Hirdetés
Hirdetés

Váratlan kérdést kapott Orbán Viktor Salzburgban

2018. szeptember 20., 16:45

Nem várt kérdéssel lepték meg a magyar miniszterelnököt az osztrák városban, ahol az európai uniós állam- és kormányfők informális csúcstalálkozóját tartják.

Salzburg, 2018. szeptember 20. Orbán Viktor miniszterelnök (k) Sebastian Kurz osztrák kancellár (b) és Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő társaságában az európai uniós állam- és kormányfők informális salzburgi csúcstalálkozójának családi fotózása előtt 2018. szeptember 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár és Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő Salzburgban. MTI Fotó: Máthé Zoltán

„Hogyan érzi magát Nyugaton?” – tudakolta a magyar kormányfőtől az osztrák közszolgálati televízió egyik humoristája, Peter Klien a  csúcsot megelőző „doorstep” sajtótájékoztatón. Az osztrák Die Presse szerint Orbán Viktor röviden csak annyit válaszolt, hogy nem érti a kérdést, hiszen Magyarország már a Nyugat része.

"Semmi szükség a Frontexre"

A miniszterelnök a csúcs előtt a határvédelem kérdéséről is beszélt. Szerinte van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy "ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje".

Hirdetés

Hozzátette: szerdán átadta Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy "a tagállamoknál maradhat a védekezés joga”. Szerinte „semmi szükség arra, hogy a Frontex (az európai uniós határ- és partvédelmi ügynökség) védje helyettünk a magyar határt.”

Juncker: még idén lehet megállapodás

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az informális csúcs után azt mondta: alapvetően egyetértés van a Frontex megerősítéséről a tagállamok között, noha az erre vonatkozó javaslat egyes elemeit illetően vannak nézetkülönbségek. Szerinte még idén, a soros osztrák EU-elnökség alatt tető alá lehet hozni a megállapodást.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?