Hirdetés
Hirdetés

Varga szerint nem baj, ha a devizatartalék egy része rubelben van

2013. március 05., 14:18

A leendő nemzetgazdasági miniszter nem lát problémát abban, ha a devizatartalékot nem csak dollárban, hanem mondjuk rubelben halmozzuk föl. Szerinte az idei büdzsén nem kell korrigálni, bár ma éppen három héten belül másodszor módosította az idei költségvetést a Parlament.

Varga Mihály a parlament oktatási bizottságának ülése után a pénztárgépek műszaki terveinek csúszása és az elektronikus útdíj bevezetése körüli bizonytalanság miatti esetleges költségvetési módosítást firtató újságírói kérdésre úgy válaszolt: az első két hónapon vannak túl, és az első hónapnak vannak meg a pontos államháztartási adatai. Eszerint fél százaléka teljesült az egész évre várható hiánynak, azaz semmilyen tekintetben nem indokolt a változtatás.

Emlékeztetett a kormány februári döntésére, amellyel a két vitatott kérdésben felgyorsítják a munkát. Az első félévben ezeknek meg kell valósulniuk, és a kijelölt miniszter szerint teljesíthetők a kapcsolódó feladatok. A devizaadósoknak nyújtandó esetleges újabb mentőcsomagról Varga Mihály azt mondta: a korábbi lépésekkel jelentős részükön tudtak segíteni, ugyanakkor tudják, hogy az árfolyamváltozás még mindig jelentős kört érzékenyen érint, és az euró vagy a svájci frank néhány forintnyi árfolyamváltozása nagyon sokaknak megnehezíti a törlesztést. A bankszövetséggel azon dolgoznak, hogy további lehetőséget kínáljanak számukra is.

Hirdetés

És ha nem csak euróban, dollárban és jenben, hanem rubelben is lenne tartalékunk?

Arra a felvetésre, hogy milyen további lépésekről lehet szó, amely akár érintheti az MNB devizatartalékát, úgy válaszolt: tartalékról dönteni a kormánynak nincs jogosítványa, az jegybanki illetve monetáris tanácsi hatáskör. Azzal kapcsolatban, hogy egy orosz honlap szerint Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a múlt héten Moszkvában arról tárgyalt az állami duma alelnökével, hogy a devizatartalék egy részét rubelben tartanák, jelezte: ő nem tud ilyen tárgyalásról, információi szerint pártközi egyeztetések zajlottak.

Arról, hogy adott esetben a dollár helyett rubelben halmoznák fel a devizatartalékot vagy annak egy részét, és hogy ez nem jelentene-e problémát egy válsághelyzetben, azt mondta: minél több lábon áll egy ország, annál stabilabb, erősebb. Ha csak egy valutára helyezik hangsúlyt, akkor hibát követnek el - közölte Varga Mihály.

Rogán titkolózik moszkvai tárgyalásairól

A Népszava úgy tudja, hogy múlt hét csütörtökön, egy nappal Matolcsy György jegybankelnöki jelölése előtt, Rogán Antal Moszkvában járt, és Putyin pártjának egyik vezetőjével, Szergej Zseleznyákkal arról is tárgyalt, hogy a magyar kormány "a napokban megvizsgálja (deviza)tartalék felhalmozásának lehetőségét orosz rubelben a dollár nem stabil helyzete miatt". A Fidesz frakcióvezetőjének útjáról egyetlen magyar forrás sem számolt be.  Viszont a találkozóról bőven olvashatunk az Egységes Oroszország párt honlapján.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Túlzás nélkül lerohanták a nyaralók kínálati piacát a leendő vásárlók - ismertette legfrissebb elemzését az ingatlan.com, amely a Balaton és a Velencei-tó melletti települések és az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok - lakások, házak és nyaralók - kínálatát és árát vizsgálta több ezer hirdetés adatai alapján.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?