Hirdetés
Hirdetés

Vége lehet a netes anonimitásnak Ausztriában

2019. április 23., 09:21

Az osztrák kormány tervei szerint 2020-tól már csak névvel lehetne kommentelni az interneten.

A név nélkül való kommentelés nagy problémákat okoz az interneten az egyszerű trollkodástól kezdve a hamis információk terjesztésén át egészen a gyűlöletkeltésig. Az osztrák kormány ezt most megelégelte, és törvénybe foglalná, hogy csak névvel és címmel lehessen online megnyilvánulni az országban, írta meg a der Standard.

Hirdetés

Az osztrák kormány által elkészített új törvénytervezet minden felhasználót arra kötelezne, hogy hogy a cégek számára a teljes nevüket és címükett is megadják - csak így lehetne hozzászólást írni az oldalakon. A felhasználók továbbra is regisztrálhatnának a becenevükkel, de egy problémás/törvénysértő bejegyzés esetén azonnal "meg lehetne találni". Azok a cégek, amelyek nem tartják tiszteleben a törvényt, 500 ezer euró pénzbírsággal lennének sújthatóak, míg a következő alkalommal már a duplája lenne a büntetés.

A szabályozás azokra az oldalakra vonatkozna, melyek legalább 100 ezer regisztrált felhasználóval bírnak, az éves bevételük meghaladja az 500 ezer eurót, vagy évente több, mint 50 ezer euró támogatást kapnak.

A tervezetre az Európai Uniónak is rá kell bólintania, ha ez megvan, akkor 2020-ban már életbe is léphet.

A törvényjavaslat kapcsán több aggály is felmerült. Az egyik, hogy pont a netes mikroközösségek mentesülnek a kötelezettség alól, márpedig pont ezekben a környezetekben találkozni a legtöbb jogsértő tartalommal. Nem ellenőriznék például az osztrák kormányzópárt kisebbik koalíciós partnerét, a Szabadság Pártot sem, melynek így lehetővé válna, hogy ne kelljen gátat szabni az oldalukon terjedő gyűlöletbeszédnek. Végül az is komoly aggodalomra ad okot, hogy a kiterjedtebb adatszolgáltatási kötelezettség miatt a hackerek már nem csak a felhasználók valódi nevéhez, de a lakcíműkhöz is sokkal könnyebben juthatnának hozzá.

(via hvg)

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Információink szerint kódolva volt a rendszerben, hogy a Microsoft Magyarország nem hosszabbít szerződést a T-Systems-szel, ez a nemzetközi gyakorlatnak teljesen megfelelő döntés volt. Míg egyik informátorunk úgy látja, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy hamarosan a 4iG lesz a tulajdonos, addig egy másik, informatikai fronton otthonosan mozgó forrásunk úgy gondolja, hogy egyértelműen emiatt született a döntés.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?