Hirdetés
Hirdetés

Szinte mindenki ott lesz Párizsban az első világháború befejezésének 100. évfordulóján

2018. november 10., 09:25

Párizsban ünnepségsorozatot tartanak abból az alkalomból, hogy száz éve, 1918. november 11-én írták alá az első világháborút lezáró fegyverszünetet. Ott lesz Trump, Putyin és Merkel is, valamint még 70 ország vezetője. Nem tudni, tárgyal-e külön is egymással az amerikai és az orosz elnök.

A fegyverszünet aláírása. Forrás: Wikipedia
A fegyverszünet aláírása. Forrás: Wikipedia

100 évvel ezelőtt a franciaországi Compiégne közelében, egy erdőben álló vasúti kocsiban írta alá Németország a győztes antanthatalmakkal az első világháborút lezáró fegyverszünetet. Ma délután Angela Merkel is meg fog jelenni az itt tartandó ünnepségen, ahol nem járt német kancellár azóta, hogy Hitler ugyanitt írta alá a fegyverszünetet, miután a második világháború elején, 1941-ben átmenetileg legyőzte Franciaországot.

Vasárnap délelőtt következik a párizsi Diadalív alatti főhajtás , ahol a francia köztársasági elnök 72 kollégája előtt beszédet mond, majd Emmanuel Macron a hivatalában ebéden látja őket vendégül, végül délután részt vesznek a Béke Párizsi Fóruma elnevezésű háromnapos rendezvény megnyitóján, amelyet Angela Merkel német kancellár, António Guterres ENSZ-főtikár és a francia elnök fognak megnyitni.

Hirdetés

Miután Donald Trump és Vlagyimir Putyin egyaránt részt vesznek az ünnepségeken, remek alkalom lenne, hogy kétoldalú megbeszélést tartsanak, de egyelőre nem tudni, hogy erre sor kerül-e.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagyon dühösek az emberek: Magyarországgal van tele a világsajtó

Nagyon dühösek az emberek: Magyarországgal van tele a világsajtó

Külföldi lapok szerint a tüntetők fiatalabbak és harciasabbak a megszokottnál, és a szélsőjobbosoktól a liberálisokig szinte mindenki ott van a tömegben. A liberálisok EP-frakcióvezetője az elhíresült Simicska-frázissal kommentálta az eseményeket, és a német államminiszter is szimpátiáját fejezte ki a demonstrálókkal.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?