Hirdetés
Hirdetés

Sötét árnyak Orbán feje felett - Putyin a páholyból figyel

Káncz Csaba, 2018. szeptember 12., 15:01

A Fideszes pártsajtó szemében az osztrák kancellár hirtelen Soros ügynöke lett. A Sargentini jelentés körül dúló viharnak összeurópai kihatása is van, hiszen mind az olasz Liga, mind az osztrák FPÖ intézményes kapcsolatban áll az orosz kormánypárttal.

EPA/PATRICK SEEGER
EPA/PATRICK SEEGER

Az EPP elhagyása és egy komolyabb hazai konzervatív politikai összebútorozás az osztrák FPÖ-vel még sötétebb árnyékot vetne hazánkra az atlanti biztonságpolitikai közösségben.

Az osztrák közszolgálati televízió az elmúlt órákban első hírként számolt be arról a hasadásról a bécsi konzervatív kormányban, amelyet a Sargentini-jelentés váltott ki. Egyoldalról Sebastian Kurz kancellár elhatárolódott Orbántól, és azt közölte, hogy pártja ma megszavazza a 7-es cikk szerinti eljárás megindítását Magyarország ellen (ez meg is történt, részletek a Privátbankár.hu cikkében>>>). A Fideszes pártsajtó nem akart hinni a szemének és rohamtempóban kellett megjelentetnie egy olyan cikket, amely az osztrák kancellárt Soros ügynökének nevezi.

Lemerevedett Fidesz

A Fidesz döbbenete teljesen érthető, hiszen Szíjjártó Péter miniszter tavaly októberben még így magasztalta a kancellárt: "Kurz mindig világosan beszélt, és nem volt soha rabja a politikai korrektségnek és a képmutatásnak" (...) Szíjjártó örömét fejezte ki, hogy egy olyan párt és olyan kancellárjelölt nyert Ausztriában, amely a migráció tekintetében és több más fontos kérdésben együttműködött Magyarországgal. Véleménye szerint több olyan politikus kell, aki világosan és egyenesen beszél az európai embereket érintő legsúlyosabb problémákról.

Hirdetés

Másoldalról Bécsben az eurószkeptikus Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke együttműködést ajánlott Orbánnak Strasbourgban. Strache felkérte a magyar vezetőt, hogy az lépjen át a Nemzetek és Szabadság Európájának frakciójába, oda, ahol az FPÖ mellett Le Pen pártja, és Salvini Ligája is van. A magyar miniszterelnök viszont két hete milánói látogatásán Salvininek kihangsúlyozta, hogy jövő év közepéig mindenképpen szeretne maradni az EPP-ben, de ha ez nem sikerül, akkor jöhet akár az olasz belügyminiszter B-terve is, amely egy összeurópai, EU-kritikus pártcsalád („Ligák Ligája”) megalakítására vonatkozik. Schöpflin György fideszes EP-képviselő szerint a Ligák Ligájának nevezett csoport adott esetben akár a büdzsé megvétózásával is működésképtelenné teheti az uniót. De nemcsak Bécsben, hanem Rómában is megjelentek a mély politikai hasadékok a kormánypártok között: a Magyarország elleni uniós szankciók európai parlamenti megszavazásával az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt szövetségesével, a Ligával akar leszámolni a La Repubblica című olasz balközép napilap elemzése szerint.

Putyin befolyása

Az EPP-ben a Sargentini jelentés körül dúló viharnak összeurópai kihatása is van, hiszen mind az olasz Liga, mind az osztrák FPÖ intézményes kapcsolatban áll az orosz kormánypárttal és többen Nyugaton ezeket a pártokat Putyin Trójai-falovaként kezelik. Hazánk esetében intézményi kapcsolatra sincsen szükség, hiszen Orbán egyszemélyben viszi a külügyeket is.

Márpedig a magyar miniszterelnök 2014. január 5-én Moszkvában konspiratív körülmények között – és hatástanulmányok nélkül – úgy kötötte meg a Paks II. megállapodást, hogy arról előzetesen nem tudott a Fidesz országgyűlési frakciója, de még a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezetője sem.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Máig nyitott kérdés, hogy történt-e komoly nagyságrendű visszaosztás orosz részről a magyar GDP 13 százalékát felemésztő projekt levajazásakor, amelyről pedig egyes körök azt rebesgetik Budapesten, hogy ez több százmilliárd forintot tett ki?

Az EPP elhagyása és egy komolyabb hazai konzervatív politikai összebútorozás az osztrák FPÖ-vel még sötétebb árnyékot vetne hazánkra az atlanti biztonságpolitikai közösségben.

A nyugati titkosszolgálatok ugyanis mára már kiközösítik az osztrák elhárítást, miután annak bécsi központjára hét hónapja a rendőrség igénybevételével lecsapott a belügyminisztert adó FPÖ, és ládákban valamint műanyagzsákokban vitte el onnan a legféltettebb államtitkokat. A hivatalos indoklás az volt, hogy meg kellett akadályozni egy folyamatban lévő akciót Észak-Korea (!) ellen.

Mindenesetre azt tudni kell, hogy ez az egység foglalkozik a szélsőjobb feltérképezésével is.  A következmény az lett, hogy az osztrák társszervek immár nem kapnak bizalmas értesüléseket a nyugati kollégáktól, nehogy rossz kezekbe jussanak az adatok. Nem mintha a hazai helyzet annyival különb lenne. A magyar elhárítás ugyanis semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy az orosz hírszerzés vezetőjének közeli családtagjai simán hozzájutottak magyar letelepedést biztosító iratokhoz a Rogán-féle letelepedési kötvények révén.

Káncz Csaba jegyzete

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kína ezzel vág vissza – már háborús filmeket vetítenek

Kína ezzel vág vissza – már háborús filmeket vetítenek

Az elmúlt napokban az amerikai titkosszolgálati vezetők sorban találkoztak a nagy amerikai cégek főnökeivel az USA több pontján és titkos információkkal bizonygatták, hogy miért veszélyes Kínával üzletelni. Kína a múlt héten három Amerika-ellenes háborús filmet adott le, Hszi elnök pedig tegnap politikailag célzott látogatást tett egy ritkaföldfémet bányászó üzemben. Káncz Csaba jegyzete

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?