Hirdetés
Hirdetés

Széttépik Trumpot brüsszeli ámokfutása miatt

2018. július 12., 07:44

Az elnököt éles kritikák érik belpolitikai körökben is a NATO-csúcson elmondottak miatt.

Donald Trump amerikai elnök a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének nyitóülésén 2018. július 11-én. (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Donald Trump amerikai elnök a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének nyitóülésén (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Élesen bírálják Trump retorikáját a NATO-csúcson a demokratapárti politikusok, a Demokrata Párt kongresszusi vezetői közös nyilatkozatban ítélték el Donald Trump brüsszeli megnyilvánulásait. A demokrata párti képviselők és a szenátorok nevében közösen megfogalmazott álláspont szerint Trump elnök pimasz sértegetései és befeketítése, amelyekkel az Egyesült Államok egyik legrendíthetetlenebb szövetségesét, Németországot illette, zavarba ejtőek. Ma reggeli viselkedése újabb, mélyen aggasztó jele annak, hogy az elnök lojálisabb Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, mint NATO-szövetségeseinkhez - mondták.

A republikánusok egyetértettek az elnök mondandójának lényegével, mind a német gázellátást, mind pedig a NATO-tagországok védelmi kiadásait illetően. Lindsey Graham, dél-karolinai szenátor elmondta: Donald Trumpnak igaza van, nemkívánatos következményekkel jár, hogy Németország Oroszországtól vásárol gázt, és igaza van a védelmi kiadásokat illetően is. De mindezzel együtt az a cél, hogy a NATO erősebb legyen és ennek egyetlen módja az, hogy tartsuk a vállalt kötelezettségekhez.  Az én üzenetem: egy erősebb NATO jobb Amerikát jelent – tette hozzá.

Hirdetés

Kell a német 2 százalék

Paul Ryan házelnök szintén egyetért Trump aggodalmaival az orosz gázvezeték és a német védelmi kiadások miatt: Valahányszor európai szövetségeseinkkel találkozom, ugyanezt az aggodalmat vetem fel neki az Északi Áramlat-2 miatt – ez az a gázvezeték, amely szintén orosz gázt szállít majd

Putyin–Trump-csúcs: kibékül a két nagyhatalom?

Donald Trump ismét találkozik az orosz elnökkel, mégpedig mindjárt egy NATO-csúcs után. A két elnök mindig is barátkozott volna egymással, ezt eddig a Trump mögötti erők, pártja és a kongresszus akadályozta, pedig logikus volna a békülés. Részletek >>>

Németországba. A védelmi szervezet szövetségeseinek pedig tartaniuk kell magukat kötelezettségeihez, vagyis a GDP két százalékának megfelelő forrás kifizetését a közös védelmi célokra.

Az amerikai képviselőház szerda délután az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét támogató határozatot fogadott el. Az egyhangúlag megszavazott határozat megerősíti, hogy az Egyesült Államok támogatja a NATO-t – a rendelkezés azonban kötelező erővel nem bír, inkább irányelveket fogalmaz meg.

Nem jó húzás Putyin előtt

Donald Trump a brüsszeli csúcstalálkozón azt hangsúlyozta, hogy Németország teljesen kiszolgáltatja magát Oroszországnak azzal, hogy közvetlen olajvezetéket építenek a két ország között a Balti-tenger alatt. Az időzítés már önmagában sem volt a legszerencsésebb, hisz Trump néhány nap múlva maga is találkozni fog az orosz elnökkel, diplomáciai szempontból viszont kifejezetten kedvezőtlen bárkinek ilyet mondani, pláne egy szövetségesnek.

Angela Merkel mindenesetre megtalálta a frappáns választ: miután ő annak idején kettéosztott országának abban a felében élt, ahol a Szovjetunió dirigált, pontosan tudja, mikor van valaki kiszolgáltatva Oroszországnak és mikor nincs, így el tudja dönteni, milyen politikát kell folytatnia, utalva diszkréten arra is, hogy ugyanolyan kiszolgáltatottságnak tűnik, ha a szövetséges nagyobb hatalom vezetője kioktatja országát.

Összeül a világ legnagyobb katonai szövetsége Trump és Putyin árnyékában

27 évvel a Szovjetunió felbomlása után Washington fontolóra veszik csapatai kivonását Németországból. A befolyásos amerikai ideológus szerint Európa ma nem attól fél, hogy Putyin eléri a Rajnát, hanem attól, hogy Afrika és a Közel-Kelet migránsai és menekültjei milliószám elérik a Dunát. Hazánkban az elmúlt évek elmaradt fejlesztései teljes mértékben lerongyolták a honvédség fegyverzetét és technikai eszközeit. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi köcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?