Hirdetés
Hirdetés

Szárnyal a BÉT, de osztalékot nem fizet

2018. május 23., 15:10

Több mint kétszeresére nőtt a BÉT tavalyi adózott nyeresége.

A Budapesti Értéktőzsde tavaly adózott nyeresége 176,3 millió forintot tett ki, ez több mint kétszerese a 2016-os csaknem 73 millió forintnak. A kamat-, adófizetés és  amortizáció előtti eredmény  (EBIDTA) 465,9 millió forint volt, az egy évvel korábbi 382,8 millió forint után.

A közgyűlés döntése alapján nincs osztalékfizetés, a nyereség az eredménytartalékba kerül, és a piacfejlesztési stratégia folytatására fordíthatják. A BÉT elnök-vezérigazgatója kiemelte: 2017 végére a részvénypiaci kapitalizáció a GDP 22 százalékára nőtt. Hozzátette: az értéktőzsdén szereplő részvények kapitalizációja 2017-ben az előző évhez képest 23,5 százalékkal, 8169 milliárd forintra nőtt. Csökkent a részvénypiac forgalmának koncentrációja, a négy blue chip részesedése a forgalom korábbi 98 százalékáról 87 százalékra csökkent.

Hirdetés

Rég volt ekkora bevezetés

Végh Richárd kifejtette: a BUX-index 2016-ban 34 százalékot, 2017-ben további 23 százalékot emelkedett, ami nem csupán régiós, de globális összehasonlításban is szép teljesítmény. 2017 nyarán lezajlott az elmúlt két évtized legjelentősebb részvénykibocsátással történő tőzsdei bevezetése.

A Waberer's Nyrt. részvényeivel 15,5 milliárd forint összegű nyilvános kibocsátást követően 2017. július 6-án kezdődött meg a kereskedés. A részvénypiaci állomány bővüléséhez 2017-ben zártkörű alaptőkeemelések is hozzájárultak, amelyek során hét részvénytársaság összesen 5,3 milliárd forint értékben bocsátott ki és vezetett be részvényeket a tőzsdére. Az elmúlt évben összesen 19 zárt végű befektetési alap befektetési jegyeit vezették be, ezek átlagos állománya 316 milliárd forint volt – tette hozzá.

A hitelpapírpiacon az állampapírok tőzsdei állománya a múlt év végére meghaladta a 16 553 milliárd forintot. A jelzáloglevelek bevezetésének  száma 31 százalékkal emelkedett, így a jelzáloglevelek átlagos állománya 38,6 százalékkal, 728 milliárd forintra nőtt. A vállalati kötvények piacán a bevezetések volumene 55,8 százalékkal, 154,4 milliárd forintra emelkedtek.

Közösen dolgozik a Random Capital és a Navigator Investments a magyar tőzsde fejlődéséért

A RANDOM Capital Broker Zrt. a Budapesti Értéktőzsde Zrt. "Kijelölt Tanácsadója" lett, miután a BÉT határozatával elfogadta a brókercég pályázatát. Az új szolgáltatási szegmensben a Random Capital vállalatfinanszírozási és tranzakciós partnere a NAVIGATOR Investments Zrt. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint követ dobtak a vízbe: a zsidóké vagy a palesztinoké Jeruzsálem?

Megint követ dobtak a vízbe: a zsidóké vagy a palesztinoké Jeruzsálem?

Jeruzsálem státuszának meghatározása az egyik legnagyobb akadálya a közel-keleti békének - Trump elnökön kívül eddig szinte senki sem vállalta be, hogy a nemzetközi joggal is szembe menve egyoldalúan Izraelnek ítéljék a várost. Ausztrália korábban megpendítette, hogy követné az USA lépését, végül egyelőre sokkal óvatosabban cselekedett - de még ezzel is követ hajított az egyébként sem nyugodt tóba.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?