Hirdetés
Hirdetés

Újraéled a föld tüdeje: kakaó pótolhatja az őserdőt

2018. április 12., 21:47
Cimkék
Brazília
, kakaó
, Amazonas

Évtizedek óta a világ egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját jelenti az Egyenlítő menti őserdők kivágása, ezzel a légkör egyik legnagyobb széndioxid-elnyelőjének fokozatos megszüntetése. Az egyik fő terület az Amazonas medencéje, ahol már eddig is korlátozták az erdőirtást, de most olyan erdőt telepítenek, ami egyúttal haszonnövény is.

Több évtizedes pusztítás

A világ legnagyobb egybefüggő egyenlítői esőerdős területe Brazíliában található, az Amazonas mentén. Az erdőt a farmerek nagy ütemben kezdték irtani, ráadásul nem jól jövedelmező és valamelyest környezetbarát tevékenységet végeznek, mint a gyümölcstermesztés, hanem teheneket legeltetnek. Az állatok azonban hamar lelegelik a füvet, nincs idő megvárni, amíg újra nő, így mennek a földtulajok, és újabb erdőket vágnak ki.

Brazília szabályozni kezdte a kivágható erdők mennyiségét: mindenki csak 20 százaléknyi erdőt vághat ki a területén, és van, akit erdőtelepítésre köteleznek. Így azt sikerült elérni, hogy a 2004-ben még évente 27 ezer négyzetkilométernyi erdőirtás tavalyra 6624 ezer négyzetkilométerre esett vissza.

Hirdetés

Megoldás

Most felmerült egy olyan megoldás, ami egyrészt szükségtelenné teszi a további erdőirtást, másrészt sokkal jövedelmezőbb, és a mi a legfontosabb, imitálja az őserdőt, mivel fákról van szó, nem is kicsikről, amelyek megkötik a szén-dioxidot. Ez maga a kakaó, melynek fő termesztési területe eddig Afrikában volt, ott is elsősorban Ghána és Elefántcsontpart területén. A kakaótermesztésre azok a területek alkalmasak, ahol az esős évszakot száraz évszak váltja, mivel ilyenkor a fákat megtámadó gombák elpusztulnak. A hatalmas Amazonas-medence keleti, délkeleti része ilyen.

Lelkesednek

Az eddigi marhatenyésztők most lelkesen megkezdték az átállás a kakaóültetvények létrehozására, a költségeket részben nemzetközi környezetvédelmi szervezetek fedezik. Ha már termőre fordul a növény, nagyjából ötször akkora jövedelmet hoz, mint a szarvasmarhatartás, így a farmerek elég könnyen meggyőzhetők, pláne, hogy segítséget kapnak az átálláshoz. Eddig 1700 négyzetkilométert ültettek be, de ha sikeresen halad a dolog, akár az utolsó évtizedekben letarolt 430 ezer négyzetkilométer jelentős hányada is újraerdősíthető így.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Suttyomban beszivárog az életünkbe a blokklánc és a kriptodeviza

Suttyomban beszivárog az életünkbe a blokklánc és a kriptodeviza

Bitcoin-árfolyam ide vagy oda, kriptodevizákkal is, de még inkább az ezeket működtető blokklánc-technológiával rengeteg cég foglalkozik, köztük hatalmas multik is. A blokklánc-technika sokuk szerint olcsó, megbízható és gyors tranzakciókat tesz lehetővé, így beszivároghat a kiskereskedelembe, a szállításba, a bankvilágba, az elektromos autókba és még ki tudja, hová.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?