Hirdetés
Hirdetés

Új sziget született – és már ki is zöldült

Fellegi Tamás, 2019. február 08., 20:10

A Csendes-óceánon négy éve kitört egy földalatti vulkán, majd mikor a láva és hamu megszilárdult, a képződmény teteje egy sziget lett. Az ilyen új szigetek gyakran gyorsan eltűnnek, de ez masszív maradt, sőt, virágba is borult. Tonga királysága így békés területgyarapodásnak örvendhet.

A világ legújabb szigete a négy éve keletkezett, kissé bonyolult nevű, Hunga Tonga-Hunga Haapai. Tonga, mint ország eleve 170 szigetből áll, így az új föld nem változtatta meg az ország jellegét. A nagyjából százezres lakosság 70 százaléka a legnagyobb szigeten, Tongatapun él. Az új szigetet egyelőre senki nem választotta lakóhelyül, már csak azért sem, mert azt várták, hogy az esővíz gyorsan erodálja majd és így akár el is tűnhet, de egyelőre nem ez történt.

Az utolsó 150 évben több ilyen vulkáni sziget keletkezett, de mindössze 3 volt, amely néhány hónapnál tovább fennmaradt, itt viszont úgy tűnik, masszívra sikeredett a sziget alapzata. A sziget közepén kirajzolódik a vulkáni kráter, még egy belső tó is van benne, a sziget szélén pedig már megjelent egy zöld erdősáv, a középső részt pedig kúszó növények fonták be, rózsaszín virágokkal.

Hirdetés

A növényzet gyors megjelenése nem meglepő, mivel a vulkáni talaj termékeny, a növények magjait pedig rendszerint madarak hozzák át a szomszédos szigetekről. Szakértők most megpróbálják megbecsülni, meddig maradhat fenn a sziget. Ez elsősorban a jövőbeni csapadék mennyiségétől függ, ennek alapján 10 és 30 év közti időtávot jósolnak neki, de az sem zárható ki, hogy sokkal tovább is megmaradhat a sziget. Kevés összehasonlítási alap van, mindenesetre Izlandnál képződött egy hasonló sziget az 1960-as években, és egyelőre semmi nyoma, hogy el akarna tűnni.

A Tongai Királyság egyébként főleg mezőgazdaságból él, kókuszdiót, vaníliát és banánt termesztenek, ezek egy részét exportálják. Jelentős a halászat, viszont más élelmiszerekből importra szorul az ország. Az ország sosem került igazi gyarmati sorba, de 1900 és 1970 között brit védnökség alatt állt. Saját államformáját, szuverén királyságát azonban megtartotta, és mára az egyetlen ország lett a Csendes-óceán térségében, ahol megmaradt a monarchia.

Mint több más óceániai szigetországban, a lakosság itt is elhízott: a WHO 2014-es adatai szerint a lakosság 90 százaléka túlsúlyos, 60 százaléka kövér, így az ország az átlagos testtömeg-index alapján a 4. legelhízottabb, így az ebből a szempontból a legrosszabb helyzetű Nauru után az átlagos testtömeg-index alapján Tonga a második helyen van. A turizmusnak még van tere a fejlődésben: az országot 2016-ban 59 ezren keresték fel. Az EU polgárainak nem kell vízum a belépéshez, közvetlenül repülővel Új-Zélandról, Ausztráliából és a Fidzsi-szigetekről lehet eljutni.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi köcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit jelentene az emberiségnek, ha végleg eltűnne a Facebook?

Mit jelentene az emberiségnek, ha végleg eltűnne a Facebook?

Egyre többet szoktak arról beszélni, hogy milyen félelmetesen sokat használja a Facebookot az emberiség, a közösségi oldal már falba is ütközött azért, mert lassacskán már a Föld internettel rendelkező lakosságának döntő többsége beregisztrált, így nem tud hová növekedni. De mi történne akkor, ha egyik napról a másikra eltűnne?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?