 2014 áprilisában járt a görög fővárosban. Azóta sikerült előmozdítani két ügyet, amelyekben a pályafutása utolsó szakaszában tartó német kormányfő hangsúlyosan elkötelezte magát, az eredmények így külpolitikai munkásságának sikerei közé tartoznak.

Azonban a mostani  látogatás nemigen ad alkalmat a kancellárnak és vendéglátójának, a parlamenti választásra készülő Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnöknek arra, hogy gratuláljanak egymásnak a jól végzett munkához, mert mindkét ügyben kedvezőtlen fordulatok fenyegetnek.

Hirdetés

Az egyik ügy a görög államadósság-válság rendezése az euróövezeten belül, az úgynevezett Grexit - a görög euróövezeti tagság megszüntetése - nélkül, a másik pedig a Macedónia elnevezéséről csaknem három évtizede tartó görög-macedón vita lezárása.

Az adósságválság kezeléséhez kapcsolódó újabb fájdalmas reformot, a nyugdíjrendszer átalakítását január 1-jével kellett volna megkezdeni, de ez elmaradt, és a legnagyobb kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza a választói támogatottságának gyengülése miatt azt ígéri, hogy visszavon egyes megszorító intézkedéseket.

A macedón-görög névvita lezárási folyamata is veszélyben van, mert a választási győzelemre leginkább esélyes párt, a konzervatív Új Demokrácia elutasítja a Szkopjéval kötött megállapodást.

Ez a program

Angela Merkel a kancellári hivatal tájékoztatása szerint csütörtökön találkozik Alekszisz Ciprasszal, pénteken pedig felkeresi Prokopisz Pavlopulosz görög államfőt, valamint tárgyal az ellenzéki  Új Demokrácia elnökével, Küriakosz Mitszotakisszal, akinek pártja jóval a Sziriza előtt áll a közvélemény-kutatásokban.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Az EU azért vezette be a csúcsjelölti rendszert 2014-ben, hogy demokratikusabbá tegye az Európai Bizottság vezetőjének megválasztási folyamatát. Az volt a cél, hogy az új elnök személye ne csupán hatalmi alkuk eredménye legyen, hanem az uniós polgárok is beleszólhassanak a választásba. Ezt a rendszert rúgná fel most az Európai Tanács egy része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?