4p
A román poszt-szekus kormányzó párt teljhatalmú feje börtönbe került. Az erdélyi magyarok az országos átlagnál kisebb arányban vettek részt az EP választáson. De miért is szavaztak színromán megyékben tízezrek a magyar pártra - szintet lépett az intézményesített választási korrupció? Káncz Csaba jegyzete.
2019. május 26-án készített kép Liviu Dragneáról, a román parlamenti alsóház és a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökéről az európai parlamenti választásokon szavazók kikérdezésén alapuló közvélemény-kutatások első eredményeinek megismerése után tartott bukaresti sajtóértekezletén. A román legfelsőbb bíróság május 27-én korrupció miatt jogerősen három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Dragneát. MTI/EPA/Robert Ghement

A vasárnapi EP választáson Romániában a fő kormányzópárt, a poszt-szekus Szociáldemokrata Párt (PSD) az utóbbi években megszokott 37-42 százalék körüli eredményeiről 23 százalékra zuhant és csak második lett (sőt majdnem harmadik), a koalíciós társa, az ALDE pedig egyszerűen kiesett az EP-ből, 4,2 százalékos eredménnyel. A PSD helyi kiskirályai már hétfőn elkezdték szidni a párt mindenható atyját, Románia legerősebb emberét, a velejéig korrupt Liviu Dragneát, annak lemondását követelve. Hirtelen "felfedezték", hogy ő egy felelőtlen diktátor volt, aki csak saját maga megmentésén dolgozott, miközben amatőr bábkormányt tartott fenn egy félanalfabéta miniszterelnök-asszony vezetésével.

Előrehozott választás felé

A román ’igazságszolgáltatás’ rögtön megérezte az új idők új szeleit és hétfő délben a legelsőbb bíróság végre ítéletet hirdetett a Dragneát első fokon 3,5 éves letöltendő börtönbüntetésre elítélő per folyamodványában, helybenhagyva a döntést. Az ellenzék és az elnök most a kormány lemondását kérik és előrehozott választásokat követelnek, miközben a PSD-ben pánik üzemmód uralkodik – valóban, az sem biztos, hogy kihúzhatják a másfél év múlva esedékes parlamenti választásokig.

A német Spiegel értékelése szerint megkérdőjeleződött a miniszterelnök politikai jövője, Viorica Dăncilă amúgy is Dragnea marionett-bábjának számít. A befolyásos hetilap szerint lehet, hogy előrehozott választás következik, az irányítást szakértői kabinet veheti át. A bukott pártvezér már jó ideje a korrupció, az urambátyám-rendszer, a hivatali hatalommal való visszaélés jelképe. Vizsgálat folyik ellene, mert lehet, hogy már helyi politikusként is disznóságokat követett el. De még most is gyorsan kiszabadulhat, ha az Alkotmánybíróság eljárásjogi okok miatt a jövő héten a per újratárgyalását rendeli el.

A PSD a maga részéről mindenesetre most megpróbál előre menekülni és végrehajtó bizottságának szerda hajnalban véget ért ülésén több személyi döntést is hoztak, a párt vezetőségébe visszatértek azok, akiket korábban Dragnea állított félre. Visszatért a párt alelnöki tisztségébe és a bukaresti szervezet élére a PSD legnépszerűbb politikusának számító Gabriela Firea bukaresti főpolgármester, és ügyvezető elnöki megbízást kapott Paul Stanescu volt PSD-alelnök és miniszterelnök-helyettes.

Sötét játszmák az erdélyi magyaroknál

Az erdélyi magyarok az országos átlagnál kisebb arányban vettek részt a választáson, és elsősorban a nagyvárosokban sok magyar szavazott román pártokra. Ezt az erdélyi magyar politikai vezetők azért tartják veszélyesnek, mert véleményük szerint elképzelhető, hogy előrehozott választások lesznek Romániában, és veszélybe kerülhet a magyar képviselet a bukaresti parlamentben.

Meglepő módon szavazatok tízezrei érkeztek at EP választáson a romániai magyar pártra olyan megyékből, ahol egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevesen élnek magyarok. Hogy csoda történt, vagy csak egyszerűen szavazatot „vásárolt” az RMDSZ a régi szövetségesétől, a szociáldemokratáktól, az alighanem sosem fog kiderülni.

Káncz Csaba

Stefano Bottoni történész, a romániai magyar kisebbség szakértője tegnap a közösségi médiában arról értekezett ennek kapcsán, hogy „ez így körülbelül úgy festene, hogy több ezer román nemzetiségű szavazóbiztos kiállításával az RMDSz kb. 30-40 ezer "idegen" szavazattal turbózta fel magát, pont annyivel, amennyi az 5 százalékhoz kellett. Azt nyugodtan kizárhatjuk, hogy ezt a budapesti infrastruktúra és/vagy politikai támogatás nélkül tehették meg. Azaz: szintet lépett az intézményesített választási korrupció. Kellett pár tízezer szavazat, megvásárolták a PSD-től.”

Az RMDSZ mellett az elmúlt hetekben egyébként közel 100 milliárd forint közpénzt is felvonultatva kampányolt az Orbán-kormány is. A hazai kormánypárt és a Dragnea-féle politikai csoportok közötti, balkáni bűzzel átitatott szálakról ezeken a hasábokon már januárban értekeztünk.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG