Hirdetés
Hirdetés

Vége lehet a netes anonimitásnak Ausztriában

2019. április 23., 09:21

Az osztrák kormány tervei szerint 2020-tól már csak névvel lehetne kommentelni az interneten.

A név nélkül való kommentelés nagy problémákat okoz az interneten az egyszerű trollkodástól kezdve a hamis információk terjesztésén át egészen a gyűlöletkeltésig. Az osztrák kormány ezt most megelégelte, és törvénybe foglalná, hogy csak névvel és címmel lehessen online megnyilvánulni az országban, írta meg a der Standard.

Hirdetés

Az osztrák kormány által elkészített új törvénytervezet minden felhasználót arra kötelezne, hogy hogy a cégek számára a teljes nevüket és címükett is megadják - csak így lehetne hozzászólást írni az oldalakon. A felhasználók továbbra is regisztrálhatnának a becenevükkel, de egy problémás/törvénysértő bejegyzés esetén azonnal "meg lehetne találni". Azok a cégek, amelyek nem tartják tiszteleben a törvényt, 500 ezer euró pénzbírsággal lennének sújthatóak, míg a következő alkalommal már a duplája lenne a büntetés.

A szabályozás azokra az oldalakra vonatkozna, melyek legalább 100 ezer regisztrált felhasználóval bírnak, az éves bevételük meghaladja az 500 ezer eurót, vagy évente több, mint 50 ezer euró támogatást kapnak.

A tervezetre az Európai Uniónak is rá kell bólintania, ha ez megvan, akkor 2020-ban már életbe is léphet.

A törvényjavaslat kapcsán több aggály is felmerült. Az egyik, hogy pont a netes mikroközösségek mentesülnek a kötelezettség alól, márpedig pont ezekben a környezetekben találkozni a legtöbb jogsértő tartalommal. Nem ellenőriznék például az osztrák kormányzópárt kisebbik koalíciós partnerét, a Szabadság Pártot sem, melynek így lehetővé válna, hogy ne kelljen gátat szabni az oldalukon terjedő gyűlöletbeszédnek. Végül az is komoly aggodalomra ad okot, hogy a kiterjedtebb adatszolgáltatási kötelezettség miatt a hackerek már nem csak a felhasználók valódi nevéhez, de a lakcíműkhöz is sokkal könnyebben juthatnának hozzá.

(via hvg)

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod egyáltalán, kire szavazol vasárnap?

Te tudod egyáltalán, kire szavazol vasárnap?

Az nagyjából egyértelmű a magyar választópolgároknak, hogy mely pártokra, szövetségekre lehet szavazni a most vasárnapi európai parlamenti választás során. Az már kevésbé lehet világos, hogy a listát állító pártok kiket indítanak a brüsszeli képviselőségért. Megnéztük, hogyha a közvélemény-kutatók mandátumbecslése bejönne, mely jelölteknek sikerülne a bejutás.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?