Hirdetés
Hirdetés

Váratlan kérdést kapott Orbán Viktor Salzburgban

2018. szeptember 20., 16:45

Nem várt kérdéssel lepték meg a magyar miniszterelnököt az osztrák városban, ahol az európai uniós állam- és kormányfők informális csúcstalálkozóját tartják.

Salzburg, 2018. szeptember 20. Orbán Viktor miniszterelnök (k) Sebastian Kurz osztrák kancellár (b) és Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő társaságában az európai uniós állam- és kormányfők informális salzburgi csúcstalálkozójának családi fotózása előtt 2018. szeptember 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár és Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő Salzburgban. MTI Fotó: Máthé Zoltán

„Hogyan érzi magát Nyugaton?” – tudakolta a magyar kormányfőtől az osztrák közszolgálati televízió egyik humoristája, Peter Klien a  csúcsot megelőző „doorstep” sajtótájékoztatón. Az osztrák Die Presse szerint Orbán Viktor röviden csak annyit válaszolt, hogy nem érti a kérdést, hiszen Magyarország már a Nyugat része.

"Semmi szükség a Frontexre"

A miniszterelnök a csúcs előtt a határvédelem kérdéséről is beszélt. Szerinte van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy "ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje".

Hirdetés

Hozzátette: szerdán átadta Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy "a tagállamoknál maradhat a védekezés joga”. Szerinte „semmi szükség arra, hogy a Frontex (az európai uniós határ- és partvédelmi ügynökség) védje helyettünk a magyar határt.”

Juncker: még idén lehet megállapodás

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az informális csúcs után azt mondta: alapvetően egyetértés van a Frontex megerősítéséről a tagállamok között, noha az erre vonatkozó javaslat egyes elemeit illetően vannak nézetkülönbségek. Szerinte még idén, a soros osztrák EU-elnökség alatt tető alá lehet hozni a megállapodást.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Az Ausztriában dolgozó magyarok száma szezonálisan csökkent novemberben, de egy év alatt így is nőtt. Mostanában azonban valamivel kisebb mértékű a bővülés, mint korábban. A főbb küldő országokból továbbra is érkeznek, a tömeg nem áll le. De osztrák állampolgárból is több dolgozik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?