Hirdetés
Hirdetés

Új lapot írunk a történelemkönyvben? Orbán már inkvizícióról beszél

2017. szeptember 22., 13:56

Az inkvizícióhoz hasonlította Brüsszel eljárását Lengyelországgal szemben Orbán Viktor. Körvonalazódik a V4-ek utáni régiós világkép?

Orbán Viktor miniszterelnök és Beata Szydlo lengyel kormányfő kezet fog Varsóban, a miniszterelnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón 2017. szeptember 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Orbán Viktor miniszterelnök és Beata Szydlo lengyel kormányfő kezet fog Varsóban, a miniszterelnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón 2017. szeptember 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kevesebb Brüsszelt?

A Lengyelországgal szembeni jogállami kritikák alaptalanok - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban, Beata Szydlo lengyel kormányfővel közös sajtótájékoztatón.

A magyar kormányfő politikai indíttatású, az inkvizícióshoz hasonló eljárásnak minősítette a Lengyelországgal szembeni uniós fellépést, és kifejezte Magyarország szolidaritását minden ehhez hasonlóban érintett tagállam felé. Kevesebb Brüsszelt, és erősebb nemzetállamokat kívánunk látni - fogalmazott, ezt az álláspontot jelölve meg a szerinte politikai indíttatású EU-s eljárások okaként.

Hirdetés

Orbán elkezdett követelni

"Mi elfogadjuk a bevándorlóországoknak azt a döntését, hogy ők bevándorlóországok lettek. Azt kérjük, fogadják el, hogy mi meg nem akarunk azok lenni" - mondta Orbán. Úgy fogalmazott: "Kiköveteljük magunknak azt a jogot, hogy tartsák tiszteletben a magyar nemzetnek azt a döntését, mi nem kívánunk olyanná válni, mint amilyenek most ők."

Azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország a demográfiai és a munkaerő-problémáira más megoldást keres, mint a bevándorlóországok. "Hogy tiszteletben tartsák ezt az álláspontunkat, ezt kikövetelhetjük, ehhez igenis jogunk van" - jelentette ki.

Tudomásul veszik az Európai Bíróság döntését - de...

Beata Szydlo lengyel kormányfő a sajtóértekezleten elmondta: az Orbán Viktorral megtartott találkozón megerősítették Varsó és Budapest közös álláspontját az olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint amilyen a biztonság és a migrációs válság kezelése. "A kormányaink által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyesnek bizonyult" - szögezte le. A kvótaügyben hozott, illetve a jövőben várható európai bírósági döntésekre vonatkozóan elmondta: "Tudomásul vesszük az európai  bíróságok döntéseit, a fő szempont azonban az állampolgáraink biztonsága kell, hogy legyen".

Az, hogy egy uniós tagállam nem tartja be az Európai Bíróság határozatát, példátlan. Most két olyan eset van, amikor ennek az esélye felmerül: az egyik Lengyelországhoz, a másik Magyarországhoz köthető. A kötelező menekültkvóták kapcsán indított pert Magyarország elbukta, és kemény jogászkodásba kezdett arról, hogy egyáltalán mit is jelent az ítélet. Menekülteket mindenesetre továbbra sem fogadunk be.

Előttünk csak Lengyelország indult el ezen a veszélyes úton: az uniós bíróság rendelete ellenére nem álltak le a fakivágásokkal a bialowiezai erdőben - itt írtunk az esetről részletesebben.

Most szakad szét a V4 és születik a Varsó-Budapest-tengely?

Bár a Visegrádi Négyek szövetsége a menekültkérdésben egységesnek tűnik, külpolitikai szakértőnk szerint egyre nagyobbak a repedések, amelyeket persze Európa igyekszik újabb és újabb ékekkel növelni. A V4 helyett hamarosan átállhatunk egy Varsó-Budapest tengelyre, a keleti-illiberális fordulat azonban megtette hatását: Magyarország elszigetelődött a civilizált világtól. Korábbi helyzetelemzésünk >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A migrációs válság mély politikai hasadáshoz vezetett, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?