Hirdetés
Hirdetés

Virágzik a magyar filmipar - hatalmas adókedvezmény jöhet

2018. július 16., 18:05

Igazi adóparadicsomot hozhat létre a kormány a filmiparnak.

A jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke. A Magyar Nemzeti Filmalap célja, hogy a magyar filmipar megőrizze vezető pozícióját, tovább növelje versenyképességét az európai filmgyártásban. A megemelt állami támogatás a kisebb költségvetésű, magyar kultúrát, történelmet bemutató filmalkotások megvalósulását is elősegíti – tette hozzá.

A támogatás mértékének emelését 2024 végéig jóvá hagyta Európai Bizottság, az erre vonatkozó törvényjavaslatot a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek. A javaslat szerint már a július 10. után megindított produkciók is igénybe vehetnék a 30 százalékos adókedvezményt.

Hirdetés

Megtöbbszörözték a bevételt

A közvetett támogatás jelentős mértékben hozzájárul nem csupán a magyar filmipar fejlődéséhez, hanem a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez, új munkahelyek létrejöttéhez és a kereslet növekedéséhez is. A filmes támogatási rendszer az egyetlen támogatási forma ma Magyarországon, amely működése révén kimutathatóan és már rövid távon is profitot termel.

Magyarországon kiemelkedően magas a filmipar GDP arányos hozzájárulása európai összehasonlításban, az adókedvezmény bevezetése óta pedig a filmipar teljes bevétele többszörösére nőtt. Tavaly a közvetlen filmgyártási költség meghaladta a 108 milliárd forintot és a magyar filmeket is beleértve összesen 285 produkció forgott Magyarországon.

Andy Vajna filmügyi kormánybiztos közleménye szerint London után Budapest a legnépszerűbb forgatási helyszín Európában. A mostani változtatás célja, hogy tovább erősítsük a magyar filmipart és nemzetközi szinten megőrizzük az elmúlt években elért vezető pozíciónkat – tette hozzá.

Nem véletlenül Magyarország a filmesek kedvence

Budapest tíz kiváló forgatási helyszínét mutatta be a héten a CNN Travel, a médium szerint a magyar fővárost egyre gyakrabban látogatják a különböző filmes produkciók, hogy a város különböző pontjain  készítsék el a nagy költségvetésű filmeket. A listán szereplő helyszínek rövid bemutatása mellett a cikk néhány filmet is felsorol amelyeket az adott helyszínen, vagy annak közelében forgattak az utóbbi években. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Letarolta a magyar internetet a lakástakarék - valaki előre tudta, mi lesz?

Letarolta a magyar internetet a lakástakarék  - valaki előre tudta, mi lesz?

A Google keresési trendjei alapján október 15-én gyakorlatilag teljesen letarolta a magyar internetet a lakáskassza kinyírása. Az intézkedést rohamtempóban vitte végig a kormány, a hivatalos indoklás mellett megy a találgatás a valódi okokról - október 16-án például máris a top 3 keresés közé került a lakáslottó. Akik már szeptemberben a megszűnésre kerestek rá, vajon honnan tudták, mi várható?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?