Hirdetés
Hirdetés

Trump ennek nem fog örülni – lassul az amerikai gazdaság

2018. február 28., 15:51
Cimkék
USA
, GDP
, Amerika
, gazdaság

Lefelé módosították a GDP-növekedés ütemét az Egyesült Államokban.

Lefelé módosította az amerikai gazdaság negyedik negyedéves növekedésének évesített ütemét az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete.

Az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 2,5 százalékkal bővült október-decemberben az előző év azonos időszakával összevetve.

Hirdetés

Ez nem okozott meglepetést, mivel az elemzők is 2,5 százalékos növekedésre számítottak az első becslésben szereplő 2,6 százalék helyett. Az előző, harmadik negyedévben még 3,2 százalékkal nőtt a hazai össztermék.

A GDP folyó áron számolt értéke 4,9 százalékkal, 235,9 milliárd dollárral, míg a harmadik negyedévben 5,3 százalékkal, 250,6 milliárd dollárral bővült.

A tavalyi egész évet tekintve az amerikai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett. Az előző évben, 2016-ban 1,5 százalékkal, 2015-ben 2,9 százalékkal, 2014-ben 2,6 százalékkal, 2013-ban 1,7 százalékkal, 2012-ben 2,2 százalékkal, 2011-ben pedig 1,6 százalékkal bővült az amerikai GDP.

Folyó áron számolva a GDP értéke 4,1 százalékkal, 761,7 milliárd dollárral nőtt tavaly, míg 2016-ban 2,8 százalékkal, 503,8 milliárd dollárral emelkedett.

Nő a fogyasztás

Október-decemberben a hazai össztermék több mint kétharmadát adó személyi fogyasztás 3,8 százalékkal nőtt az előző negyedévi 2,2 százalék után. A rendelkezésre álló személyes jövedelmek 3,8 százalékkal - 2014 negyedik negyedéve óta a legerősebb ütemben - emelkedtek az előző negyedévi 2,2 százalékos növekedés után. A személyes fogyasztások árindexe 2,7 százalékra emelkedett a harmadik negyedévi 1,5 százalék után, de az élelmiszerek és energiaáraktól megtisztított index 1,9 százalékra rúgott október-decemberben, míg az előző negyedévben 1,3 százalékra.

A beruházások 3,5 százalékkal emelkedtek, lassult a növekedés az előző negyedévi 7,3 százalékhoz képest. Az áruk és szolgáltatások exportja 7,1 százalékkal nőtt az előző negyedévi 2,1 százalék után, az import pedig 14,0 százalékkal - 2010 harmadik negyedéve óta a legnagyobb mértékben - bővült a harmadik negyedévben mért 0,7 százalékos visszaesés után. A szövetségi kormányzati kiadások 2,9 százalékkal nőttek az előző negyedévi 0,7 százalékos növekedés után.

A negyedik negyedévről szóló harmadik, végleges GDP-becslést március 28-án hozza nyilvánosságra a kereskedelmi minisztérium.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kissinger figyelmeztetése - katasztrofális háború törhet ki az USA és Kína között

Kissinger figyelmeztetése - katasztrofális háború törhet ki az USA és Kína között

Henry Kissinger szerint a két országnak mielőbb rendeznie kell nézeteltéréseit, különben olyan „katasztrofális háború” törhet ki, amely véresebb lenne, mint a két világháború. Az ázsiai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás az USA régióbeli hegemóniájára mér komoly csapást, hiszen még olyan közeli amerikai szövetségesek is csatlakoznak a Kína által dominált szövetségbe, mint Japán és Ausztrália. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?