5p
Egy azerbajdzsáni oligarcha feleségének kell számot adnia arról, miből vettek luxusingatlanokat Londonban és költöttek el vagyonokat drága áruházakban. A Szkripal-ügy után az Egyesült Királyságnak látszólag elege van abból, hogy az országot az orosz oligarchák pénzmosó-paradicsomának tartják, ezért szigorítanak a szabályokon.

Úgy tűnik, Oroszországnak tényleg sikerült felpaprikáznia a briteket a Szkripal-ügy segítségével, az Egyesült Királyság ugyanis most elkezdte pellengére állítani és elszámoltatni az oligarchákat: egy  - egyébként börtönbüntetését töltő - azerbajdzsáni exbankár feleségének most a bíróságon kell megmagyaráznia, hogyan engedhetik meg férjével több millió fontos londoni villájukat és fényűző életmódjukat - írja a Wall Street Journal.

Az Internatonal Bank of Azerbaijan korábbi vezetőjének feleségét, Zamira Hajiyevát hivatalosan is megnevezte tegnap a londoni felsőbíróság megmagyarázatlan eredetű vagyonok vizsgálata kapcsán. Az 55 éves nőnek most számot kell adnia az elmúlt években Londonban általa elköltött több tízmillió font eredetéről. Ez az első hivatalos eljárás a kétes eredetű külföldi vagyonok nagy-britanniai befektetése ügyében hozott brit kormányrendelet bevezetését követően.

Nem jön ki az a matek...

A bíróság indoklása szerint az exbankár felesége az utóbbi években csaknem 6 milliárd forintnak megfelelő összeget hagyott a londoni Harrods luxusáruházban, egy befektetési társaság pedig pár éve egy luxuslakást is vett a házaspár részére a város egyik elegáns részében mintegy 11,5 millió fontért. Egy másik offshore befektetési társaság 2013-ban 10 millió fontért vásárolt meg a házaspár nevében egy golfpályát és a hozzá tartozó luxusingatlanokat. A nő 42 millió dollárért egy Gulfstream G550 magánrepülőgépet is vett.

A bíróságon tett nyilatkozat alapján a londoni villa 2009-es megvásárlása idején a bankár még jelentős vagyonnal rendelkezett, de a nyilvántartás szerint fizetése akkoriban még 70 ezer dollár körül mozgott. A feleség szerint azonban a volt bankárnak akkoriban más forrásból is volt vagyona, egy általa bemutatott dokumentum szerint férje vagyona 2011-ben még 73 millió dollár körül volt. A brit bűnüldözési hatóság szerint a villa és a golfklub együttes értéke meghaladta a 22 millió fontot.

Az ügy még februárban indult, ám eddig a bíróság nem nevezte meg a gyanúsítottakat; tegnap azonban a felfedte kilétét és az üggyel kapcsolatos egyéb részleteket is. A nő ügyvédjei azt hangsúlyozzák, hogy az intézkedés nem bűnügyi eljárás, hanem a nyomozás része. Dzahangir Hadzsijev egy azerbajdzsáni bank elnöke volt 2001 és 2015 között, lemondását követően azonban sikkasztás vádjával 15 év börtönbüntetésre ítélték, valamint 39 millió dollár visszafizetésére kötelezték.

Hazavárja pénzét Oroszország?

A londoni luxusvilla és a méregdrága golfklub körüli nyomozás egyértelmű jelzés Oroszországnak, Angliában él ugyanis a Jelcin-érában az orosz állami vagyon széthordásából meggazdagodott, magát nyugaton korábban jobban érző dúsgazdag oligarchák csoportja. A rendeletet azután hozták, hogy egy parlamenti bizottság a Szergej Szkripal volt kettős ügynök elleni merényletet követően a kormányt a korrupt orosz oligarchák vagyonfelhalmozása elleni harcra kérte fel.

Ennyire bénák nem lehetnek - tényleg orosz kém támadott Angliában

A Szergej Szkripal ellen orosz katonai idegméreggel elkövetett merénylet egyik valószínű elkövetője tényleg az orosz katonai hírszerzés ezredese, korábban személyesen Vlagyimir Putyin adott át neki egy magasrangú kitüntetést. Tovább >>>

Egyre valószínűbbnek látszik az az elmélet, miszerint Oroszország valóban üzenni akart, de nem a briteknek, és még csak nem is feltétlenül az áruló kémeknek. Az oligarcháknak most egyre kényelmetlenebb lesz választott hazájuk, Oroszország viszont tárt karokkal várja őket - természetesen masszív tőkéjükkel együtt, amire most nagy szüksége van az országnak. Részletek >>

Az Egyesült Királyságot már így is a pénzmosók paradicsomaként tartják számon, a kormány ezen a képen kíván változtatni az új szabályozással. A nyomozásért felelős brit bűnüldözési hatóság adatai szerint évente több milliárd fontnak megfelelő vagyont mosnak át a különböző érdekcsoportok Anglia bankrendszerén és ingatlanpiacán keresztül. A Transparency International szerint legalább 4,4 milliárd font összértékben vásároltak már az országban kétes eredetű forrásokból ingatlanokat különböző személyek.

Komoly razzia indul

Az Egyesült Királyság új rendelkezései nagyobb felhatalmazást biztosítanak, hogy fellépjenek a kétes eredetű vagyonokat összeharácsoló csoportokkal – különös figyelemmel a politikai szempontból jelentős, illetve a nem átlátható forrásból származó ingatlanokat felvásárló egyénekkel szemben. A magyarázat nélküli vagyonokkal kapcsolatos rendelet lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy vagyonelemeket zárolhassanak, ha a vizsgálat alá vont személy vagyona meghaladja az 50 ezer fontot, de eredetére nem tud hiteles magyarázatot adni.

Júliusban további szigorításokat terveztek, egy új rendelet szerint a brit ingatlanokat felvásároló külföldieknek nyilvánossá kell tenni valós tulajdonosuk kilétét – ezzel kiegészítve egy 2016-os rendeletet, amely az angliai tulajdonosoktól is elvárja ezt. A törvénykezés a kormány közleménye szerint 2021-től lép életbe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG