Hirdetés
Hirdetés

Vészesen nő az elhízás a gyerekek és a tinik körében

2017. október 13., 20:20

Megtízszereződött a kövérnek mondható gyerekek száma az elmúlt 40 évben, így most 124 millió lehet a számuk világszerte, a legnagyobb növekedés Indiában és Kínában volt. Ez felnőttkorban komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet számukra. Az alultápláltak aránya viszont fokozatosan csökken, az éhezés megszűnőben, a történelem folyamán először.

A kövérség ráadásul csak a probléma egy része: emellett még 192 millió fiatal túlsúlyos a világban, ami a kövérségnél eggyel alacsonyabb szint. A jelenség a fejlett országokban jelentkezett először, a magas jövedelmi európai országokban már nem romlik tovább a helyzet, igaz, meglehetősen magas szinten stabilizálódott az elhízottak aránya. Az Egyesült Királyságban minden tizedik 5 és 19 év közötti gyerek illetve fiatal kövér, a túlsúlyosak száma ennél jóval több.

Egészségi kockázat

Ezek a gyerekek sokkal nagyobb eséllyel lesznek kövérek felnőttkorukban is, ami komoly kockázatot jelent az egészségüknek. Az átlaghoz képest lényegesen nagyobb valószínűséggel kell szembenézniük a cukorbetegséggel, szívproblémákkal, keringési zavarokkal és bizonyos rákfajták kialakulásának esélye is nagyobb. A BBC szerint egy kutatás úgy becsli, hogy az elhízásból adódó betegségek kezelése 2025 után évente 920 millió fontot fog felemészteni.

Hirdetés

Keletre tolódás

Míg Európában a helyzet lassan stabilizálódik, Kelet-Ázsiában, ezen belül is a nagy népességű Indiában és Kínában gyorsan növekszik az elhízottak száma. Nyilvánvalóan közrejátszik a jövedelmek emelkedése, ugyanakkor a viszonylag olcsó, zsírban gazdag, egészségtelen ételek térnyerése a legfontosabb tényező. A legrosszabb a helyzet az óceániai szigeten, ezen belül Polinéziában és Mikronéziában, ahol a fiatalok fele túlsúlyos, ott azonban speciális helyzetről van szó, hisz ezek távoli szigetek, viszonylag kis népességgel.

Tennivalók

A WHO szakértője szerint a táplálkozási szokásokon kell változtatni, de ez nem azt jelenti, hogy egyszerűen lustának, akaratgyengének vagy mohóknak minősítjük, akik a kelleténél jóval több kalóriát fogyasztanak, és nem elég elmondani az embereknek, mit egyenek, és mit ne. Olyan programokra lehet szükség, mint például a cukortartalmú üdítők külön adóztatása, melyet 20 ország már bevezetett. Általában a kalóriában gazdag, de hasznos tápanyagokban szegény ételek ellen kell fellépni, ami nem egyszerű, hosszú időre lesz szükség, amíg sikerül kidolgozni ennek ésszerű módozatait.

Szűnik a másik véglet

A túlsúly előretörésével párhuzamos csökken az alultápláltak száma, tavaly 192 millió fiatal tartozott ebbe a kategóriába. Ez páratlan eredmény, hisz az emberiség történelme során még soha ilyen kevesen nem tartoztak abba a kategóriába, akik nem jutnak elégséges élelemhez. Ázsiában, Latin-Amerikában és a Karib-szigeteken már teljesen megszűnőben van a jelenség, sőt át is adta a helyét a máshol is jelentkező elhízásnak. Érdemben már csak Afrikában középső részén létezik a jelenség, ahol igen gyors a népesség növekedési üteme, viszont a legnagyobb a szegénység.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?