Hirdetés
Hirdetés

Történelmi választás lesz ma Németországban

Wéber Balázs, 2018. december 07., 13:10

Új elnököt választ ma a német Kereszténydemokrata Unió, miután Angela Merkel tizennyolc év után leköszön posztjáról. A tisztségre három ismert jelölt van, aki nyer, abból jó eséllyel kancellár lehet. Angela Merkel ma könnyek közepette elbúcsúzott az elnöki széktől, de negyedik ciklusa végéig, 2021-ig még kancellár szeretne maradni.

epa07214389 German Chancellor Angela Merkel waves at the end of her speech during the 31st Party Congress of the Christian Democratic Union (CDU) in Hamburg, Germany, 07 December 2018. At the party congress, a new party leader is to be elected. Associated with the new party leader is the debate over the fundamental political orientation of the CDU after Chancellor Merkel will no longer hold this office. EPA/CLEMENS BILAN
Merkel búcsúja a mai kongresszuson. EPA/CLEMENS BILAN

Ma délután Hamburgban megválasztja Angela Merkel utódját a kormányzó CDU. A három legismertebb jelölt Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár, volt Saar-vidék tartományi miniszterelnök, Freidrich Merz, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió közös Bundestag-frakciójának volt vezetője, valamint Jens Spahn egészségügyi miniszter.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint évtizedek óta nem volt ilyen izgalmas, „történelmi választás” a pártban, és egyelőre teljesen nyílt kérdés, hogy az 1001 delegált kire fog szavazni.

Merz vagy Kramp-Karrenbauer?

Hirdetés

A lap forrásai szerint Merz a régi CDU-sok körében népszerű, mivel a valódi újrakezdést képviseli, Merkelnél konzervatívabb politikát folytat, és így szavazókat szerezhet vissza a CDU-tól jobbra álló AFD-től (Alternatíva Németországért). Ráadásul jobb szónok, mint Kramp-Karrenbauer, és képes magával ragadni az embereket.

Mások Kramp-Karrenbauert tartják a megfelelő jelöltnek, mivel nem annyira megosztó személyiség, mint Merz, főtitkárként hamar tekintélyt szerzett magának, ráadásul a Saar-vidéken csaknem negyven százalékos eredménnyel nyerte meg pártjának a választásokat. Merkel emberének számít, így valószínűbb hosszabb életű lenne a kormány, ha ő kerülne a pártelnöki székbe. A harmadik ismert jelölt, Jens Spahn a várakozások szerint nem lesz képes beleszólni kettejük versenyébe.

A tisztség elnyeréséhez az érvényes szavazatok abszolút többsége szükséges. Amennyiben első próbálkozásra egy jelölt sem szerez legalább 50 százalék plusz egy szavazatot, második fordulót tartanak az első két helyezett részvételével.

Korszakváltó hangulat

A FAZ tudósítása szerint a kongresszuson korszakváltó hangulat érezhető, ami nem is csoda, hiszen Angela Merkel 2000. április 10-e óta töltötte be az elnöki tisztséget. Azóta nyolcszor erősítették meg pozíciójában, ellenjelöltje soha nem volt. Idén október végén jelentette be, hogy nem pályázza meg a pártelnöki tisztségét, és legkésőbb a törvényhozási ciklus végén, 2021 őszén visszavonul a politikai életből. Hivatalosan egyébként egyik jelölt mellett sem tette le a voksát.

Merkel mai búcsúbeszédében egységre szólította fel a pártját, és azt mondta: itt az idő, hogy új fejezet kezdődjön. A könnyeivel küszködő kancellárt beszéde után felállva tapsolták meg a delegáltak.

Merkel kormánya meglehetősen ingatag lábakon áll. Mind pártja, mind a koalíciós partner szocdemek népszerűsége több évtizedes mélyponton van, ezért mindkét párton belül vannak olyan vélemények, miszerint jobb lenne felmondani az együttműködést. A CDU/CSU és a baloldali párt között tartalmi kérdésekben is komoly nézetkülönbségek vannak.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beleállt Amerika, ott is vágták a kamatot

Beleállt Amerika, ott is vágták a kamatot

A piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázispontos kamatcsökkentésről döntött az amerikai jegybank, a Fed. A lépés az EKB egy héttel korábbi kamatvágása után szinte kötelező volt.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?