Hirdetés
Hirdetés

Valami készül: Trump azért rúgta ki a miniszterét, hogy magát mentse?

Kollár Dóri, 2018. november 08., 11:25
Cimkék
USA
, Amerika
, Donald Trump

Trump kirúgta az igazságügyi miniszterét, Jeff Sessionst, ennek hosszú távon nagyon komoly következményei lehetnek.

(EPA/ERIK S. LESSER)
(EPA/ERIK S. LESSER)

Alig 24 órával azután, hogy a republikánusok elvesztették a képviselőházat, az elnök lemondásra kényszerítette Jeff Sessionst , ahogy az az amerikai médiában széles körben lehozott levélben is látszik.

Donald Trump a Twitteren köszönte meg Sessions eddigi munkáját, és egyúttal bejelentette, hogy Matthew G. Whitaker, a kirúgott miniszter kabinettfőnöke veszi át a pozíciót ideiglenesen.

Miért baj ez?

Az igazságügyi miniszter keze alá tartozik annak a Robert Mueller különleges ügyésznek az ellenőrzése is, aki az orosz beavatkozást vizsgálja a 2016-os választásokba. A Mueller-féle nyomozásnak pedig mostanában egyre komolyabb eredményei voltak, több Trump közeli ember is belebukott már.

Hirdetés

Jeff Sessions korábban kijelentette, hogy biztosan nem fogja leváltani a különleges ügyészt, és hasonlóan nyilatkozott, a Trumppal szemben kifejezetten kritikus Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes is, csakhogy a frissen kiszivárgott információk szerint Robert Mueller potenciális kirúgása már Whitaker hatásköre alá tartozik. A májusban egy 26 millió dolláros csalási ügybe belekeveredő Whitaker korábban élesen kritizálta az orosz beavatkozást vizsgáló bizottságot.

Republikánus és demokrata felháborodás

Amellett, hogy az Egyesült Államokban tüntetések lesznek, Donald Trump saját pártjában sem nézik jó szemmel az eseményeket. Susan Collins és Mitt Romney szenátorok is kiemelték, hogy mindenképpen hagynia kell a Trump-adminisztrációnak, hogy Robert Mueller külső nyomás és befolyás nélkül végezze a munkáját

A Guardian arról ír, hogy John Brennan volt CIA-vezér arra számít, hogy az elkövetkező napokban komoly bejelentésekre lehet számítani, ugyanis bár Rod Rosenstein már nem felügyeli a nyomozást, valószínűsíthető, hogy még megkapta Mueller eredményeit a feladatok átcsoportosítása előtt.

Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának leendő elnöke úgy fogalmazott, hogy azonnal válaszokat akar, és mérhetetlenül helytelen, hogyha Whitaker kezébe kerül az ügy felülvizsgálata. Emellett kiemelte, hogy januárban, mikor a demokraták átveszik a házat, el fogják számoltatni a felelősöket.

Nancy Pelosi, a leendő demokrata házelnök szerint ez egy újabb otromba próbálkozás Trumptól arra, hogy megállítsa az orosz beavatkozást vizsgáló nyomozást, valamint kritizálta azt is, hogy az elnök választása pont Whitakerre esett.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?