Hirdetés
Hirdetés

Szijjártó elárulta, honnan kellene még gázt szerezni

2018. június 13., 16:06

A külügyminiszter szerint fontos, hogy minél több helyről érkezzen a gáz Magyarországra.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Az egyik legjelentősebb kihívást az energiaellátás biztosításának garantálása jelenti, ezért szükséges a gázbeszerzési útvonalat diverzifikálása, ami nemcsak Közép-Európa, hanem Magyarország szempontjából is kritikus fontosságú – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: jelenleg délről nem érkezik gáz Közép-Európába, ezért kézenfekvő megoldás és törekvés, hogy az energiabiztonságot javítsák ebből az irányból.

Ennek egy lehetséges forgatókönyve egy Bulgárián és Szerbián át Magyarországra vezető gázszállítási útvonal, amelynek előfeltétele, hogy a Gazprom megépítse a Török Áramlat nevű gázvezeték második vezetékszálát. A vezeték első szakasza Törökország belső fogyasztását fogja szolgálni, a második vezetékszálból pedig Közép-Európa ellátáshoz elegendő mennyiségű gáz vásárlására is lehetőség nyílik – mondta a tárcavezető.

Hirdetés

A cél 2022

Szijjártó Péter kifejtette: a Török Áramlat második vezetékszálát a tervek szerint 2019 végére megépítik a Bulgáriáig, a bolgároknak pedig egy belső hálózatfejlesztést kell elvégezniük több mint 400 kilométernyi új vezeték és kompresszorok építésével. Ez 2022-re ér véget és a szerb fél is addigra fejleszti ki a saját hálózatát. A bolgár és a szerb hálózatfejlesztés, valamint a magyar infrastruktúrafejlesztés lehetővé teszi majd, 2022-től egy újabb déli szállítási útvonalon érkezzen gáz Közép-Európába, így Magyarországra – tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban tárgyalt Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel, valamint Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel is. A szerb külügyminisztérium közleménye szerint a két politikus egyetértett abban, hogy az energetikai stabilitás elérése és a infrastrukturális összeköttetés javítása a közeljövő legfontosabb feladata.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Az év kiugró emelkedéssel indult: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál egyaránt. A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?