Hirdetés
Hirdetés

Sírjunk vagy nevessünk? Albániában is hamarabb lesz reptéri vasút, mint Budapesten

2018. október 29., 12:53

Kiadták az engedélyt a tiranai reptérre vezető vasútvonal megépítésére, miközben a ferihegyi vasúti közlekedés továbbra is csak álom.

Mozdony Vlorë pályaudvarán. (Forrás: Wikipédia)
Mozdony Vlorë pályaudvarán. (Forrás: Wikipédia)

Az albán nemzeti tanács nemrég kiadta az építési engedélyt a Rinas Nemzetközi Repülőtérre vezető vasútvonal kiépítésére, írja az Iho.hu. Szintén jóváhagyták a Tirana–Durrës vonal felújítását: a beruházást 2021. júniusára tervezik átadni, addigra tehát a sínen jelenleg nem meközelíthető Tiranába is visszatérhetnek a vonatok, nem kell már az elővárosban buszra szállni. A két projektnek köszönhetően pedig nemsokára mind az albán fővárosba, mind Durrësbe negyedórán belül el lehet majd jutni a reptérről. Mindezt úgy, hogy Albániának mondhatni két vasútvonala van, melyen napi négy vonatpár jár.

Ezzel szemben Budapest reptéri vonata továbbra is csak álom. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kötöttpályás megközelítését évtizedek óta tervezik megoldani. Volt már szó arról, hogy

Hirdetés
  • a 120a vonalba kötik bele,
  • hogy meghosszabbítják odáig a metrót,
  • a 100a vonalból kiágazó átmenő vonal is szóba került, ami a Debrecen és Szeged felé utazóknak lenne hasznos

Az Iho pedig olyan tervről is tud, mely szerint csak a Nyugati és a repülőtér között közlekedne a vonat. Viszont egyik elképzelésből sem lett semmi, így az albán főváros néhány éven belül ennyiben biztosan lekörözi a magyart.

Az albán reptéri vasút összesen 90,4 millió euróba kerül. Ebbe az Európai Unió 35,4 millió eurót ad a Nyugat-balkáni Fejlesztési Keretből (WBIF), további 36,8 millió eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hitelez, és csak a fennmaradó tizenhat millió eurót kell az albán költségvetésnek biztosítania.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump felkavarta az állóvizet: a Krím orosz fennhatóságát is elismeri?

Trump felkavarta az állóvizet: a Krím orosz fennhatóságát is elismeri?

Donald Trump hirtelen elismerte a Golán-fennsík Izraelhez tartozását, 52 évvel azután, hogy azt Izrael elfoglalta. Nagyon elszakadt a nemzetközi gyakorlatban az egyes területek tényleges és elismert státusza, aminek megvan a morális alapja, csak éppen megoldás nincs a problémára. Legközelebb ki, mit ismer el?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?