Hirdetés
Hirdetés

Veszélyes játszmát űz May: napról-napra sérül a brit gazdaság

2018. április 20., 08:57

A Brexit körüli bizonytalanságok miatt rengeteg beruházástól esik el Nagy-Britannia.

A Bank of England kormányzója, Mark Carney szerint jóval gyengébb a beruházási aktivitás a brit gazdaságban, mint más fejlett ipari gazdaságokban. A 2016 eleje óta eltelt időszakban ugyanis jóval kisebb értékű beruházás valósult meg a brit gazdaságban, mint amennyit egyébként várni lehetett volna. Carney szerint ez azt is jelenti, hogy nem javul a termelékenység, ez pedig korlátozza a bérnövekedés ütemét.

Carey elmondta: a nominális brit hazai össztermék 2018 elején máris egy százalékkal alacsonyabb volt annál a szintnél, amelyet a Bank of England a népszavazás előtt erre az időszakra várt. Carney szerint ez több tízmilliárd fontnak megfelelő aktivitási veszteséget jelent. Ez ugyanakkor nem akadályozza meg az angol jegybankot abban, hogy előbb-utóbb folytassa a tavaly novemberben elkezdett szigorúbb politikát, elmondása szerint valószínű, hogy már az idén is lesz egy kamatemelés, ennek időpontjáról azonban nem esett szó.

Hirdetés

A gyógyszeripart sem kíméli

Mindeközben a Világgazdaság cikke szerint a Brexit miatt újraosztják az unión belül a gyógyszer-engedélyezési eljárások területét, így amint az Egyesült Királyság kiválik az Unióból, úgy jelentős kapacitások szabadulnak fel, amelyekre Magyarország is bejelentkezhet. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója szerint a 27 tagállam között kiélezett verseny zajlik, hisz eddig az Egyesült Királyság a centralizált gyógyszer-engedélyezési folyamatok jelentős hányadát, 15 százalékát látta el.

A hazai hatóság 2016-ban dinamikusan növelte pályázati aktivitását az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA), korábban évente három-négy centralizált eljárást bonyolított le az intézet, 2017-ben ugyanakkor már tíz eljárást folytatott. "Most van az a pillanat, amikor versenybe szállhatunk további feladatokért" - tette hozzá a főigazgató.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Tavaly nagyon rossz éve volt a tőkepiacoknak, túladottnak számítanak, de a Hold Alapkezelő pesszimista. Lehet, hogy most egy-két hónapig lesz egy medvepiaci felpattanás, de a következő évtizedben alacsony maradhat a részvénypiacokon elérhető hozam. A magyar eszközök árazása kivételesen a nyugat-európaival egyezik meg, ezért fokozatosan csökkentették azok arányát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?