Hirdetés
Hirdetés

Új korszak kezdődött Ukrajnában – az elnök szétkergeti a kormányt

2019. május 20., 11:59

Letette a hivatali esküt hétfőn a parlamentben Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök, majd beiktatási beszédében bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet.

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök fogadja beiktatási ünnepsége előtt Áder János köztársasági elnököt Kijevben 2019. május 20-án. MTI/Kovács Tamás
Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök fogadja beiktatási ünnepsége előtt Áder János köztársasági elnököt Kijevben 2019. május 20-án. MTI/Kovács Tamás

Zelenszkij beiktatási beszédében felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert. A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat.

Ez percekkel azután meg is történt, hogy Zelenszkij felszólította őket erre, Sztepan Poltorak védelmi miniszter lemondó levelét az ukrán média tette közzé, míg Vaszil Hricak lemondása közvetlenül Zelenszkij beszéde előtt vált nyilvánossá.

Áder is ott volt

A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte. Az eskütételi szöveg felolvasása után átvette az államfőségét igazoló okiratot és az elnöki szimbólumokat, a jelvényt, a pecsétet és a buzogányt, majd megtartotta beszédét.

Hirdetés

Kijelölte az új feladatot

Az államfő beiktatási beszédében kijelentette: elsődleges feladatának azt tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében. Mint mondta, a békéért kész kockára tenni azt is, hogy elveszti elnöki posztját.

Első lépésnek az Oroszország által fogva tartott ukránok kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek visszaszerzését. A parlamentet emellett felszólította arra, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kína árnyékában: miért tüntetnek milliók az utcákon?

Kína árnyékában: miért tüntetnek milliók az utcákon?

A relatív függetlenséget élvező Hongkongban elszabadultak az indulatok, miután egy új törvénytervezetben a kormányzótanács megkönnyítette volna a kiadatást. Mi folyik az utcákon? Mit lépett a kormányzó? Rövid videóban foglaltuk össze a legfontosabb eseményeket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?