Hirdetés
Hirdetés

Szijjártó elárulta, honnan kellene még gázt szerezni

2018. június 13., 16:06

A külügyminiszter szerint fontos, hogy minél több helyről érkezzen a gáz Magyarországra.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Az egyik legjelentősebb kihívást az energiaellátás biztosításának garantálása jelenti, ezért szükséges a gázbeszerzési útvonalat diverzifikálása, ami nemcsak Közép-Európa, hanem Magyarország szempontjából is kritikus fontosságú – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: jelenleg délről nem érkezik gáz Közép-Európába, ezért kézenfekvő megoldás és törekvés, hogy az energiabiztonságot javítsák ebből az irányból.

Ennek egy lehetséges forgatókönyve egy Bulgárián és Szerbián át Magyarországra vezető gázszállítási útvonal, amelynek előfeltétele, hogy a Gazprom megépítse a Török Áramlat nevű gázvezeték második vezetékszálát. A vezeték első szakasza Törökország belső fogyasztását fogja szolgálni, a második vezetékszálból pedig Közép-Európa ellátáshoz elegendő mennyiségű gáz vásárlására is lehetőség nyílik – mondta a tárcavezető.

Hirdetés

A cél 2022

Szijjártó Péter kifejtette: a Török Áramlat második vezetékszálát a tervek szerint 2019 végére megépítik a Bulgáriáig, a bolgároknak pedig egy belső hálózatfejlesztést kell elvégezniük több mint 400 kilométernyi új vezeték és kompresszorok építésével. Ez 2022-re ér véget és a szerb fél is addigra fejleszti ki a saját hálózatát. A bolgár és a szerb hálózatfejlesztés, valamint a magyar infrastruktúrafejlesztés lehetővé teszi majd, 2022-től egy újabb déli szállítási útvonalon érkezzen gáz Közép-Európába, így Magyarországra – tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban tárgyalt Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel, valamint Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel is. A szerb külügyminisztérium közleménye szerint a két politikus egyetértett abban, hogy az energetikai stabilitás elérése és a infrastrukturális összeköttetés javítása a közeljövő legfontosabb feladata.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Az amerikai gyógyszeripar kilóra vette meg a politikai osztályt, nem számít évi több tízezer ember halála sem. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?