Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Euróban is nagyot nőtt a magyar átlagbér

Fellegi Tamás, 2019. február 21., 11:21

A KSH által megjelentetett decemberi kereseti adatok meglehetősen jók lettek, amiben szerepet játszik, hogy az év utolsó két hónapja általában erős szokott lenni. Tavaly a második félévben gyenge volt a forint, ez sokat rontott az euróban számolt béradatokon év közben, most viszont erősödik, és a helyzet máris egész jó: 800 euró fölött a nettó átlagbér.

Az adatok

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 360 000 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 371 700 forint volt.

A nettó kereset családi kedvezmény nélkül 239 400 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 247 900 forintra becsülhető, de ezek a számok tartalmazzák a közfoglalkoztatottakat is, nélkülük a nettó kereset 247 180 forint, a családi kedvezményt figyelembe véve 255 700 forint. Tekintsük ez utóbbit a leginkább releváns számnak, hisz akik tényleges munkaviszonnyal rendelkeznek, átlagosan ezt az összeget kapják.

Hirdetés

Felzárkózás

Nos, ez a jelenlegi 317 forintos euróárfolyammal számolva 806 euró, és ez egy komoly lépés azok után, hogy tavaly évközben az alacsonyabb havi béradatok és a gyenge forintárfolyam miatt ez a szám 700 euróhoz állt közelebb. Ezzel most már stabilan elértük a nagyobb fejlett nyugat-európai országok nettó átlagbérének harmadát, mivel ezekben (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország) 2200-2400 euró között mozog az adat.

A fejlett országok béreinek harmada persze még mindig kevés, nem elég ahhoz, hogy a munkaerő elvándorlása megszűnjön, igaz, hogy azokban a szakmákban, ahol a legerősebben érvényesül a munkaerő elszívása, jóval kisebb lehet a bérlemaradás, ráadásul a szürkegazdaság nem jelentkezik a statisztikában. Nem kizárt, hogy ez akár 10 százalékot is hozzátehet a tényleges keresetekhez.

Régiós összevetés

Nézzük meg ezek után, hogy állunk a szomszédos országokkal összehasonlítva. Visegrádi társainkhoz képest le vagyunk maradva: a lengyeleknél és a szlovákoknál 870-880 euró az adat, a cseheknél pedig 920. Így bő 10 százalékos lemaradásban vagyunk, melynek ledolgozására annyiban van esély, hogy az utóbbi két évben gyorsabb volt nálunk a béremelkedés üteme, mint azemlített három országban.

Ami mostanában gyakran emlegetett román összehasonlítást illeti: Romániában 600 euró a nettó átlagbér, ennél a mi decemberi adatunk harmadával, azaz 33 százalékkal magasabb, és ez nagyjából meg is felel a két ország egy főre jutó GDP-arányának. Horvátországban 845 euró az adat, ők bizony elénk kerültek, a balti államok közül Lettország és Livánia mögöttünk van 720 euró körüli adattal, Észtország viszont előreszaladt közel 1100 euróig, de hát ez maga az észt csoda a mindössze 1,3 millió lakosú országban.

Mediterrán térség

Végül nézzük a mediterrán térséget: Görögország a maga 890 eurójával és Portugália 920 euróval előttünk vannak, de miután náluk csak szerény béremelkedés várható, rövidesen biztosan megelőzzük őket. A spanyol 1750 euró és az olasz 1800 euró fölötti adat viszont döbbenetesen magas, nem is véletlen, hogy Spanyolország munkanélküliséggel, Olaszország magas adóssággal küszködik, az ő jelenlegi szintjük utolérése egyelőre számunkra nem reális belátható időn belül.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump Amerika érdekei ellen döntött – az erősebb kutya jogán?

Trump Amerika érdekei ellen döntött – az erősebb kutya jogán?

Trump lépése a megszállt Ciszjordániáról számos ponton megy szembe Amerika diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekeivel. A Fehér Ház döntése tovább gyengíti a nemzetközi jogon alapuló második világháború utáni békerendet és ad utat az őserdő törvényeinek. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?