Hirdetés
Hirdetés

Szerelmi dráma bonyolítja a brit miniszterelnök-választást

Wéber Balázs, 2019. június 24., 13:19

Érezhetően csökkent Boris Johnson népszerűsége a múlt heti családi perpatvar után egy felmérés szerint. A miniszterelnöki posztért folyó verseny esélyese csúnyán összekapott párjával, de továbbra is vele együtt szeretne beköltözni a Downing Street 10-be. Johnson a történteket nem kommentálta, megerősítette viszont, hogy győzelme esetén október 31-én kilépteti országát az EU-ból.

A photograph released on 24 June 2019 of Former British Foreign Secretary Boris Johnson as he attends the Conservative Party leadership hustings in Birmingham, Britain, 22 June 2019. British Foreign Secretary Jeremy Hunt is calling for Johnson to take part in a TV debates during the campaign to become the country's next Prime Minister. EPA/ANDY RAIN
Boris Johnson június 22-én Birminghamban, egy nappal az ominózus veszekedés után. EPA/ANDY RAIN

Megsínylette Boris Johnson volt külügyminiszter, a kormányfői poszt legfőbb várományosának népszerűsége múlt heti magánéleti botrányát – írja a Daily Mail egy friss felmérésre hivatkozva.

Hirdetés

Míg egy héttel ezelőtt a konzervatív szavazók 55 százaléka támogatta Johnsont, és mindössze 28 százalékuk pártolta egyetlen állva maradt riválisát, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminisztert, addig most hétvégére 45:34-re változott ez az arány.

Korábbi felmérések ugyanakkor azt mutatták, hogy a Konzervatív Párt tagsága körében toronymagasan Johnson a legnépszerűbb jelölt, azaz túlzott aggodalomra egyelőre nincs oka.

Üvöltés, csapkodás

Mint arról beszámoltunk, a Brexit-párti politikus és barátnője, Carrie Symonds londoni lakásához péntek hajnalban hívta ki a rendőröket egy szomszéd egy heves veszekedés miatt. A szomszéd szerint a házból egy nő üvöltése hallatszódott ki, amit csapkodás és csattanás követett. Symonds azt mondta (?) Johnsonnak, hogy „kopj le” és „tűnj el a lakásomból.”

A pár a szomszédok kopogására nem nyitott ajtót, így azok a rendőrséghez fordultak. A rendőrség megerősítette, hogy kihívták őket a szóban forgó címre. Ugyanakkor nem kellett intézkedniük, mivel sikerült beszélniük Johnsonékkal, és úgy ítélték meg, hogy senki sincs veszélyben.

Volatilis kapcsolat

A brit bulvársajtó, amely hírhedten kíméletlen, ha a politikusok magánélete kerül terítékre, úgy értesült, hogy korántsem egyszeri perpatvarról van szó. A The Sun szerint a Brexit-párti politikus és partnere az elmúlt hat hétben négyszer veszekedett hevesen, és három héttel ezelőtt majdnem szakítottak.

Carrie és Boris kapcsolata elképesztően volatilis

- véli Johnson egyik barátja. Más barátok ugyanakkor azt mondták, hogy kapcsolatuk nagyon szeretetteljes, és az elmúlt napok eseményei még közelebb hozták őket. Szerintük a párra óriási nyomás nehezedik azóta, hogy Johnson bejelentkezett a miniszterelnöki posztra – a pénteki hajcihőt például számos újság címlapon hozta.

Együtt költöznének be

Az extravagáns politikus, aki eddig kétszer nősült, az incidenst firtató kérdésekre annyit mondott:

Az embereknek arra van joguk, hogy azt kérdezzék tőlem, mit akarok tenni az országért.

Johnson győzelme esetén egyébként továbbra is párjával együtt költözne be a miniszterelnöki rezidenciára, a Downing Street 10-be.

Gyávának nevezték Johnsont

A Brexit-párti politikus ellen eközben Jeremy Hunt is támadást indított. A jelenlegi külügyminiszter azt üzente elődjének, hogy ne legyen gyáva, és álljon ki vele egy televíziós vitára. Szerinte Johnson inkább „kiosonna a Downing Street 10 hátsó ajtaján”, csak hogy ne kelljen válaszolnia a sajtó kérdéseire.

A volt külügyminisztert korábban azért is kritizálták, mert nem ment el a Konzervatív Párt elnöki tisztségéért indulók első televíziós vitájára sem. (Egy későbbi vitájukon ugyanakkor jelen volt.)

Október végén kilépne

Ami a politikai terveket illeti, Johnson a hétvégén megerősítette: ha ő lesz a miniszterelnök, az Egyesült Királyság idén október 31-én kilép az EU-ból. Szerinte „demokratikus robbanáshoz” vezetne, ha ez nem következne be, és tovább kellene halasztani a távozást.

Mint írta: hihetetlen, dühítő és szégyenletes, hogy már három év telt el a népszavazás óta, és még mindig nem hajtották végre annak döntését. A 2016. június 23-i referendumon 17,4 millióan voksoltak a távozásra, és 16,1 millióan a maradásra.

A Konzervatív Párt – és egyben az Egyesült Királyság – élére azért kell új vezetőt választani, mert Theresa May május végén bejelentette lemondását. A konzervatív parlamenti képviselők többfordulós előválasztása után Boris Johnson és Jeremy Hunt maradt állva, közülük a párt 160 ezres tagsága választja majd ki az új kormányfőt.

A szavazás július hatodikán kezdődik, eredményhirdetés a július 22-i héten várható.

(A Boris Johnsonról készült portrénkat itt olvashatják.)

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyugdíjaskodni egy tengerjáró hajón? Azt meg hogyan?

Nyugdíjaskodni egy tengerjáró hajón? Azt meg hogyan?

Az amerikai nyugdíjasok élete annyira drága, hogy azzal az erővel már egy óceánjáró sétahajón is tudnak kabint bérelni hosszú távra. Legalábbis a statisztikák és a hajótársaságok ezt sugallják. Van, ahol pedig alkudni lehet az árból. Ám van sok buktató, az egészségbiztosítástól kezdve a kisállatok elhelyezéséig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?