Hirdetés
Hirdetés

Rossz világ jön az oligarcháknak: kiűzik őket a paradicsomból?

2018. október 11., 17:20

Egy azerbajdzsáni oligarcha feleségének kell számot adnia arról, miből vettek luxusingatlanokat Londonban és költöttek el vagyonokat drága áruházakban. A Szkripal-ügy után az Egyesült Királyságnak látszólag elege van abból, hogy az országot az orosz oligarchák pénzmosó-paradicsomának tartják, ezért szigorítanak a szabályokon.

Úgy tűnik, Oroszországnak tényleg sikerült felpaprikáznia a briteket a Szkripal-ügy segítségével, az Egyesült Királyság ugyanis most elkezdte pellengére állítani és elszámoltatni az oligarchákat: egy  - egyébként börtönbüntetését töltő - azerbajdzsáni exbankár feleségének most a bíróságon kell megmagyaráznia, hogyan engedhetik meg férjével több millió fontos londoni villájukat és fényűző életmódjukat - írja a Wall Street Journal.

Az Internatonal Bank of Azerbaijan korábbi vezetőjének feleségét, Zamira Hajiyevát hivatalosan is megnevezte tegnap a londoni felsőbíróság megmagyarázatlan eredetű vagyonok vizsgálata kapcsán. Az 55 éves nőnek most számot kell adnia az elmúlt években Londonban általa elköltött több tízmillió font eredetéről. Ez az első hivatalos eljárás a kétes eredetű külföldi vagyonok nagy-britanniai befektetése ügyében hozott brit kormányrendelet bevezetését követően.

Hirdetés

Nem jön ki az a matek...

A bíróság indoklása szerint az exbankár felesége az utóbbi években csaknem 6 milliárd forintnak megfelelő összeget hagyott a londoni Harrods luxusáruházban, egy befektetési társaság pedig pár éve egy luxuslakást is vett a házaspár részére a város egyik elegáns részében mintegy 11,5 millió fontért. Egy másik offshore befektetési társaság 2013-ban 10 millió fontért vásárolt meg a házaspár nevében egy golfpályát és a hozzá tartozó luxusingatlanokat. A nő 42 millió dollárért egy Gulfstream G550 magánrepülőgépet is vett.

A bíróságon tett nyilatkozat alapján a londoni villa 2009-es megvásárlása idején a bankár még jelentős vagyonnal rendelkezett, de a nyilvántartás szerint fizetése akkoriban még 70 ezer dollár körül mozgott. A feleség szerint azonban a volt bankárnak akkoriban más forrásból is volt vagyona, egy általa bemutatott dokumentum szerint férje vagyona 2011-ben még 73 millió dollár körül volt. A brit bűnüldözési hatóság szerint a villa és a golfklub együttes értéke meghaladta a 22 millió fontot.

Az ügy még februárban indult, ám eddig a bíróság nem nevezte meg a gyanúsítottakat; tegnap azonban a felfedte kilétét és az üggyel kapcsolatos egyéb részleteket is. A nő ügyvédjei azt hangsúlyozzák, hogy az intézkedés nem bűnügyi eljárás, hanem a nyomozás része. Dzahangir Hadzsijev egy azerbajdzsáni bank elnöke volt 2001 és 2015 között, lemondását követően azonban sikkasztás vádjával 15 év börtönbüntetésre ítélték, valamint 39 millió dollár visszafizetésére kötelezték.

Hazavárja pénzét Oroszország?

A londoni luxusvilla és a méregdrága golfklub körüli nyomozás egyértelmű jelzés Oroszországnak, Angliában él ugyanis a Jelcin-érában az orosz állami vagyon széthordásából meggazdagodott, magát nyugaton korábban jobban érző dúsgazdag oligarchák csoportja. A rendeletet azután hozták, hogy egy parlamenti bizottság a Szergej Szkripal volt kettős ügynök elleni merényletet követően a kormányt a korrupt orosz oligarchák vagyonfelhalmozása elleni harcra kérte fel.

Ennyire bénák nem lehetnek - tényleg orosz kém támadott Angliában

A Szergej Szkripal ellen orosz katonai idegméreggel elkövetett merénylet egyik valószínű elkövetője tényleg az orosz katonai hírszerzés ezredese, korábban személyesen Vlagyimir Putyin adott át neki egy magasrangú kitüntetést. Tovább >>>

Egyre valószínűbbnek látszik az az elmélet, miszerint Oroszország valóban üzenni akart, de nem a briteknek, és még csak nem is feltétlenül az áruló kémeknek. Az oligarcháknak most egyre kényelmetlenebb lesz választott hazájuk, Oroszország viszont tárt karokkal várja őket - természetesen masszív tőkéjükkel együtt, amire most nagy szüksége van az országnak. Részletek >>

Az Egyesült Királyságot már így is a pénzmosók paradicsomaként tartják számon, a kormány ezen a képen kíván változtatni az új szabályozással. A nyomozásért felelős brit bűnüldözési hatóság adatai szerint évente több milliárd fontnak megfelelő vagyont mosnak át a különböző érdekcsoportok Anglia bankrendszerén és ingatlanpiacán keresztül. A Transparency International szerint legalább 4,4 milliárd font összértékben vásároltak már az országban kétes eredetű forrásokból ingatlanokat különböző személyek.

Komoly razzia indul

Az Egyesült Királyság új rendelkezései nagyobb felhatalmazást biztosítanak, hogy fellépjenek a kétes eredetű vagyonokat összeharácsoló csoportokkal – különös figyelemmel a politikai szempontból jelentős, illetve a nem átlátható forrásból származó ingatlanokat felvásárló egyénekkel szemben. A magyarázat nélküli vagyonokkal kapcsolatos rendelet lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy vagyonelemeket zárolhassanak, ha a vizsgálat alá vont személy vagyona meghaladja az 50 ezer fontot, de eredetére nem tud hiteles magyarázatot adni.

Júliusban további szigorításokat terveztek, egy új rendelet szerint a brit ingatlanokat felvásároló külföldieknek nyilvánossá kell tenni valós tulajdonosuk kilétét – ezzel kiegészítve egy 2016-os rendeletet, amely az angliai tulajdonosoktól is elvárja ezt. A törvénykezés a kormány közleménye szerint 2021-től lép életbe.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

41 különböző márkájú, összesen 115 - az új és a használt áruk piacán is kapható - babakocsit tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. A teszt során azt vizsgálták, hogy a babakocsik mennyire biztonságosak, milyen könnyen irányíthatók, használhatók, szállíthatók vagy tisztíthatók.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?