Hirdetés
Hirdetés

Trump úttörő lépésre szánta el magát

2018. február 12., 09:36

A hírek szerint felhagynának a Nemzetközi Űrállomás szövetségi finanszírozásával és inkább átadnák a magánszektornak.

A Trump-kormányzat Föld körüli vállalkozást csinálna a Nemzetközi Űrállomásból (ISS), így pár év múlva már magáncégek üzemeltetnék az alacsony pályán keringő létesítményt, nem pedig a kormány – írja a Washington Post. Sajtóinformációk szerint a Fehér Ház 2024 után felhagy az űrállomás közvetlen szövetségi finanszírozásával, és átadja azt a magánszektornak.

A döntés persze nem jár az űrállomás azonnali felszámolásával, mivel elképzelhető, hogy az iparnak szüksége lehet az ISS egyes részeire vagy képességeire, így egy jövőbeli kereskedelmi platformként szolgálhat - írta az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA).

Hirdetés

Eljött a pillanat: sikerül történelmet írnia Elon Musknak? - Tovább >>>

Az ISS-t 1988-ban kezdték megépíteni, a kétezres évek eleje óta öt űrügynökség közösen üzemelteti: NASA, Roszkoszmosz, Európai Űrügynökség, Japán Űrügynökség és a Kanadai Űrhajózási Hivatal. Az eredeti tervek szerint az állomás 2015-ig lett volna működőképest, a fejlesztéseknek köszönhetően ez a dátum azonban már kilenc évvel bővült. Az űrállomás fő kivitelezője, a Boeing jelenleg is azon dolgozik, miként tudná tovább növelni az ISS felhasználhatóságát a mostani várható 2028-al szemben.

2019-es költségvetési tervezetéhez a NASA 150 millió dollárt (több mint 38 milliárd forintot) kér a kormánytól. Ezt az összeget évente növelné, hogy kifejleszthesse a szükséges kereskedelmi kapacitásokat, és az átadásig működőképessé tegye azokat. A privatizációról nem derültek ki részletek, többen máris bírálták az ötletet: Ted Cruz, Texas szövetségi állam republikánus szenátora szerint az Egyesült Államok már csaknem 100 milliárd dollárt költött a létesítmény megépítésére és működtetésére. Hozzátette: reméli, hogy az ISS állami támogatásának megszüntetéséről szóló hírek annyira alaptalannak bizonyulnak majd, mint a jetiről szóló történetek.

Az ISS kutatási, nem pedig nyereségmaximalizálási céllal készült, és nem az Egyesült Államok nem birtokolja kizárólagosan a létesítményt. Szakértők szerint a Nemzetközi Űrállomás mindig is egy nemzetközi építmény lesz, amelyhez az amerikai kormány részvételére és a nemzetközi együttműködésre egyaránt szükség van.

Pénz nélkül osztogat parancsokat Trump - ez futtatja fel az űrversenyt?

Az amerikai elnök módosította az amerikai űrkutatási hivatal terveit, hogy az amerikaiak újra a Holdra lépjenek, később pedig a Vörös Bolygót is célba vennék. Eddig a költségek szabták az igazi határt, Elon Musk és a SpaceX tervei azonban ezen is könnyen változtathatnak. A szakértők szerint az olcsó űrutazás megvalósítása továbbra sem elképzelhető, ha az amerikai kormány nem növeli nagyságrendekkel a NASA költségvetését. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Műszaki cikkek vásárlásánál nagyon figyelnek az energiahatékonyságra a magyarok, és ez akkor is kitartanak, ha meghibásodik a készülék. Ugyan hazánk nem jár élvonalban az elektromos hulladékok mennyisége terén uniós viszonylatban. Érdemes megjavíttatni az elromlott készüléket, hogy minél kevesebb elektromos hulladékkal terheljük a környezetet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?