Hirdetés
Hirdetés

Több milliárdos a kár, de Trump az újraválasztásról álmodik

2019. január 17., 11:04
Cimkék
USA
, Donald Trump
, hamberder

Amerikában a mai nappal már 27. napja áll a kormányzat.

(EPA/CHRIS KLEPONIS/POOL)
(EPA/CHRIS KLEPONIS/POOL)

Nem lehet mostanában egyszerű Donald Trumpnak lenni, nem elég, hogy a fél világ azon röhög, hogy ezüsttálcákon feltálalt gyorséttermi hamburgerekkel vendégelte meg az egyetemi bajnokságot megnyerő sportolókat, még mindig nem sikerült újraindítani az amerikai kormányzat működését.

A kormányzati shutdown amellett, hogy több százezer embert küldött kényszerszabadságra, az amerikai gazdaságnak is egyre komolyabb károkat okoz, a CNBC értesülései szerint Trump tanácsadói megduplázták az előrejelzésüket, azaz most már azzal számolnak, hogy hetente 0,1 százalékponttal csökken az amerikai GDP.

Hirdetés

Az elemzők a leállás jelenlegi költségeit eddig 5 milliárd dollárra becsülik, azaz a kár lassan nagyobb, mint amennyit Trump eredetileg a falra akart költeni (5,7 milliárd dollár), a várakozások szerint ezt az összeget jövő hét elején lépik majd át.

Nem teszik közzé a GDP-eredményt?

Az elhúzódó kormányzati leállás egyúttal azt is jelentheti, hogy a január 30-án esedékes, negyedik negyedéves GDP-jelentést nem fogják közzétenni, hacsak a shutdown nem ér véget néhány napon belül.

Mindeközben Trump legutóbbi tweetje alapján úgy tűnik, hogy az elnök a demokraták ekézése után már a következő választásokon gondolkozik, hiszen amellett, hogy ellenfeleit radikálisnak és bűnözéspártinak nevezte, már 2020-as hashtaggel látta el az üzenetét – ekkor pedig választások lesznek az Egyesült Államokban.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?