Hirdetés
Hirdetés

Trump, Orbán és a fehér nacionalizmus – egy tömeggyilkosság margójára

Káncz Csaba, 2019. március 18., 12:45
Cimkék
Orbán Viktor
, USA

A fehér középosztály és roncstársadalom sokszor megalapozott félelmeit a bevándorlóktól mind az USA-ban, mind hazánkban olyan vezetők korbácsolják föl, akik tisztázatlan intimitású kapcsolatokat tartanak fenn a Kreml urával. Moszkva aktívan támogatja az európai szélsőjobb akcióit. Káncz Csaba jegyzete.

Gyertyát gyújtanak diákok az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős terrortámadás áldozatainak emlékére rendezett virrasztáson a támadás egyik helyzínén, az al-Núr mecsetnél 2019. március 18-án, három nappal az 50 halálos áldozatot követelő merényletek után.
MTI/AP/Vincent Yu
Gyertyát gyújtanak diákok az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős terrortámadás áldozatainak emlékére rendezett virrasztáson a támadás egyik helyzínén, az al-Núr mecsetnél 2019. március 18-án, három nappal az 50 halálos áldozatot követelő merényletek után. MTI/AP/Vincent Yu

A 2008-as globális pénzügyi válság alapjaiban rázta meg azt a nemzetközi gazdasági- és politikai szuperstruktúrát, amelyet az USA és szövetségesei a második világháború végén felépítettek. Trump vezetésével Washington most elhagyja azt a nemzetközi rendet és az ’Amerika Mindenekelőtt’ projekt keretében alapvetően nemzeti érdek-vezérelte pályára lép. A nemzeti érzés világszerte rohamosan erősödik, az USA-ban a fehér nacionalizmus már a Fehér Házból kormányoz, olyan országokban pedig, mint Oroszország, Törökország és Magyarország már szét is mállott az állam és egyház különválasztásának szekuláris elve.

Démonokkal táncoló

Hirdetés

Múlt pénteken Trump megvétózta a kongresszus lépését, amely feloldotta volna a február 15-én kihirdetett rendkívüli állapotot, amelynek keretében a Fehér Ház a katonai költségvetésből irányított át összegeket az USA-mexikói határfal felépítésére. Az elnök az alkotmányos és hagyományos politikai keretek felett átnyúl és az 1930-as éveket idézve fenyeget: „Élvezem a támogatását a rendőrségnek, a katonaságnak és ’Trump Motorosainak’ – vagyis a kemény embereknek, akiket igencsak veszélyes lenne egy ponton túl ingerelni”. Márpedig ha az elnök ilyen démonokkal táncol, akkor igazán nincsen mit csodálkozni azon, hogy a tavalyi évben az USÁ-ban elkövetett, fehér felsőbbrendűséget hirdető cselekmények száma 182 százalékkal nőtt 2017-hez képest.

Ahogyan azon sem kell csodálkozni, hogy az új-zélandi mészárlás utáni órákban az amerikai- és a magyar kormányzat farvizein mozgó megmondóemberek azonnal megkezdték zavarórepülésüket, próbálva megnyugtatni és félrevezetni a nacionalista választókat. Gorka Sebestyén (Sebastian) egy olyan cikket tett fel azonnal a közösségi oldalára, amely szerint a merénylő a kommunista Kína nagy csodálója volt – a cikk sajnos egy szót sem szól arról, hogy a gyilkos Trumpot „a megújult fehér identitás jelképeként” magasztalta a kiáltványában. Hazánkban pedig Bayer Zsoltnak jutott a feladat, hogy a blogjában a mészárlás kapcsán „megrendezett titkosszolgálati akcióról” beszéljen és ezzel gyakorlatilag félrevezesse az olvasókat.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Moszkva a táncmester?

A fehér középosztály és roncstársadalom sokszor teljesen megalapozott aggodalmait a bevándorlóktól mind az Egyesült Államokban, mind Magyarországon olyan vezetők lovagolják meg, akik tisztázatlan kapcsolatokat tartanak fenn a Kreml urával. Trump ráadásul egy olyan volt new-yorki ingatlanspekuláns, aki a kezdetektől bizalmas kapcsolatokat ápol az alvilággal. Eközben a magyar miniszterelnököt saját, több évtizedes harcos- és katonatársa, Simicska Lajos vádolta meg 2015-ben azzal, hogy a sorkatonaság alatt (1981-82-ben) jelentett róla és többi katonatársáról – amelyet aztán Orbán cáfolt. Mindenesetre a városi legenda szerint Moszkvának erről vannak dokumentumai.

Napjainkban éppen a Kreml áll a harcias európai szélsőjobb mögött, akik közül sokan osztják az orosz elnök nacionalista és tradicionalista világnézetét. Hazánkban 2016-ban derült ki, hogy az orosz katonai hírszerzés emberei közösen tartottak lőgyakorlatokat egy magyar szélsőjobbos szervezettel. A hazai elhárítás erről tudott, de azért nem lépett közbe, mert a kormányfő szoros viszonyt ápol a Kremllel. Két hónapja pedig az a hír járta be a világsajtót – de sajnos nem a hazai kormánymédiát -, hogy egy tavalyi gyújtogatásos támadást Kárpátalján a magyar kulturális központ ellen valójában egy Moszkvával szoros kapcsolatot ápoló német szélsőjobboldali szervezte.

Káncz Csaba jegyzete

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Túlzás nélkül lerohanták a nyaralók kínálati piacát a leendő vásárlók - ismertette legfrissebb elemzését az ingatlan.com, amely a Balaton és a Velencei-tó melletti települések és az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok - lakások, házak és nyaralók - kínálatát és árát vizsgálta több ezer hirdetés adatai alapján.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?