Hirdetés
Hirdetés

Trump egy éven belül megbukhat – a demokraták már a Közel-Keleten tárgyalnak

Káncz Csaba, 2018. január 30., 08:51

A második évét még soha ilyen népszerűtlen elnök nem kezdte el Amerikában. A demokraták gyakorlatilag egy alternatív békekezdeményezést indítottak el a palesztinokkal. Trump döntése Jeruzsálemről aláaknázta a szövetséges jordán állam stabilitását.

Donald Trump (Fotó forrása: EPA/LAURENT GILLIERON)
Donald Trump (Fotó forrása: EPA/LAURENT GILLIERON)

Ma tartja Trump elnök évértékelő beszédét, amely a várakozások szerint a bevándorlásra, a kereskedelempolitikára és az 1929-es összeomlás óta nem látott értékelésű részvénytőzsdére fog koncentrálni. Ez utóbbi, történelmi léptékű gigabuborék a Fehér Ház olvasatában a bizonyíték arra, hogy az elnök fantasztikus első évet zárt, amely páratlan mértékben élénkítette a gazdaságot.  De Trumpnak dicsekednie kell, hiszen a második évét még soha ilyen népszerűtlen elnök nem kezdte el Amerikában és a novemberi félidős választások az előrejelzések szerint elsöprik pártjának többségét a szenátusban – ez pedig azonnal meg is béníthatja elnökségét, valamint elindulhat ellene az alkotmányos visszahívási eljárás (impeachment).

Lendületben a demokraták

Hirdetés

A vér szagát már nemcsak a demokraták, hanem a jelek szerint már a Közel-Keleten is érzik. Ennek tulajdonítható az a bombasztikus izraeli értesülés, miszerint John Kerry volt demokrata külügyminiszter már aktívan ássa alá a Fehér Ház diplomáciáját azzal, hogy Londonban titokban tárgyalt Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetőjének megbízottaival. Ez a hír már csak azért is rendkívül figyelemreméltó, mert Trump és a palesztinok szervezetei között gyakorlatilag megszűnt a kapcsolat, miután a múlt hónapban a Fehér Ház egyoldalúan bejelentette, hogy elismerik Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát.

Trumpot úgy tűnik, hogy komolyan zavarhatja a palesztinok reakciója, mert egyenesen az évi 700 millió dollárt kitevő amerikai segély befagyasztásával fenyegetőzik, „ha nem ülnek le és tárgyalnak a békéről”. Márpedig a kiszivárgott hírek szerint Kerry pont arról győzködte a palesztinokat, hogy tartsanak ki és ne hajoljanak meg Trump követelései előtt. A volt külügyminiszter sokat sejtetően hozzátette, hogy jó eséllyel Trump egy éven belül eltűnik a Fehér Házból, hiszen nemcsak az amerikai hírszerzői közösség, hanem számos befolyásos republikánus is torkig van már vele.

Alternatív terv

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Ezzel a tárgyalással Kerry gyakorlatilag egy alternatív békekezdeményezést indított a Közel-Kelet legérzékenyebb területén, amely akár nemzetközi támogatást is szerezhet.  Valóban, az EU vezetői arról biztosították egy hete Mahmúd Abbászt, hogy támogatják a megalapítását annak a palesztin államnak, amelynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa. Ugyanaznap, január 22-én tartotta az izraeli törvényhozásban a beszédét Mike Pence amerikai alelnök, ahol megígérte, hogy jövő év végéig Jeruzsálembe költöztetik az amerikai nagykövetséget.

De a Fehér Ház számára óriási pofon, hogy a térségbe látogató Pence-el sem a palesztinok, sem a betlehemi és kairói keresztény közösség képviselői nem voltak hajlandók találkozni a jeruzsálemi döntés miatt. Pence látogatása a palesztin-többségű Jordániában is emlékeztetőül szolgált arra, hogy mivel játszik a Fehér Ház, amikor kizárólag az izraeli jobboldalra építi térségbeli politikáját. A kétállami megoldás elvetésével - amely véget vet az 1993-ban kezdődött oslói https://en.wikipedia.org/wiki/Oslo_Accords békefolyamatnak - Trump teljesen semmibe vette például saját szövetségesének, Jordániának az érdekeit, aláaknázva a jordán állam stabilitását.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?