Hirdetés
Hirdetés

Újabb bizonyíték: a kínai gazdagodás szinte megállíthatatlan

2018. december 16., 16:21

Ugyan lassult az új lakások árának emelkedése Kínában novemberben havi összevetésben, a növekedés vége nem látszik.

Ahogy arról a Privátbankár.hu korábbi cikkében is írtunk, Kínában páratlan társadalmi és gazdasági felemelkedés történetei zajlanak le, és a dübörgő kínai álmot mutatja az is, hogy novemberben már 43. hónapja drágultak az új lakások annak ellenére, hogy a beruházások visszaestek, az ország gazdasági növekedése lelassult és a kormány is több intézkedést hozott annak érdekében, hogy visszafogja az ágazat bővülését.

A kínai statisztikai hivatal azt közölte, hogy a hetven legnagyobb városban az új lakások átlagára 0,9 százalékkal nőtt novemberben októberhez képest, amikor nagyobb, 1 százalékos áremelkedést regisztráltak.

Hirdetés

Éves összevetésben a lakásárak novemberi növekedése 9,3 százalékra gyorsult az októberi 8,6 százalékról. Novemberben a vizsgált 70 városból 63-ban jegyeztek fel havi szintű drágulást, októberben a szám 65 volt.

A spekulánsoktól tartanak

Az utóbbi pár évben ugrásszerűen emelkedtek a lakásárak Kínában. A spekuláció megfékezésének érdekében a helyi kormányzatok szigorították a lakásvásárlás feltételeit és emelték a jelzáloghitel felvételéhez szükséges minimális önerő arányát, ennek köszönhetően a lakásárak emelkedésének üteme a tavalyi év második felében elkezdett lassulni.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?