Hirdetés
Hirdetés

Több pénzt akar Erdogan a menekültek visszatartására

2018. március 19., 18:13

Erdogan a menekültekre szánt EU-s támogatás ügyét is felveti majd az unió vezetőinek.

A Törökországban tartózkodó menekültek megsegítésére szánt EU-s anyagi támogatás teljesítését is felveti majd az uniós vezetőknek Ankara a március 26-i várnai találkozón – mondta Recep Tayyip Erdogan. A török elnök nehezményezte, hogy az ígért hárommilliárd eurós összegből – elmondása szerint – Ankara eddig körülbelül 850 millió eurót kapott meg, miközben Törökországban mintegy három és fél millió szíriai és mintegy ötszázezer iraki menekült tartózkodik. Erdogan kijelentette: Törökország az oktatás és az egészségügy területén a menekültek minden szükségletét kielégíti.

Az Európai Unió és Törökország között 2016 márciusában jött létre a migrációs egyezmény. Ennek keretében az unió eredetileg hárommilliárd eurót ajánlott fel a válság kezelésére, illetve ennek kimerülése esetére újabb hárommilliárdot. A szerződés alapján Törökország visszafogadja a területéről Görögországba jutó menekülteket, miközben az EU befogad Törökországból ugyanannyi szíriai menedékkérőt, mint amennyi illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon.

Hirdetés

A márciusi találkozón Erdogan Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével találkozik majd. A legfrissebb adatok szerint Ankara eddig több mint hétmilliárd eurót költött a menekültválság kezelésére, az Európai Bizottság múlt szerdán már a második a második hárommilliárd eurós csomagot jelentette be a Törökországban tartózkodó menekültek ellátására. A 2016-os megállapodás hatályba lépését követően meredeken csökkent az Európába érkező menekültek és migránsok száma.

Hátra van még a feketeleves? Egyre többen lesznek a török menekültek

A Törökországban állandósult üldöztetések elől egyre többen menekülnek el és kérnek menedékjogot Európában. A helyzet azonban egy emberi jogi szervezet szerint sokkal rosszabb is lehetne, ha az EU-val nem lenne együttműködési megállapodásuk. Eközben Törökország háborúzik és menekülttáborokat épít a szíreknek. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Baj van a magyar nyugdíjakkal - összeomlás közeleg?

Baj van a magyar nyugdíjakkal - összeomlás közeleg?

Egyre tovább élünk, de mégsem teszünk félre idősebb korunkra, így a most aktív magyaroknak várhatóan a nyugdíj mellett is keményen dolgozniuk kell majd a tisztességes megélhetésért – legalábbis erre engednek következtetni az OTP Öngondoskodási Index eredményei és a társadalmi trendek. Ráadásul a magyar nyugdíjrendszer így nem lesz fenntartható.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?