Hirdetés
Hirdetés

Szívatják egymást a nagyhatalmak és közben sajnálkoznak

2017. szeptember 01., 06:07

Amerika hirtelen bezáratja Oroszország konzulátusát San Franciscóban és még két kereskedelmi kirendeltségét, válaszul az oroszországi követségbezárásokra, melyek viszont az Oroszország elleni szankciók szigorítására vonatkozó választ jelentették. A külügyminiszterek közben telefonon sajnálkoznak egymásnak.

Egész vicces, ahogy a két szuperhatalom válaszolgat egymás lépéseire, miközben látszik, hogy legszívesebben jóban lennének egymással. Egy kicsit arra emlékezetet a dolog, amikor Amerika bojkottálta a moszkvai olimpiát az afganisztáni bevonulás miatt, aztán válaszul a keleti blokk bojkottálta a Los Angeles-i olimpiát, beleértve minket is, akkor érdekességképp Ceausescu volt a bátor fiú, aki a gazda intése ellenére is elküldte országa csapatát.

Régi beidegződés

A mostani helyzet azért jobb, mert nem keverik bele a sportot a politikába, viszont leginkább sajnálatos, mert akkor két egymással összebékíthetetlen társadalmi rendszer küzdött egymással, most viszont mintha már csak a több évtizedes emlék hajtaná az amerikai politikusok egy részét, hogy még mindig Oroszországot piszkálják, pedig ezt az elnök se akarja, ő javítaná a viszonyt, amiért egy nagy pirospont jár neki.

Hirdetés

Mint két rossz gyerek

De hogy is kezdődött ez a mostani cirkusz? A BBC szerint még tavaly decemberben Obama tiltott ki 35 orosz diplomatát, de akkor az oroszok nem reagáltak, mondván, megvárják az új elnököt, hátha javíthatók a kapcsolatok. Donald Trumpot azonban a háttérbe szorította még saját pártja is az ügyben, arra hivatkoznak, hogy Oroszország beavatkozott a választási kampányba, ezért újabb szankciókat hoztak. Még az ukrán ügyet is bevonták az indoklásba, pedig ott semmi újdonság nem történt idén, és amúgy is nyilvánvaló, hogy teljesen értelmetlen a szankciózás.

Nos, erre azért Oroszország úgy érezte, hogy reagálnia kell, egy ekkora rúgást egy szuperhatalom nem hagy annyiban. A legegyszerűbb, ilyenkor gyakori megoldásnak tűnt, hogy csökkentik az Oroszországban engedélyezett amerikai diplomaták számát, ez esetben 755 fővel. A határidő ma jár le, máig kell távozniuk, és úgy tűnik, Amerika eddig várt, mi lesz, mert csak most hozták meg a válaszlépésre adott válaszlépést, mégpedig rövid, holnapi határidővel.

A kecske is meg a káposzta is

A válasz-válaszlépés mindazonáltal nem túl durva, maradhat a személyzet, maradhatnak az intézmények is, csak nem üzemelhetnek. Érződik, hogy nem akarnak túlzott károkat okozni, nyitva akarják hagyni az ajtót a párbeszéd előtt. Ezt az is alátámasztja, hogy az amerikai külügyminisztérium szóvivője a következőt közölte: meg kellett tennünk a lépést a kölcsönösség alapján, de reméljük, hogy ezzel lezárul egymás büntetgetése, és teljesülhet mindkét ország elnökének kívánsága, hogy javuljanak a két ország közti kapcsolatok.

Tillerson amerikai és Lavrov orosz külügyminiszter. Forrás: Wikimedia Commons
Tillerson amerikai és Lavrov orosz külügyminiszter. Forrás: Wikimedia Commons

Ráadásul tegnap még a két külügyminiszter is beszélt egymással telefonon, és sajnálkoztak az ügyek alakulása miatt. Ez elsőre különösnek tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson a békülékenység és a jó kapcsolatok pártján áll, de a mögöttes politikai erők megkötik a kezét, akkor jóval érthetőbb a szituáció, és Lavrov orosz külügyminiszter is általánosságban konstruktív és diplomatikus. Ha a külügyminisztereken múlna, a két nagyhatalom már rég összebarátkozott volna.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

A magyarok zöme kifejezetten örül a munkanapok átrendezésével járó hosszabb hétvégéknek, minden hatodik ember külföldi utazást is tervez egy vagy akár több ilyen alkalommal is – derül ki egy friss felméréséből. A szombati munkanapoknak viszont kevésbé örülünk, és nem is tarjuk eléggé hatékonynak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?