Hirdetés
Hirdetés

Újabb csapás Trumptól: emiatt drágulhat sok minden a boltok polcain

2018. szeptember 18., 07:49
Cimkék
USA
, vám
, Kína

Megérkezett a kínai termékek elleni védővámok újabb köre.

Donald Trump amerikai elnök beszél az adóreformjáról tartott előadásán a Loren Cook vállalat székházában a Missouri állambeli Springfieldben 2017. augusztus 30-án. (MTI/AP/Jeff Robertson)
(MTI/AP/Jeff Robertson)

Donald Trump közleményben jelentette be, hogy 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékekre készül 10 százalékos védővámot kivetni. Mint írta, amennyiben Peking megtorló intézkedésekkel válaszol, Washington azonnal továbblép a harmadik szakaszba, amelyben hozzávetőlegesen 267 milliárd dollár értékű termékekre vetnek ki további védővámot.

Az Appla megúszta

A vámtarifák szeptember 24-én lépnek életbe, és - mint a Wall Street Journal kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva közölte - az év végén 25 százalékosra emelkednek. A védővámok a bőröndöktől az élelmiszerekig egy sor kínai terméket érintenek, de az Apple okosórái és okostelefonjai például nincsenek közöttük. Az Apple egyébként rendkívül nagy mértékben támaszkodik kínai termékekre.

A kínai kereskedelmi gyakorlat nyilvánvalóan súlyosan sérti az Egyesült Államok gazdaságának hosszú távú egészségét és felvirágzását - írta közleményében Trump.     Elemzők rámutatnak: a jövő héten életbe lépő tarifákkal lényegében az Egyesült Államokba importált kínai árucikkek mintegy felét sújtják védővámok. Tavaly Peking 505 milliárd dollár értékben szállított különféle árucikkeket az Egyesült Államokba.

Hirdetés

Lehetett tudni

Tegnap délután Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági bizottságának vezetője a CNBC televíziónak adott interjújában jelezte ugyan az elnök várható bejelentését a tarifákról, de azt hangsúlyozta, hogy Washington készen áll a komoly tárgyalásokra a vámtételek csökkentéséről és a kereskedelmi korlátok lebontásáról.

Szerdán várhatóan Washingtonba érkezik Liu He kínai miniszterelnök-helyettes, aki egyúttal az amerikai-kínai gazdasági párbeszéddel foglalkozó kínai delegáció vezetője és Hszi Csin-ping kínai államfő és pártelnök gazdasági főtanácsadója is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Titkolózik a Facebook és a Google: virágzik a propaganda a közösségi médiában

Titkolózik a Facebook és a Google: virágzik a propaganda a közösségi médiában

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága által közzétett jelentésekből az derül ki, hogy a három óriásvállalat, valamint a Facebook tulajdonában lévő Instagram sorozatosan kibújik a pontos információk átadása alól az oldalaikon megjelenő orosz aktivitásról. Azokban az adatokban, amiket viszont átadtak, nagyon sok volt a hiányosság.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?