Hirdetés
Hirdetés

Ritka feszült látogatásra indul Angela Merkel

2019. január 10., 07:33

Kétnapos hivatalos látogatást kezd Angela Merkel német kancellár ma Athénban.

A telefonban már korántsem volt ilyen jó a hangulat. Fotó: Európai Tanács
Fotó: Európai Tanács

Angela Merkel legutóbb 2014 áprilisában járt a görög fővárosban. Azóta sikerült előmozdítani két ügyet, amelyekben a pályafutása utolsó szakaszában tartó német kormányfő hangsúlyosan elkötelezte magát, az eredmények így külpolitikai munkásságának sikerei közé tartoznak.

Azonban a mostani  látogatás nemigen ad alkalmat a kancellárnak és vendéglátójának, a parlamenti választásra készülő Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnöknek arra, hogy gratuláljanak egymásnak a jól végzett munkához, mert mindkét ügyben kedvezőtlen fordulatok fenyegetnek.

Hirdetés

Az egyik ügy a görög államadósság-válság rendezése az euróövezeten belül, az úgynevezett Grexit - a görög euróövezeti tagság megszüntetése - nélkül, a másik pedig a Macedónia elnevezéséről csaknem három évtizede tartó görög-macedón vita lezárása.

Az adósságválság kezeléséhez kapcsolódó újabb fájdalmas reformot, a nyugdíjrendszer átalakítását január 1-jével kellett volna megkezdeni, de ez elmaradt, és a legnagyobb kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza a választói támogatottságának gyengülése miatt azt ígéri, hogy visszavon egyes megszorító intézkedéseket.

A macedón-görög névvita lezárási folyamata is veszélyben van, mert a választási győzelemre leginkább esélyes párt, a konzervatív Új Demokrácia elutasítja a Szkopjéval kötött megállapodást.

Ez a program

Angela Merkel a kancellári hivatal tájékoztatása szerint csütörtökön találkozik Alekszisz Ciprasszal, pénteken pedig felkeresi Prokopisz Pavlopulosz görög államfőt, valamint tárgyal az ellenzéki  Új Demokrácia elnökével, Küriakosz Mitszotakisszal, akinek pártja jóval a Sziriza előtt áll a közvélemény-kutatásokban.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyaralókra vadásznak a magyarok - jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolna

Nyaralókra vadásznak a magyarok - jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolna

Tavasszal hagyományosan felélénkül a kereslet az üdülők, vízparti lakások iránt, a vásárlók már a nyaralás gondolatával böngésznek az eladó ingatlanok között. A nagy kedvenc Balaton és Velencei-tó mellett az utóbbi időben a Tisza-tó is egyre népszerűbb.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?