Hirdetés
Hirdetés

Szörnyű károkat okoztok: baráti országból szóltak be Orbánnak

2018. december 13., 10:20

Élesen bírálta a magyar kormányfőt Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter egy most megjelent interjúban.

Forrás: Wikipédia/Krzysztof Dubiel
Forrás: Wikipédia/Krzysztof Dubiel

„Számomra Soros György gyalázása volt az utolsó csepp a pohárban. Ezek a módszerek a 20. századra emlékeztetnek, és ezt nem kéne megismételni. A cinizmusa pedig túlmegy azon a határon, ami egy Magyarországhoz hasonló civilizált helyen megszokott”

- mondta Radoslaw Sikorski Orbán Viktorról a Válasz Online-nak. A politikus, aki 2007 és 2014 között volt Lengyelország külügyminisztere, hozzátette: korábban szívélyes volt a kapcsolata a magyar kormányfővel, ezt azonban megváltoztatta a Magyarországon véghezvitt politikája.

Hirdetés

"Nem ezért harcoltunk"

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a magyar kormányfő sokkal ügyesebb politikus, mint Jaroslaw Kaczynski (a lengyel Jog és Igazságosság elnöke), beszél angolul, tudja, mikor kell visszavonulni, és elég bölcs volt ahhoz, hogy az Európai Néppártban maradjon (nem úgy, mint Kaczynski pártja).

De ettől még ezt mondaná neki:

„Nézd, az a fajta haveri kapitalizmus, amit létrehoztál Magyarországon – ahol emberek az állammal fenntartott jó kapcsolat miatt gazdagodnak –, az nem az, amiért a 80-as évek végén és a 90-es évek elején harcoltunk, együtt a szükségben.”

Magyar kotta

Sikorski beszélt arról is, hogy a „magyar vezetés jelentős részének még mindig Trianon-traumája van”, a lengyel autoriterek pedig „magyar kottából játszanak”:

„Előbb megszállták az alkotmánybíróságot, aztán a közmédiát és az állami vállalatokat. Attól tartok, Lengyelország és Magyarország borzalmas dolgot tesz: újjáéleszti a nyugat-európaiak Kelet-Európa-képét. 25 évig keményen dolgoztunk azon, hogy normális európai országoknak tartsanak minket, most pedig megint valami egzotikumnak tűnünk – valami keletinek, más politikai kultúrával. És ez már csak azért sem jó, mert az ember azzal szolidáris – pénzügyileg vagy a védelem terén –, akit a saját civilizációjából valónak tekint. A lengyel és a magyar nacionalisták azt a benyomást keltik, hogy összeférhetetlenek az európai értékekkel, ami szörnyű károkat okoz, és évekbe telik majd helyrehozni őket”

- mondta a politikus-újságíró a Válasz Online-nak adott interjúban.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?