Hirdetés
Hirdetés

Trump, Orbán és a fehér nacionalizmus – egy tömeggyilkosság margójára

Káncz Csaba, 2019. március 18., 12:45
Cimkék
Orbán Viktor
, USA

A fehér középosztály és roncstársadalom sokszor megalapozott félelmeit a bevándorlóktól mind az USA-ban, mind hazánkban olyan vezetők korbácsolják föl, akik tisztázatlan intimitású kapcsolatokat tartanak fenn a Kreml urával. Moszkva aktívan támogatja az európai szélsőjobb akcióit. Káncz Csaba jegyzete.

Gyertyát gyújtanak diákok az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős terrortámadás áldozatainak emlékére rendezett virrasztáson a támadás egyik helyzínén, az al-Núr mecsetnél 2019. március 18-án, három nappal az 50 halálos áldozatot követelő merényletek után.
MTI/AP/Vincent Yu
Gyertyát gyújtanak diákok az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős terrortámadás áldozatainak emlékére rendezett virrasztáson a támadás egyik helyzínén, az al-Núr mecsetnél 2019. március 18-án, három nappal az 50 halálos áldozatot követelő merényletek után. MTI/AP/Vincent Yu

A 2008-as globális pénzügyi válság alapjaiban rázta meg azt a nemzetközi gazdasági- és politikai szuperstruktúrát, amelyet az USA és szövetségesei a második világháború végén felépítettek. Trump vezetésével Washington most elhagyja azt a nemzetközi rendet és az ’Amerika Mindenekelőtt’ projekt keretében alapvetően nemzeti érdek-vezérelte pályára lép. A nemzeti érzés világszerte rohamosan erősödik, az USA-ban a fehér nacionalizmus már a Fehér Házból kormányoz, olyan országokban pedig, mint Oroszország, Törökország és Magyarország már szét is mállott az állam és egyház különválasztásának szekuláris elve.

Démonokkal táncoló

Hirdetés

Múlt pénteken Trump megvétózta a kongresszus lépését, amely feloldotta volna a február 15-én kihirdetett rendkívüli állapotot, amelynek keretében a Fehér Ház a katonai költségvetésből irányított át összegeket az USA-mexikói határfal felépítésére. Az elnök az alkotmányos és hagyományos politikai keretek felett átnyúl és az 1930-as éveket idézve fenyeget: „Élvezem a támogatását a rendőrségnek, a katonaságnak és ’Trump Motorosainak’ – vagyis a kemény embereknek, akiket igencsak veszélyes lenne egy ponton túl ingerelni”. Márpedig ha az elnök ilyen démonokkal táncol, akkor igazán nincsen mit csodálkozni azon, hogy a tavalyi évben az USÁ-ban elkövetett, fehér felsőbbrendűséget hirdető cselekmények száma 182 százalékkal nőtt 2017-hez képest.

Ahogyan azon sem kell csodálkozni, hogy az új-zélandi mészárlás utáni órákban az amerikai- és a magyar kormányzat farvizein mozgó megmondóemberek azonnal megkezdték zavarórepülésüket, próbálva megnyugtatni és félrevezetni a nacionalista választókat. Gorka Sebestyén (Sebastian) egy olyan cikket tett fel azonnal a közösségi oldalára, amely szerint a merénylő a kommunista Kína nagy csodálója volt – a cikk sajnos egy szót sem szól arról, hogy a gyilkos Trumpot „a megújult fehér identitás jelképeként” magasztalta a kiáltványában. Hazánkban pedig Bayer Zsoltnak jutott a feladat, hogy a blogjában a mészárlás kapcsán „megrendezett titkosszolgálati akcióról” beszéljen és ezzel gyakorlatilag félrevezesse az olvasókat.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Moszkva a táncmester?

A fehér középosztály és roncstársadalom sokszor teljesen megalapozott aggodalmait a bevándorlóktól mind az Egyesült Államokban, mind Magyarországon olyan vezetők lovagolják meg, akik tisztázatlan kapcsolatokat tartanak fenn a Kreml urával. Trump ráadásul egy olyan volt new-yorki ingatlanspekuláns, aki a kezdetektől bizalmas kapcsolatokat ápol az alvilággal. Eközben a magyar miniszterelnököt saját, több évtizedes harcos- és katonatársa, Simicska Lajos vádolta meg 2015-ben azzal, hogy a sorkatonaság alatt (1981-82-ben) jelentett róla és többi katonatársáról – amelyet aztán Orbán cáfolt. Mindenesetre a városi legenda szerint Moszkvának erről vannak dokumentumai.

Napjainkban éppen a Kreml áll a harcias európai szélsőjobb mögött, akik közül sokan osztják az orosz elnök nacionalista és tradicionalista világnézetét. Hazánkban 2016-ban derült ki, hogy az orosz katonai hírszerzés emberei közösen tartottak lőgyakorlatokat egy magyar szélsőjobbos szervezettel. A hazai elhárítás erről tudott, de azért nem lépett közbe, mert a kormányfő szoros viszonyt ápol a Kremllel. Két hónapja pedig az a hír járta be a világsajtót – de sajnos nem a hazai kormánymédiát -, hogy egy tavalyi gyújtogatásos támadást Kárpátalján a magyar kulturális központ ellen valójában egy Moszkvával szoros kapcsolatot ápoló német szélsőjobboldali szervezte.

Káncz Csaba jegyzete

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Csődöt mond a közegészségügy, rengeteget költünk magánorvosokra

Csődöt mond a közegészségügy, rengeteget költünk magánorvosokra

5 év alatt 20 százalékponttal nőtt a magánorvosi szolgáltatásokat igénybe vevő magyarok száma - most már többen vannak azok, akik maszekhoz (is) járnak, mint azok, akik beérik a közegészségüggyel. Évi 200 ezret költünk saját zsebből orvosokra, többet, mint a régió többi országának lakosai. Az egészségbiztosítók kaptak egy ütést, de így is hasítanak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?