Hirdetés
Hirdetés

Újraéled a föld tüdeje: kakaó pótolhatja az őserdőt

2018. április 12., 21:47
Cimkék
Brazília
, kakaó
, Amazonas

Évtizedek óta a világ egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját jelenti az Egyenlítő menti őserdők kivágása, ezzel a légkör egyik legnagyobb széndioxid-elnyelőjének fokozatos megszüntetése. Az egyik fő terület az Amazonas medencéje, ahol már eddig is korlátozták az erdőirtást, de most olyan erdőt telepítenek, ami egyúttal haszonnövény is.

Több évtizedes pusztítás

A világ legnagyobb egybefüggő egyenlítői esőerdős területe Brazíliában található, az Amazonas mentén. Az erdőt a farmerek nagy ütemben kezdték irtani, ráadásul nem jól jövedelmező és valamelyest környezetbarát tevékenységet végeznek, mint a gyümölcstermesztés, hanem teheneket legeltetnek. Az állatok azonban hamar lelegelik a füvet, nincs idő megvárni, amíg újra nő, így mennek a földtulajok, és újabb erdőket vágnak ki.

Brazília szabályozni kezdte a kivágható erdők mennyiségét: mindenki csak 20 százaléknyi erdőt vághat ki a területén, és van, akit erdőtelepítésre köteleznek. Így azt sikerült elérni, hogy a 2004-ben még évente 27 ezer négyzetkilométernyi erdőirtás tavalyra 6624 ezer négyzetkilométerre esett vissza.

Hirdetés

Megoldás

Most felmerült egy olyan megoldás, ami egyrészt szükségtelenné teszi a további erdőirtást, másrészt sokkal jövedelmezőbb, és a mi a legfontosabb, imitálja az őserdőt, mivel fákról van szó, nem is kicsikről, amelyek megkötik a szén-dioxidot. Ez maga a kakaó, melynek fő termesztési területe eddig Afrikában volt, ott is elsősorban Ghána és Elefántcsontpart területén. A kakaótermesztésre azok a területek alkalmasak, ahol az esős évszakot száraz évszak váltja, mivel ilyenkor a fákat megtámadó gombák elpusztulnak. A hatalmas Amazonas-medence keleti, délkeleti része ilyen.

Lelkesednek

Az eddigi marhatenyésztők most lelkesen megkezdték az átállás a kakaóültetvények létrehozására, a költségeket részben nemzetközi környezetvédelmi szervezetek fedezik. Ha már termőre fordul a növény, nagyjából ötször akkora jövedelmet hoz, mint a szarvasmarhatartás, így a farmerek elég könnyen meggyőzhetők, pláne, hogy segítséget kapnak az átálláshoz. Eddig 1700 négyzetkilométert ültettek be, de ha sikeresen halad a dolog, akár az utolsó évtizedekben letarolt 430 ezer négyzetkilométer jelentős hányada is újraerdősíthető így.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?