Hirdetés
Hirdetés

Szörnyű károkat okoztok: baráti országból szóltak be Orbánnak

2018. december 13., 10:20

Élesen bírálta a magyar kormányfőt Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter egy most megjelent interjúban.

Forrás: Wikipédia/Krzysztof Dubiel
Forrás: Wikipédia/Krzysztof Dubiel

„Számomra Soros György gyalázása volt az utolsó csepp a pohárban. Ezek a módszerek a 20. századra emlékeztetnek, és ezt nem kéne megismételni. A cinizmusa pedig túlmegy azon a határon, ami egy Magyarországhoz hasonló civilizált helyen megszokott”

- mondta Radoslaw Sikorski Orbán Viktorról a Válasz Online-nak. A politikus, aki 2007 és 2014 között volt Lengyelország külügyminisztere, hozzátette: korábban szívélyes volt a kapcsolata a magyar kormányfővel, ezt azonban megváltoztatta a Magyarországon véghezvitt politikája.

Hirdetés

"Nem ezért harcoltunk"

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a magyar kormányfő sokkal ügyesebb politikus, mint Jaroslaw Kaczynski (a lengyel Jog és Igazságosság elnöke), beszél angolul, tudja, mikor kell visszavonulni, és elég bölcs volt ahhoz, hogy az Európai Néppártban maradjon (nem úgy, mint Kaczynski pártja).

De ettől még ezt mondaná neki:

„Nézd, az a fajta haveri kapitalizmus, amit létrehoztál Magyarországon – ahol emberek az állammal fenntartott jó kapcsolat miatt gazdagodnak –, az nem az, amiért a 80-as évek végén és a 90-es évek elején harcoltunk, együtt a szükségben.”

Magyar kotta

Sikorski beszélt arról is, hogy a „magyar vezetés jelentős részének még mindig Trianon-traumája van”, a lengyel autoriterek pedig „magyar kottából játszanak”:

„Előbb megszállták az alkotmánybíróságot, aztán a közmédiát és az állami vállalatokat. Attól tartok, Lengyelország és Magyarország borzalmas dolgot tesz: újjáéleszti a nyugat-európaiak Kelet-Európa-képét. 25 évig keményen dolgoztunk azon, hogy normális európai országoknak tartsanak minket, most pedig megint valami egzotikumnak tűnünk – valami keletinek, más politikai kultúrával. És ez már csak azért sem jó, mert az ember azzal szolidáris – pénzügyileg vagy a védelem terén –, akit a saját civilizációjából valónak tekint. A lengyel és a magyar nacionalisták azt a benyomást keltik, hogy összeférhetetlenek az európai értékekkel, ami szörnyű károkat okoz, és évekbe telik majd helyrehozni őket”

- mondta a politikus-újságíró a Válasz Online-nak adott interjúban.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Németországban a jelenleg 55-65 éves generációnak megy a legjobban a sora. A következő években viszont nyugdíjba vonulnak a baby boomerek, és ezzel nem kis fejtörést okoznak majd az állami nyugdíjrendszernek. A Fidelity International megvizsgálta, milyen lehetőségeket kínál a demográfiai lavina a befektetők számára és hogyan készülhetünk fel rájuk okosan.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?