Hirdetés
Hirdetés

Verseny indult Szíriában az Iszlám Állam utolsó olajmezőiért

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 19., 06:05

Az orosz támogatású szír kormányerők ma átkeltek az Eufráteszen és hídfőt létesítettek a folyó keleti partján, először a polgárháború kezdete óta. Ugyanakkor az amerikai támogatású kurd-arab erők is ott nyomulnak, cél az olajmezők, a presztízs és az Iszlám Állam vezetőinek feje. Vajon ki hová ér előbb?

Nyár eleje nagyot változott a Szíriai helyzet: Aszad csapatai igen masszív orosz segítséggel visszafoglalták Szíria középső részét az Iszlám Államtól, majd csapdát állítottak neki az Eufrátesz mentén, végül felszabadították az utolsó érdemi várost, amit még birtokoltak. Közben meglepetésszerűen megindultak északról az amerikai támogatású SDF kurd-arab koalíció erő is az Eufráteszen túl, s mint most kiderült, ez megfelelt egy korábbi megállapodásnak, amely szerint az Eufrátesz képezi az elválasztó vonalat a két erő között.

Átkelés

Aszad csapatai azonban ma átkeltek a folyón, és hídfőállást létesítettek, elfoglaltak néhány települést, így mintegy 3 kilométerre állnak az amerikai támogatású erőktől. Így a két nagyhatalomnak most különösen oda kell figyelnie, hogy az általuk támogatott erők nehogy összecsapjanak egymással, miközben feltehetően vállvetve fognak előrerobogn,i mindenekelőtt az olajlelőhelyekért.

Hirdetés

Felmerül a kérdés, hogy ha megegyeztek a nagyhatalmak a választóvonalban, miért lépték azt át Aszadék. A szír diktátor szándékai érthetőek: akarja az olajat, hisz a háború előtt napi 350 ezer hordót termelt ki, és különben is, mindent vissza, neki az egész ország kéne, melyben oly sokáig háborítatlanul uralkodott. Az őt segítő oroszoknak nem könnyű a helyzetük, mert ilyen helyzetben nem feltétlenül tudják vagy akarják visszafogni őket, hisz amíg az Iszlám Államtól szerzik a területeket, nehéz velük megértetni, miért is kellene megállni.

Orosz motiváció

Azt is hozzá kell tenni, hogy az utóbbi hónapokban az orosz-szír erők szélsebesen haladtak, és sokkal előrébb jutottak, mint azt bárki várta volna, miközben az amerikai támogatású oldal semmit nem csinált ezen a területen, kizárólag Rakka ostromára koncentráltak. Megindíthatták volna korábban is ezt a támadást, hogy fokozatosan birtokba vegyék az Eufrátesz keleti partját, de ezt csak most tették meg, amikor már a másik oldal is odaérkezett.

Így az oroszok is feltehetően úgy gondolják, jöttetek volna előbb, nem fogjuk vissza védencünket, csak menet közben alakuljon ki békésen a zónahatár. Egyébként minél nagyobb területet szerez vissza az ő vezetésükkel irányított, fegyverzetükkel ellátott, légierejükkel alaposan megnövelt hatékonyságú szír sereg, annál nagyobb dicsőség lesz Oroszországnak. Nyilvánvaló, hogy ha nem szállnak be a háborúba, helyettük senki nem tudta volna ezeken a területeken kiszorítani az Iszlám Államot belátható időn belül.

Amerikai motiváció

Az SDF elsősorban az olajmezők miatt lehet érdekelt, de a koalíció arab részét az is motiválja, hogy az Eufrátesz völgyében szunnita törzsek laknak, akik szívesebben látják őket, mint Aszad rezsimjét. Az amerikaiaknak pedig az lehet a motiváló erejük a Financial Times szerint, hogy az Eufrátesz alsó folyása mentén fekvő városokban, mint végső menedékhelyen húzhatták meg magukat az Iszlám Állam vezetői, és szeretnék őket elkapni, élve vagy halva.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A migrációs válság mély politikai hasadáshoz vezetett, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?