Hirdetés
Hirdetés

Több ezer magyar van, aki nem magyar jelöltekre szavaz

2019. május 25., 15:35

2400 magyar állampolgár jelezte, hogy más, a tartózkodási helye szerinti uniós tagállam európai parlamenti (EP-) listájára akar szavazni. A legtöbben a német listák közül választanak - közölte a Nemzeti Választási Iroda.

A woman enters a polling station set up in a pub during the European elections in Prague, Czech Republic, 25 May 2019. The European Parliament election is held by member countries of the European Union (EU) from 23 to 26 May 2019. EPA/MARTIN DIVISEK
Prágában sörözőben is lehet szavazni. EPA/MARTIN DIVISEK

Az EP-választásokon minden uniós polgár, akinek a lakóhelye olyan tagállamban van, amelynek nem állampolgára, ott is választójoggal rendelkezik. Vagyis azok a magyar állampolgárok, akik az EU más tagállamában élnek, szavazhatnak az ottani jelöltekre a magyar listák helyett.

Az érintett országok hatóságainál 2437 magyar állampolgár jelezte, hogy ott akar szavazni. A legtöbben, 1387-en németországi, 145-en olasz, 143-an svéd, 134-en spanyol listákra voksolnának, és más államokban is lesz magyar szavazó. Ezeket a választópolgárokat az NVI törölte a magyarországi névjegyzékből.

Hirdetés

Öt éve 7703-an jelezték, hogy más uniós tagállam EP-listájára akarnak szavazni. A legtöbben, 3167-en akkor is a német listákat választották.

Az Európai Unió tagállamaiból most 3390-en jelezték, hogy magyar EP-listák közül akarnak választani a saját országuk listái helyett. A legtöbben német állampolgárok.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?