Hirdetés
Hirdetés

Új fejezet nyílt: hamarosan két új tagja lehet az EU-nak?

2017. december 12., 09:54

Tovább gördültek szerb és a montenegrói EU-csatlakozási tárgyalások.

Európai Unió zászlók előtt a Berlaymont épület (Európai Bizottság), Brüsszel, Belgium.
Európai Unió zászlók előtt a Berlaymont épület (Európai Bizottság), Brüsszel, Belgium.

Az Európai Unió tagállami kormányait tömörítő tanács sajtószolgálatának közleménye szerint újabb két-két fejezetét nyitották meg a szerb és a montenegrói csatlakozási tárgyalásoknak. A tájékoztatás szerint Szerbiával a társasági jogról szóló 6-os és a külkapcsolatokra vonatkozó 30-as fejezetet nyitották meg, míg Montenegróval a munkavállalók szabad mozgására vonatkozó 2-es, illetve a vállalatalapítás jogáról és a szolgáltatások szabadságáról szóló 3-as fejezet nyílt meg.

Diplomáciai források szerint eredetileg három új fejezet megnyitásáról volt szó, egyes uniós tagállamok azonban jelezni kívánták a szerb félnek, hogy nem tartják megfelelőnek az előrehaladást bizonyos területeken. A két ország csatlakozását korábban egyébként Orbán Viktor is üdvözölte, sőt, javasolta, hogy minél hamarabb le kell zárni a csatlakozási tárgyalásokat. Márpedig ezek meglehetősen régóta, 2012. júniusa óta tartanak, és az eddigi megbeszélések alatt 30 fejezetet nyitottak meg – de csak hármat zártak le, azt is ideiglenesen.

Hirdetés

Az új NATO-tag az orosz turisták paradicsoma

Montenegró június 5-én hivatalosan tagja lett az észak-atlanti szövetségnek, de van egy iparág, aminek árthat a tagság. Az orosz turisták elárasztották eddig a különösen tengerpartja miatt kedvelt kicsi, de szép országot: kellemes a hely nekik, hasonló a nyelv, megbecsülik őket, és még csak nem is túl drága. Kár lenne, ha elmaradnának, de ettől önmagában valószínűleg nem fognak. Fellegi Tamás cikkét itt olvashatod. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Nem csak a nagy ünnepek számítanak kiemelkedőnek a szálláshelyek forgalmában, a húsvétot követő május elsejei majálisok, és így a hosszú hétvégék csurig töltik a vendéglátóhelyeket. Az év negyedik hosszú hétvégéje ráadásul 4,5-szeres forgalomnövekedést hozhat, ráadásul az átlagos foglalási érték is folyamatosan növekszik a Szallas.hu adatai szerint.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?