Hirdetés
Hirdetés

Veszélyes játszmát űz May: napról-napra sérül a brit gazdaság

2018. április 20., 08:57

A Brexit körüli bizonytalanságok miatt rengeteg beruházástól esik el Nagy-Britannia.

A Bank of England kormányzója, Mark Carney szerint jóval gyengébb a beruházási aktivitás a brit gazdaságban, mint más fejlett ipari gazdaságokban. A 2016 eleje óta eltelt időszakban ugyanis jóval kisebb értékű beruházás valósult meg a brit gazdaságban, mint amennyit egyébként várni lehetett volna. Carney szerint ez azt is jelenti, hogy nem javul a termelékenység, ez pedig korlátozza a bérnövekedés ütemét.

Carey elmondta: a nominális brit hazai össztermék 2018 elején máris egy százalékkal alacsonyabb volt annál a szintnél, amelyet a Bank of England a népszavazás előtt erre az időszakra várt. Carney szerint ez több tízmilliárd fontnak megfelelő aktivitási veszteséget jelent. Ez ugyanakkor nem akadályozza meg az angol jegybankot abban, hogy előbb-utóbb folytassa a tavaly novemberben elkezdett szigorúbb politikát, elmondása szerint valószínű, hogy már az idén is lesz egy kamatemelés, ennek időpontjáról azonban nem esett szó.

Hirdetés

A gyógyszeripart sem kíméli

Mindeközben a Világgazdaság cikke szerint a Brexit miatt újraosztják az unión belül a gyógyszer-engedélyezési eljárások területét, így amint az Egyesült Királyság kiválik az Unióból, úgy jelentős kapacitások szabadulnak fel, amelyekre Magyarország is bejelentkezhet. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója szerint a 27 tagállam között kiélezett verseny zajlik, hisz eddig az Egyesült Királyság a centralizált gyógyszer-engedélyezési folyamatok jelentős hányadát, 15 százalékát látta el.

A hazai hatóság 2016-ban dinamikusan növelte pályázati aktivitását az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA), korábban évente három-négy centralizált eljárást bonyolított le az intézet, 2017-ben ugyanakkor már tíz eljárást folytatott. "Most van az a pillanat, amikor versenybe szállhatunk további feladatokért" - tette hozzá a főigazgató.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mutatjuk, hol vannak a legdrágább és legolcsóbb vidéki lakások

Mutatjuk, hol vannak a legdrágább és legolcsóbb vidéki lakások

A legdrágább vidéki lakások Sopronban vannak, de Győr, Debrecen és Kecskemét árai is vetekszenek a külső pesti kerületekével. A nagy autóipari cégek fejlesztései egyértelműen növelik a lakások értékét: Kecskeméten kétszeresére nőttek az árak hét év alatt, a debreceni lakásárakat pedig a BMW-beruházás húzza majd.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?