Hirdetés
Hirdetés

Új sziget született – és már ki is zöldült

Fellegi Tamás, 2019. február 08., 20:10

A Csendes-óceánon négy éve kitört egy földalatti vulkán, majd mikor a láva és hamu megszilárdult, a képződmény teteje egy sziget lett. Az ilyen új szigetek gyakran gyorsan eltűnnek, de ez masszív maradt, sőt, virágba is borult. Tonga királysága így békés területgyarapodásnak örvendhet.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

A világ legújabb szigete a négy éve keletkezett, kissé bonyolult nevű, Hunga Tonga-Hunga Haapai. Tonga, mint ország eleve 170 szigetből áll, így az új föld nem változtatta meg az ország jellegét. A nagyjából százezres lakosság 70 százaléka a legnagyobb szigeten, Tongatapun él. Az új szigetet egyelőre senki nem választotta lakóhelyül, már csak azért sem, mert azt várták, hogy az esővíz gyorsan erodálja majd és így akár el is tűnhet, de egyelőre nem ez történt.

Az utolsó 150 évben több ilyen vulkáni sziget keletkezett, de mindössze 3 volt, amely néhány hónapnál tovább fennmaradt, itt viszont úgy tűnik, masszívra sikeredett a sziget alapzata. A sziget közepén kirajzolódik a vulkáni kráter, még egy belső tó is van benne, a sziget szélén pedig már megjelent egy zöld erdősáv, a középső részt pedig kúszó növények fonták be, rózsaszín virágokkal.

Hirdetés

A növényzet gyors megjelenése nem meglepő, mivel a vulkáni talaj termékeny, a növények magjait pedig rendszerint madarak hozzák át a szomszédos szigetekről. Szakértők most megpróbálják megbecsülni, meddig maradhat fenn a sziget. Ez elsősorban a jövőbeni csapadék mennyiségétől függ, ennek alapján 10 és 30 év közti időtávot jósolnak neki, de az sem zárható ki, hogy sokkal tovább is megmaradhat a sziget. Kevés összehasonlítási alap van, mindenesetre Izlandnál képződött egy hasonló sziget az 1960-as években, és egyelőre semmi nyoma, hogy el akarna tűnni.

A Tongai Királyság egyébként főleg mezőgazdaságból él, kókuszdiót, vaníliát és banánt termesztenek, ezek egy részét exportálják. Jelentős a halászat, viszont más élelmiszerekből importra szorul az ország. Az ország sosem került igazi gyarmati sorba, de 1900 és 1970 között brit védnökség alatt állt. Saját államformáját, szuverén királyságát azonban megtartotta, és mára az egyetlen ország lett a Csendes-óceán térségében, ahol megmaradt a monarchia.

Mint több más óceániai szigetországban, a lakosság itt is elhízott: a WHO 2014-es adatai szerint a lakosság 90 százaléka túlsúlyos, 60 százaléka kövér, így az ország az átlagos testtömeg-index alapján a 4. legelhízottabb, így az ebből a szempontból a legrosszabb helyzetű Nauru után az átlagos testtömeg-index alapján Tonga a második helyen van. A turizmusnak még van tere a fejlődésben: az országot 2016-ban 59 ezren keresték fel. Az EU polgárainak nem kell vízum a belépéshez, közvetlenül repülővel Új-Zélandról, Ausztráliából és a Fidzsi-szigetekről lehet eljutni.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A Pew Research Center közzétette felmérését arról, hogyan vélekednek egyes országok állampolgárai a mindennapjaikról. Ennek egyik legfontosabb eleme a nemi egyenlőtlenség kérdése, amelyből kiderült, hogy a férfiak sokkal inkább úgy vélik, hogy javult ebben a kérdésben a helyzet, mint a nők. Például a német férfiak 78 százaléka szerint jobb a helyzet most, mint a 90-es évek végén, míg csupán a nők 62 százaléka vélekedik a hasonlóan. De mi a helyzet Magyarországon?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?