Hirdetés
Hirdetés

Veszélyes játszmát űz May: napról-napra sérül a brit gazdaság

2018. április 20., 08:57

A Brexit körüli bizonytalanságok miatt rengeteg beruházástól esik el Nagy-Britannia.

A Bank of England kormányzója, Mark Carney szerint jóval gyengébb a beruházási aktivitás a brit gazdaságban, mint más fejlett ipari gazdaságokban. A 2016 eleje óta eltelt időszakban ugyanis jóval kisebb értékű beruházás valósult meg a brit gazdaságban, mint amennyit egyébként várni lehetett volna. Carney szerint ez azt is jelenti, hogy nem javul a termelékenység, ez pedig korlátozza a bérnövekedés ütemét.

Carey elmondta: a nominális brit hazai össztermék 2018 elején máris egy százalékkal alacsonyabb volt annál a szintnél, amelyet a Bank of England a népszavazás előtt erre az időszakra várt. Carney szerint ez több tízmilliárd fontnak megfelelő aktivitási veszteséget jelent. Ez ugyanakkor nem akadályozza meg az angol jegybankot abban, hogy előbb-utóbb folytassa a tavaly novemberben elkezdett szigorúbb politikát, elmondása szerint valószínű, hogy már az idén is lesz egy kamatemelés, ennek időpontjáról azonban nem esett szó.

Hirdetés

A gyógyszeripart sem kíméli

Mindeközben a Világgazdaság cikke szerint a Brexit miatt újraosztják az unión belül a gyógyszer-engedélyezési eljárások területét, így amint az Egyesült Királyság kiválik az Unióból, úgy jelentős kapacitások szabadulnak fel, amelyekre Magyarország is bejelentkezhet. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója szerint a 27 tagállam között kiélezett verseny zajlik, hisz eddig az Egyesült Királyság a centralizált gyógyszer-engedélyezési folyamatok jelentős hányadát, 15 százalékát látta el.

A hazai hatóság 2016-ban dinamikusan növelte pályázati aktivitását az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA), korábban évente három-négy centralizált eljárást bonyolított le az intézet, 2017-ben ugyanakkor már tíz eljárást folytatott. "Most van az a pillanat, amikor versenybe szállhatunk további feladatokért" - tette hozzá a főigazgató.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Az amerikai gyógyszeripar kilóra vette meg a politikai osztályt, nem számít évi több tízezer ember halála sem. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?