Hirdetés
Hirdetés

Újabb komoly támogatót vesztett May – mi lesz a Brexittel?

2017. június 14., 10:29

Egyre jobban rezeg a léc a brit miniszterelnök alatt, már elődje sem támogatja.

David Cameron az EU-csúcson. Kép forrása: EPA
David Cameron Kép forrása: EPA

A volt brit miniszterelnök David Cameron felszólította Theresa May jelenlegi miniszterelnököt arra, hogy kezdjen el hozzászokni a soft-Brexit gondolatához, valamint, hogy üljön le tárgyalni a mostani előrehozott választásokon hatalmasat menő munkáspárttal (Labour) – írja a Financial Times.

Cameron, aki a múlt heti választások óta először beszélt nyilvánosan, úgy fogalmazott, hogy az eredményt figyelembe véve May rá fog kényszerülni, hogy a toryn kívül más pártokra is hallgasson a Brexit megtervezésekor.

Hirdetés

Soft-Brexit? Hogy mi?

Lényegében azt jelentené, hogy Nagy-Britannia Norvégiához hasonló kapcsolatot ápolna az Európai Unióval, azaz hozzáférne a belső vámunióhoz és szabad piachoz, viszont cserébe továbbra is biztosítania kellene a munkavállalók szabad mozgását - azaz pont azt a dolgot, amely elől a britek menekülnek.

A volt miniszterelnök egyébként arra számít, hogy nem lesz egyszerű a kilépési folyamat, de a pártok közti sikeres együttműködés jelentősen megkönnyítené.

Úgy gondolom, hogy most már nagy lesz a nyomás azért, hogy ne a keményutas Brexit valósuljon meg, és a parlamentnek is joga van beleszólnia – mondta Cameron, hozzátéve, hogy bár egyetért azzal, hogy May nem mondott le, a jövőben mindenképpen hallgatnia kell más pártokra is.

A németek már marasztalnák a briteket

Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter azt mondta, hogy örömmel fogadja, pontosabban tartja meg tagjai sorában Nagy-Britanniát, ha mégis meggondolják magukat, és nem akarnak kilépni. Egyúttal egy kis időt adna a kisebbségi brit kormánynak, hogy átgondolja a helyzetet. A témában írt Privátbankár.hu-s cikket itt lehet megtalálni. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Bár az Aldi-üzletek általában majdnem egyformák, most mégis nyitottak egy, a többitől alaposan eltérő egységet. Stratégiaváltásról állítólag nincsen szó, mégis lehetséges, hogy újabbak követik. Jöhetnek a mini-Aldik? Németországban megeshet, Magyarországon pedig eddig is jelentős rugalmasságról tettek tanúbizonyságot.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?