Hirdetés
Hirdetés

Tényleg megerősödtek az északi populista, nacionalista pártok?

2019. május 26., 21:26

A liberálisok és a populisták megerősödését is hozta az Európai Választás.

Dániában baloldali és liberális győzelem van kialakulóban, viszont nagyon sokat erősödött a néppárt. A csak egy betűs rövidítésekkel megnevezett pártokon nem könnyű kiigazodni, de segítünk:

A szociáldemokraták győzelmét hozta az EP-választás az „A” 22,9 százalékot szerzett, őket szorosan követik a liberálisok „V”, 20,5 százalékkal. A dán szociáldemokrata párt sikerében közrejátszhatott az is, hogy a párt körülbelül 2 éve 180 fokos fordulatot vett, már ami a bevándorlás ügyét illeti, hiszen akkor a korábban hirdetett laza migrációs politika helyett sokkal szigorúbb intézkedésekről kezdtek beszélni.

Hirdetés

Itt a választás legnagyobb győztese az „O”, a néppárt csaknem kétszer olyan jól teljesített 13,2 százalékos eredményével, mint öt évvel ezelőtt. A legtöbbet az euroszkeptikus „N” veszített pozíciójából, míg 2014-ben simán kijutottak az Európai Parlamentbe, addig most csak 4,1 százalékot értek el.

Finnország

A finneknél tovább folytatódott a szociáldemokrata SDP erősödése, a parlamenti választások után az EP-választásokon is a korábbinál jobb, 15,4 százalékos eredményt tudtak elérni az előzetes eredmények szerint. A Kokoomus konzervatív, és egyébként EPP-tag párt ugyan megtudta nyerni a választást, de eredményük sokat romlott a 2014-eshez képest.

A szélsőjobbossá váló, populista Finnek Pártja 14,1 százalékot ért el az exit-poll alapján, ez a 2014-es 12,9 százalékos eredményükhöz képest érezhető fejlődés, és rekord a párt történetében. A választás nagy vesztese a decentralizációra és agrárpolitikára fókuszáló, liberális Kesk, ők 14,8 százalékot értek el, ez közel 5 százalékos gyengülés.

Svédország

Szociáldemokrata győzelmet hozott a választás a svéd köztévé exit-pollja szerint, az „S” 25 százalékkal magabiztosan nyerni fog az előrejelzés szerint. A második legnagyobb erő az EPP-be ülő Mérsékelt Párt lesz 18 százalékkal.

Az általános európai tendenciához illően jól szerepeltek a nacionalista Svéd Demokraták (17%), és a liberális „C” is 10 százalékot el tudott érni. Fontos, hogy a kereszténydemokrata „KD” is tudott 8 százalékot szerezni, így az ország európai parlamenti székeinek többsége az EPP-ben lesz a nagyarányú szociáldemokrata győzelem ellenére is.

Összességében tehát Észak-Európában az első adatok alapján az látszik, hogy bár erősödnek a populista, nacionalista hangok, egyelőre tartják magukat és mérsékelten növekedni is tudnak a hagyományosan erős szociáldemokrata pártok.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiszámolták, mennyi pénz kell egy magyar családnak a szerény megélhetéshez

Kiszámolták, mennyi pénz kell egy magyar családnak a szerény megélhetéshez

Miután a Központi Statisztikai Hivatal már évek óta nem közöl létminimumra vonatkozó adatokat, a Policy Agenda idén is folytatta ennek az értéknek a kiszámítását. Ebből kiderült, egy négyfős családnak az alapvető szükségletek beszerzésére havi 275 ezer forint kellett 2018-ban, egy egyfős háztartás 95 ezerrel, egy nyugdíjas legalább 85 ezer forinttal számolhatott.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?